máj
11

A történelem nem vár senkire - a határon túli állampolgárságról

Akkor lehet ténylegesen más a politika, ha legalább az e nevet viselő szervezet képviselői elvetik az őszintétlenséget, a hátsó szándékokat, az igazság minden szeletének ki nem bontását, a sunnyogást, a ki nem mondott szándékokat és a sulykot.

Na jó, a legutóbbit nem. Azonban mielőtt végérvényesen döntene a Parlament a határon túli magyarok állampolgárságáról, úgy látom, nem haszontalan e lefutottnak tűnő kérdésben is összefoglalni, hogy a magyarság érdekeit pártatlanul, a szomszéd nemzetekkel szemben is toleránsan szemlélve, illetve az alapvető szabadságjogok nézőpontjából tekintve hogyan áll a dolog. Hogyan szavazna, hogyan szavazzon az LMP, ha a következő parlament napirendre tűzi a kérdést?

Persze a blog a tagság és a szimpatizánsi kör véleménynyilvánításának színtere, így itt a magam legjobb tudásából adódó konkrét választ keresem a kérdésre.

1. Érvelés és válasz az ideák és a logika alapján

Mint arról már sokat téptem a számat, teljesen diszfunkcionálisnak és mindenféle nemzeti kisebbség számára méltánytalannak tartom a kulturális alapú nemzetpolgárság és a területi állampolgárság erőszakos összekötését. El kell jutnunk abba a világba, ahol egy szlovákiai magyarnak természetes mind a területi alapú – szlovákiai – állampolgársága, mind pedig a kulturális-nemzeti alapú – magyar – állampolgársága.

A kölcsönös méltányosság híveként természetesen azt is szorgalmaznám, hogy a Magyarországon élő nemzetiségiek is megkapják a nekik megfelelő kulturális állampolgárságukat. Sőt, idővel az egész Európai Unió vagy az egész világ szintjén is természetesnek szeretném látni, hogy az ember autórendszámot intézni a területileg érvényes állampolgársága alapján tud (őshonosként persze ki-ki a saját nyelvén), de például a gyerekét a kulturális alapú nemzetpolgársága alapján írathatja iskolába.

Ennek az ideának a megvalósításához a mai reálpolitikában nincs más lehetséges kezdőlépés, mint az, hogy egyes nemzetek elkezdik az ilyen kulturális alapú állampolgárság-értelmezést, és ilyen alapon állampolgárságot adnak a határaikon kívül rekedt nemzettársaiknak.

2. Érvelés és válasz a külpolitikai realitások alapján

Most erősen sarkítani fogok. Mi a helyzet ma a Kárpát-Medencében? Az évezredes „ki ki felett uralkodik” versenyben most van egy vesztes és vannak nyertesek. A gyakorlatilag minden irredentizmusukat kielégítő – sőt még tovább nyerő –, és ezzel hatalmas magyar kisebbségeket fennhatóságuk alá vonó szomszédos nemzetállamok a teljes nyerés állapotában vannak, míg Magyarország, aki ennek a cuminak a másik oldalán helyezkedik el, ebben a témában a legjobban a „teljes vesztes” szókapcsolattal írható le.

Minden ilyen aszimmetrikus helyzet megoldása leginkább a nyertes(ek) gesztusaiból indulhat el, azonban elnézve a mai helyzetet, egy konstruktív, a saját pozíciójából valamicskét önként feladó gesztusgyakorláshoz még talán az a Szerbia áll per pillanat a legközelebb, amely pár éve még nacionalista-irredenta hódító háborúkat provokált ki és vívott.

Mondjuk ki tehát, senki nem fog magától a belátható jövőben a magyarok javára gesztusokat gyakorolni. Most a vesztesnek kell megtennie az első lépést, mépedig egy olyan intézkedéssel, amely a fentebb vázolt ideák világa felé mutat, azonban arra is alkalmas, hogy felhívja a figyelmet a magyarság érdekérvényesítési képességeire és hajlandóságára. Olyan cselekedetet kell letenni az asztalra, ami nem agresszív, ugyanakkor kijózanítja a szomszédos államokat, amelyek sok tekintetben még mindig a trianoni – onnan nézve – mámor és a túlnyerésből fakadó örök revansfélelem rabjai.

Ha deklaráljuk, hogy minden magyar nemzettársunkért felelősséget vállalunk, és ugyanezt ajánljuk a szomszédos népeknek is, akkor pont azt tesszük, amire a jelen külpolitikai helyzet feljogosít és kötelez minket. Helyettünk senki sem fogja megindítani azt a folyamatot, aminek a végén partnernemzeteinkkel kialakíthatjuk a kölcsönösen kedvező együttélés feltételeit. 

3. Érvelés és válasz a magyar belpolitikai realitások alapján

Mondjuk ki: a magyar belpolitika 2004 óta ebben a témában a legundorítóbb kényszerpályán mozog. A 2004-es népszavazást a Magyarok Világszövetsége nevű izgága társaság a lehető legrosszabb pillanatban erőszakolta ki (na, láthatjuk, hogy nem csak a cigányság vagy a melegek keresetlen „védelmezői” tudnak ártani „védenceiknek”). Kénytelen-kelletlen – de inkább kelletlen – az „igen” mögé állt a Fidesz, noha jól tudta, hogy erre most így és ebben a formában nem érett meg az idő.

Aztán az obligát viselkedési minták végrehajtásának csúcsként az akkori kormány csakazértis akasztotta a folyamatot. Az emberek legmélyebb irigységét és rosszindulatát felkeltő, hamis veszélyekkel riogató, testvérgyűlöletre uszító ellenkampányt méltán nyilváníthatjuk a magyar kultúrtörténet mélypontjának.

Meg is lett az eredmény. Az akkor még a társadalom szemében hitellel rendelkező kormánypártok elérték kisstílű céljukat, a határokon átívelő állampolgárság kérdése megbukott, a magyarság pedig olyan szégyenbélyeget sütött magára, amelyet még sokáig fogunk nyögni.

Ebben a helyzetben bárki, aki a parlamentben a most kezdődő ciklusban felteszi a kérdést – márpedig fel fogja –, egyfajta kellemetlenül nyerő helyzetben van. Ép erkölcsű ember ilyen történések után nem tudna a tükörbe nézni, ha nem az „igen” gombot nyomná válaszul.

4. Pár gyakorlati vonatkozás

A válasz tehát számomra egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül: igen. A kulturális szabadság és a nemzeti fejlődés, a nemzetek közötti méltányos párbeszéd nevében.

Azonban nemzetpolitikai elhivatottság ide vagy oda, a nagy igenezés közepette mégiscsak választ kellene adni arra a kérdésre, hogy hogyan működhet tovább egy olyan állam, amelyik a polgárainak nagy részét nem is tudja az adminisztratív határain belül. Erre a kérdésre válaszul ki kell mondani azt, amit minden igen-párti csak kerülget, mint a macska a forró kását: nem lesz teljesen ugyanolyan állampolgár az, aki a piros vonalon belül él, és az, aki nem.

Ezt az első ránézésre megdöbbentő kijelentést azonban szintén logikus alapon megérthetjük, ha két vonatkozásába belegondolunk. Egyfelől ilyen állampolgáraink ma is vannak; ők azok, akik EU-szerte a szabad munkavállalás és letelepedés jogát gyakorolva külföldi lakcímmel bírnak, magyar állandó lakcímüket feladták, és külföldre bejelentett, ott adót, tb-t fizető EU-polgárokként jogaikban sokkal közelebb állnak a befogadó állam polgáraihoz, mint az itthon lakó magyar állampolgárokhoz. Persze, a pontosság kedvéért szögezzük le, hogy minden állampolgárság azonos, nincs ilyen meg olyan állampolgárság. Vannak viszont lakcímhez kötődő jogok, amelyek a magyarországiaknak magyarországon járnak, másoknak meg máshol.

A helytelenül „másodrendűnek” mondott határon túli állampolgárság második megfontolandó vetülete a távoli jövő ideális végcélja. Mint fentebb vázoltam, a területi állampolgárság és a nemzetpolgárság szétválasztásával a két dolog egyszerűen másra lesz való. Azok tehát, akiknek magyar nemzetpolgárságuk van, de nem a Trianonban felrajzolt országban élnek, egyáltalán nem másodrendűek. Annyiról van csak szó, hogy az ő területi állampolgárságuk, illetve az ehhez kapcsolódó jogaik máshová kötik őket, és ez a „máshol” még csak nem is olyan rossz nekik, hiszen többnemzetiségű államuk a domináns kultúra mellett televan büszke és életképes magyar kultúrával is.

Azt a közösséget pedig, amelyhez a nemzetpolgárságuk köti, idővel az Európai Unión, illetve talán a nemzetközi jog rendszerén belül is meg kell tölteni egyre erősebb tartalommal, jogosultságokkal, kulturális intézményrendszerrel (például a határokon átívelő iskolarendszerrel, de az ezt finanszírozó adórész átirányításával, és a nemzetpolgárok valamiféle beleszólási jogának biztosításával is). Ekkor akár az is lehetővé válik majd, hogy az állam nélküli nemzetek – például a baszk, a katalán vagy a cigányság – is teljes jogú részei legyenek az EU-nak, de akár más nemzetközi struktúráknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr851993341

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Családon belüli erőszak 2010.05.17. 09:38:45

Rögvest azzal kezdeném, hogy a poszt címében csupán azért használtam a jelenség rendkívül pejoratív, provokatív ám sajnos bevett elnevezését, hogy a T. olvasó tudja merre hány méter. De a hangulatkeltő terminológiát félre téve, tudományos igénnyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungryhorse 2010.05.16. 20:08:57

@bm613: nem kaphatták meg az állampolgárságot, csak 3-8 év ittlakás esetén.
A többieknek ez alól a törvény felmentést ad.

Kosinva 2010.05.16. 20:42:24

Egyszer és mindenkorra elmondom, hogy a Fidesz nem fog szavazati jogot adni a határontúliaknak. Hisz a határontúl nem csak Románia, Szlovákia, Szerbia van, hanem akár Ausztrália, USA, Kanada, de akik Magyarországra akarnak visszaköltözni, azoknak és azoknak is akik ezzel a papírral akarják megerősíteni szívükben, hogy magyarok. Azoknak fontos lehet az állampolgárság szavazati jog nélkül is.

Frank'Leó 2010.05.16. 21:32:00

Kedves Kosinva, honnan tudhatod Te a Fidesz politikáját? Azért mert párttag vagy, Neked elárulták? Egy olyan pártról beszélünk, ahol sitty-sutty oszlat fel Kövér Laca pártszervezeteket, ahol a képviselőjelölteket is föntről nevezik ki...

Ha már Fidesz: Neked elárulták már, hogy mikor lesz az, amit korábban 'azonnali drasztikus' adócsökkentésnek mondtak?

hulyeinformatikus 2010.05.17. 09:38:55

@Frank'Leó: "ahol a képviselőjelölteket is föntről nevezik ki..."

Nyilván az LMP-ben végig szavazták a jelölteket egyesével, minden párttaggal.
Ugye, így volt?

k.o._laci 2010.05.17. 09:41:39

@bm613: Látom nagyon rettegsz a gonosz náci határon túliaktól:) Már ne is haragudjál, de a nyugdíjasok, cigányok, 8 általánost sem végzett embereket azért hoztam fel mert még nálad is könnyebben megvezethetőek, manipulálhatóak ha a szavazatukról van szó. Tőlem szavazzanak amúgy, nem téma. Nálad is elég egy nolos rettegő cikk hogy mentalista képességeiddel a szavak mögé hallucináld amit nem szégyellsz. Te rasszistázol? Te vagy a nagy befogadó demokrata? Nézzél már tükörbe haver. Milyen egyszerű tényről beszélsz? Mutassál már valami forrást, statisztikát mert addig csak üres nyafogás amit produkálsz. Az hogy te szeretnél vagy sem szavazni Görögországban az a magánügyed, had ne igazodjon már 10 mió ember hozzád. Gondolom a határon túliak alig várják hogy tömegestül ideköltözzenek amikor történelmi rekordokat döntöget a munkanélküliség. Akinek viszont van munkája, családja az had tehesse már be ide a lábát, ha itt él és adózik x ideje ugyanúgy szavazhasson mint bármelyik más afgán, kínai vagy görög. Mindezt gyorsított eljárásban. Ezen nincs mit felháborodni, max. annak aki gonosz ellenséget lát az "idegenekben", miközben más kisebbségeket az égbe emelne, ha tehetné. Itt bukik ki a pártoskodó, képmutató nagy demokrata hozzáállás, gratulálok!

hulyeinformatikus 2010.05.17. 09:45:47

@k.o._laci: Nem baj, ha szavazati joggal fognak rendelkezni.
Az LMP 2014-es programjában lesz egy fejezet a "határon túli magyar testvéreinkről", a harmadik világbeli bevándorlás meg kissé hátrébb csúszik.
Micsoda kibaszás az országgal. :-)

hulyeinformatikus 2010.05.17. 09:46:48

@hulyeinformatikus: Gyurcsány majd lelkesítő beszédeket fog mondani Trianon igazságtalanságáról.

k.o._laci 2010.05.17. 09:55:05

@hulyeinformatikus: Nem is az, ez csak egy lehetőség. Nem kötelező, és ennyi erővel az Unió komplett megszüntethetné a bevándorlást, sőt visszamenőleg kivághatna mindenkit innen aki nem törzsgyökeres. Azért senki sem károg ha vadidegenek döntik el a választást pl. Angliában, de itthon a határon túliak nehogy már labdába rúghassanak, hát mit képzelnek. Felesleges a mellébeszélés, egy dologról van szó: rettegnek a szocik. Mert ingyenbékávézni lehet, meg nácifasisztázni de mi lesz ha már nem veszik be az emberek. Na most láthatjuk, a kettős állampolgárság nélkül is sikerült annyira elqurni hogy meg lett a 2/3ad, ennél több meg nem is kell, lehet.

kalapácstollú 2010.05.17. 09:59:15

@hulyeinformatikus: Miért, máshol nem így történik?
???

hulyeinformatikus 2010.05.17. 10:02:18

@kalapácstollú: Tehát, az LMP-ben így volt?
Egyesével, végigszavaztatták a tagságot a jelöltekről.

kalapácstollú 2010.05.17. 10:16:40

@hulyeinformatikus: Igen, minden egyes alapszervezetben megtörtént a voksolás a területileg illetékes jelöltekről.

kalapácstollú 2010.05.17. 10:18:14

@hulyeinformatikus: Úgy tűnik, számodra ez meglepő. Ezek szerint a jobbiknál ebben a témában is úgy adtak a demokráciára, mint országgyűlésben a törvényességre.

Hungryhorse 2010.05.17. 10:39:31

@kalapácstollú: ez utóbbiban kissé előreszaladtál. Mentségedre szóljon, hogy sólyomnak is annyira eldurrant az agya, hogy hozzád hasonlóan a minimális jogérzékét is elvesztette: prejudikáltok.
Ki kell várni bebukja-e az im. ezt a feljelentését is mint az előzőt, amit vona ellen indított.
Neked is ezt javasolnám, mert égés lehet ebből a nagy vádaskodásból, ha kiderül vonának volt igaza, és nem sértett törvényt.

k.o._laci 2010.05.17. 11:03:14

@hulyeinformatikus: Azaz, legszebb az egészben hogy dettó azonos ideológiai alapon szeretne a szélsőjobb megszabadulni a cigányságtól. Minek fizessünk helyettük etc. Szép kis demokraták ezek, mondhatom.

kalapácstollú 2010.05.17. 11:16:16

@Hungryhorse: Pontosan melyik mondatával prejudikált Sólyom?

Hungryhorse 2010.05.17. 11:37:18

Sólyom közleménye:
"Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról. A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestől a múlthoz sorolja őt. Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte.”

2. mondat és 4. mondat. (Nincs olyan hatályos ítélet, mely ezt alátámasztaná.)
Az utolsó mondata értelmezhetetlen, mert aki a jogszabályokat betartja, az milyen rendet, normát sért meg és ki dönti el az, hogy normát, rendet sértett?

Szégyenteljes az önuralom ilyen szintű elvesztése egy jogászprofesszortól, volt alkotmánybírótól, jelenlegi k.e.-től.(Nem győzöm hangsúlyozni a 4,5 évben mutatott passzivitását és szűkszavúságát: SOHA nem adott ki ilyen hangvételű közleményt böszméről és csapatáról.)
Arról már nem is értekeznék, hány esküjét sértette meg ezzel a kirohanásával.
Többet, mint vona az tuti.

kalapácstollú 2010.05.17. 11:46:03

@Hungryhorse: 2. mondat? Nézzük: "A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására."
Mi az, ami ebben nem igaz?

4. mondat?
"Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben."

No, és ebben mi az, ami nem igaz?

Ami fölháborító az az, mikor a náci csürhe nem tiszteli sem a törvényeket, sem a köztársaság első emberét, sem annak segítő szavait.

kalapácstollú 2010.05.17. 11:46:46

@Hungryhorse: "Többet, mint vona az tuti. "

Köszönöm, hogy végre te is elismerted, Vona megsértette az esküjét!

Hungryhorse 2010.05.17. 12:06:50

@kalapácstollú: a jogszabálysértést nem te, nem a libatolvaj és nem sólyom hivatott megállapítani.
Ezért ma még senkinek nincs joga kijelenteni vonáról, jogszabálysértést követt-e el. Az eljárás végén igen, ha ezt állapítja meg az erre felhatalmazott bíró.

A csürhét ott keresd, ahol hozzád hasonlóan beszélnek, nyilatkoznak emberekről, mikor az érveik elfogytak.

Nem ismertem el semmit, mert nekem már az iskolában megtanították, hogy a nullánál az egész pozitív számok nagyobbak. Sajnálom, ha neked nem, vagy már elfelejtetted.

Az alapfogalmak ismeretének hiánya miatt mostanra értelmetlenné vitát - a stílus durvulása és off okán - veled, itt befejeztem.
Olvasgass sokat és gondolj arra, hogy ha egyszer a kádárkolbász rosszabbik felén hasonló elbánásban részesülnél elvbarátaiddal együtt a regnáló hatalomtól, mit szólnál/szólnátok hozzá.
Rád férne némi empátia időnként, már csak azért is, mert az lmp elődje és/vagy nagy testvére is ennek hiánya miatt került lapátra.
Kár lenne, ha nem találnál, találnátok ennél értelmesebb utat az értékeitek képviseletére, mert a régi út már ismert, hogy hová vezet.

Bartoki 2010.05.17. 12:11:00

@bm613: "Csak van egy apró gond: ez lesz belőle, ahogy Mikola elvtárs megmondta."

Szerencsére Mikola doktor azóta háttérbe szorult :) és szerencsére nem azt kommunikálják a fidók hogy ilyenre készülnének.

Határon túli magyar vagyok, de én sem támogatnám a helyben lakás nélküli szavazójogot - max. ha kétkamarás parlament lenne, akkor a felsőházba. Esetleg.

"nálunk a határainkon túl élők akár 30 %-ot is kitehetnek majd, így tényleg eldönthetik a választások kimenetelét."

És mind a 30% kiváltja majd?
És hajlandóak lennének drága pénzen sok-sok kilométert utazni 1-1 szavazat leadásáért? Vagy lenne aki megfinanszírozza ezt? Ennyit aligha ér meg egy szavazat...

Példa: 1.2 millió szlovák él az USA-ban (sok volt a kivándorló a 20 században). Ők kaphatnának kettős állampolgárságot - mármint szlovákot - és ha minden igaz, Szlovákiában az is szavazhat külföldről, akinek nincs az országban állandó lakhelye. Ráadásul levélben is lehet szavazni (a Prágában lakók ezzel szoktak is élni), tehát igazán könnyen kivitelezhető lenne még egy választási csalás is - még a szavazófülke magánya sem biztosított.

Valahogy mégsem került még szóba sosem hogy ez reális veszély lenne...

Egy ennél lényegesen visszafogottabb rendszerrel még annyi veszélye sincs.

kalapácstollú 2010.05.17. 12:32:38

@Hungryhorse: "a jogszabálysértést nem te, nem a libatolvaj és nem sólyom hivatott megállapítani."

A jogszabálysértés megtörténtét bárki beazonosíthatja.

Még akkor is, ha azt történetesen egy magát törvények fölött állónak gondoló, mások által inkább nácinak nevezett illető követi el.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.17. 13:21:40

@Bartoki: Hova kéne utazniuk? Nyilván mindenhol lenne szavazókör, ahol sok magyar él.
Felsőházat se válasszon az, akit nem érint a választás.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.17. 13:23:02

@Bartoki: Ja és az kit érdekel, hogy mit kommunikálnak? Egy-egy elszólás többet mond. És Semjén szavait is érdemes alaposan megnézni.
nol.hu/belfold/a_kettos_allampolgarsaggal_kezdik

hulyeinformatikus 2010.05.17. 15:04:56

@Bartoki: "És mind a 30% kiváltja majd?
És hajlandóak lennének drága pénzen sok-sok kilométert utazni 1-1 szavazat leadásáért? Vagy lenne aki megfinanszírozza ezt? Ennyit aligha ér meg egy szavazat..."

A ciklus végére remélem készen fog állni egy elektronikus választási rendszer.
Hajléktalanok nem szavazhatnak?

hulyeinformatikus 2010.05.17. 15:07:33

@bm613: A választásra jogosultak 30%-a szerint 2008-ban Orbán Viktornak hívták a Miniszterelnököt (ha valóban a valóságot fedi az erről szóló közvélemény-kutatás).
Ez 2.4 millió ember.
Ennyi felnőttkorú, potenciális választásra jogosult nincs a határainkon túl.

Frank'Leó 2010.05.17. 16:44:06

@hulyeinformatikus: Szerintem ez túlzás.
De igazad van, el vagyunk látva tájékozatlan emberekből kellően. Teljesen fölösleges, hogy még tájékozatlanabbak is szavazzanak.

szabdav 2010.05.17. 20:21:12

Én azok közé tartozom, akik támogatják a kettős állampolgárságot, de csak szavazójog nélkül.
Mindenesetre szögezzük le: a Fidesz így is, úgy is azt csinál, amit akar. Ha tehát egy LMp-s igennel szavaz, akkor azzal még semmiben sem segíti elő, hogy szavazójog is járjon az (egyébként elsősorban csak szimbólikus értékű) állampolgárság mellé.
De ha nem lenne kétharmad, akkor is ez lenne a helyzet, kivéve azt a variációt, melynek esetében a FIDESZ egyetlen törvényben rögzítené az állampolgárságot és a szavazójogot.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.18. 00:18:27

@hulyeinformatikus: Én ezt 10 %-kal hallottam. Ez is elképesztő, ha igaz, de feltételezem, hogy ezeknek (akárhányan is vannak) a nagy része a nem szavazók népes táborát gyarapítja.

hulyeinformatikus 2010.05.18. 09:48:49

@szabdav: "Teljesen fölösleges, hogy még tájékozatlanabbak is szavazzanak"

"60 ezer felnőtt nem szavazhat

A gondnokság alá helyezett emberek nem szavazhatnak, pedig van véleményük a közügyekről, a politikáról, a világról. Az alkotmányjogász szerint változtatni kell a méltánytalan helyzeten."

Schiffer-féle TASZ a gondnokság alá helyezetteknek szeretne választójogot adni.

index.hu/video/?s=tag%3Atasz

Mondjuk ennél már tényleg aligha van lejjebb.
Kíváncsi vagyok mit fog nyomni a parlamentben a KÁP megszavazásánál.

Bartoki 2010.05.18. 11:32:52

@hulyeinformatikus: "A ciklus végére remélem készen fog állni egy elektronikus választási rendszer."

Hmm, az ilyet én is szeretném... Egyedül arra nincs még ötletem, hogy lehetne garantálni a szavazat titkosságát az ilyen otthonról szavazós rendszerekkel. Mert az egy dolog, hogy felett megy :) de ha ott áll mellettem a munkásőrség (vagy a szavazatért fizető párt) a monitor előtt, akkor nem sokra megyek vele...

Bartoki 2010.05.18. 11:35:32

@Bartoki: "Példa: 1.2 millió szlovák él az USA-ban (sok volt a kivándorló a 20 században). Ők kaphatnának kettős állampolgárságot - mármint szlovákot"

Pontosítás: elvileg ez nem ilyen egyszerű, de a gyakorlatban engedékenyek:

ujszo.com/online/kozelet/2010/05/17/mkp-fico-tamogatja-a-szlovak-allampolgarsag-gyors-megadasat

'Az MKP értesülései szerint "a szlovák szervek nagyon engedékenyen alkalmazzák a törvénynek az állampolgárság gyorsított eljárásban való megadására vonatkozó ama feltételét is, hogy a kérelmező legalább három éven át lakhellyel rendelkezzen Szlovákia területén"'

Bartoki 2010.05.18. 11:37:33

@Bartoki: "Mert az egy dolog, hogy felett megy"

Azt írtam hogy "HTTPS felett megy", csak a blogmotor kivette, mert kettőspontot meg per-pert is írtam utána. :)

hulyeinformatikus 2010.05.18. 12:24:43

@Bartoki: Az már önmagában is magánlaksértés. :-)
Lehet cifrázni, hogy nem egy szavazatot adhatsz le, hanem akár óránként szavazhatsz a ciklusban. A rendszer a leadott szavazatok közül a legmagasabb átlagút veszi alapul.
Így nem csak 4 évente gondolnának ránk a politikusok. :-)

Bartoki 2010.05.18. 14:47:26

@hulyeinformatikus: "Lehet cifrázni, hogy nem egy szavazatot adhatsz le, hanem akár óránként szavazhatsz a ciklusban. A rendszer a leadott szavazatok közül a legmagasabb átlagút veszi alapul."

Na igen, ugyanígy megoldás lehetne a ciklusok elvetése és az aszinkron módon megmásítható (visszavonható) szavazat. Amint a gestapo kilépett az ajtón, már szavaznék is újra, mindig az utolsó érvényes. :)

márami 2010.05.19. 09:53:46

nem tautologikus ez az erveles kicsit? annak erdekeben, hogy eljussunk a vagyott, a teruleti alapu allampolgarsag es a kulturalis-nemzeti alapu allampolgarsag egymas mellett elesenek allapotaba, tegyuk meg az elso lepest, ami nem mas, mint a kulturalis-nemzeti alapu allampolgarsag? a tobbi erv: kulpolitikai realitas: mi vagyunk a vesztes fel, es ha a nyertes nem gyakorol gesztust, akkor nekunk kell magunkkal szemben? itt egy ervet tudok felfedezni a kettos ap-ra vonatkozoan, ami nem mas, mint jozanitsuk ki a szomszedos allamokat, amelyek az orok revansfelelem rabjai? hol itt a teruleti es kulturalis allampolgarsag bekes osszeegyeztetesere valo torekves tetten erhetosege? egyebkent pedig ez az erveles egy nagyonis multba fordulo nezopont: olyan eszkozokkel szandekozza kezelni a kerdest, ami a multbeli serelmekkel szembeni elegtetelre alkalmas (elvesztett allampolgarsag visszaadasa). tehat ha jol ertem eloszor vegyunk elegtetelt, aztan johet a teruleti es kulturalis ap bekes egymas mellett elese. szuper. a masik a belpolitikai realitas: ez sem erv. belelaviroztak magukat ebbe a helyzetbe? ez megintcsak ellentmondas, ha azt vesszuk, hogy elvekkel ervel a poszt iroja a kettos ap mellett. a belso realitasoknal ugyanis hirtelen minden szuksegszerusegge valik, es kenyszerito korulmennye. sztem az eredeti, mindent megalapozo erv/elvi alap kizar egy ilyen ervet. na de a vege a csattano: nem is olyan rendes allampolgarsag ez, vagyis megis az. lasd elozo erv. nem hangozhat el egy ilyen defenziv erv, ha az az elvi alap, ami. ne feljetek, van olyan mashol is, hogy nem jar valasztojoggal? ez kicsit alibista. en ugy erzem, hogy egy erv sem hangzik el konkretan a kettos ap mellett a posztban, masreszt pedig az az erzesem, hogy a gombra varrunk kabatot: adott a kettos ap melletti rokonszenv, es azt probaljuk bemutatni ugy, mint ami egy "egyertelmu es megkerdojelezhetetlen".

ven 2010.05.19. 12:56:50

Egyetértek Bozonnal.

2010.05.19. 13:51:59

Egy nagy probléma van: nem létezik olyan, hogy "kultúrális állampolgárság". Az állampolgár, már a nevében benne van, az állam polgára, nem egy nemzeté, még akkor sem, ha annak 98%-os többsége van az országában. Itt kell felhívni arra a figyelmet, hogy mind Romániában, mind Szlovákiában nemzetállamot próbálnak szimulálni, jól lehet jelentős magyar kisebbség él náluk, míg Magyarország, hiába gyakorlatilag színmagyar, nem jelenti ki magáról - nagyon helyesen - hogy nemzetállam lenne, a nemzetiségeit ugyanúgy államalkotónak ismeri el.

Én is egyetértek azzal, hogy legyen területi állampolgárság és legyen kultúrális nemzeti egység, de ez utóbbit nem állampolgárságnak kellene nevezni. Erre tettek kísérletet a magyarigazolvány bevezetésével, de ez nem nagyon vált elismertté.

Meg kellene könnyíteni viszont a magyar nemzetiségűek magyar állampolgársághoz jutását, ha le akarnak telepedni Magyarországon. Ez is azonban, akárcsak a kettős állampolgárság megadása, azt a veszélyt hordozza magában, hogy felgyorsítja a magyar népesség elvándorlását. 20 év alatt több százezer magyar vándorolt be az óhazába, ha erre nem gondolunk, úgy fogunk járni, mint a szászok, majd csak emlékezni fogunk arra, hogy valaha éltek magyarok is Székelyföldön.

Petrovai 2010.05.19. 15:25:36

De jó volt ezt olvasni! csak csatlakozni tudok @encsi2000 hozzászólásához. Köszönöm!

darkgreen 2010.05.19. 17:05:56

@iii: Valahogy így van ez. Az állampolgárság egy közigazgatási fogalom, semmi köze a nemzethez, meg a kultúrához. Nem jó összekeverni az álmokat a valósággal.

DjKaller 2010.05.20. 01:53:23

@iii:

Az állampolgárság megadása éppen a bevándorlást lassítja. Mert ha te mint székely, vajdasági, felvidéki, stb. határontúli magyar vagy, és abban a tudatban élsz, hogy ha bármi gáz van, vegzálnak a románok, szerbek, szlovákok, vagy egy hazád, ahol szívesen látnak, ahová visszatérhetsz, ahogy egy Angliában, USA-ban, Togóban vagy Izlandon tartózkodó magyar hazatérhet, akkor nem akarsz mindenáron átköltözni. Ez egy biztosíték, megnyugtat. Megnyugtat mert ott hordozza az átköltözés lehetőségét és megnyugtat, mert egyé tesz az anyaország polgáraival. Ismertem olyan embereket, akik lerománozták az Erdélyből idejáró 30 napot itt tartózkodó magyar honfitársainkat. Ennek sürgősen véget kell vetni. Amíg ez nincs állami szinten kinyilvánítva, hogy ők ugyanolyan magyarok mint mi, és ugyanolyan joguk van, hisz teljesen védtelenül, önrendelkezés nélkül, átcsatolták őket más országokhoz és más állampolgárságot adtak nekik, addig táptalajt biztosítunk az ilyen megjegyzéseknek.

Továbbá ha szeretnénk rendezni a szomszédainkkal a viszonyt, azt csak úgy lehet ha egyenlő feltételeket teremtünk. Ha a románoknál van kettős állampolgárság, legyen nálunk is. Ezzel persze valóban erőt is sugárzunk, de erre is szükség van, hogy partnernek tekintsenek, ne valami fatövében meghúzódó szürke mókusnak, aki bocsánatot kér, hogy él. Irányt kell mutatnunk a kisebbségi politika terén ezért jó ötlet a kisebbségek parlamenti képviselete is. Ugyanakkor a kettős állampolgárság csak az első lépés. Hogyan szállhatnánk síkra a határontúliak autonómiája ügyében, ha még mi magyarországi magyarok arra sem vagyunk képesek hogy befogadjuk virtuálisan nemzettársainkat?!

darkgreen 2010.05.20. 10:15:44

@DjKaller: Az ostobaságon és a bunkóságon nem segít az állampolgárság.

Ha magyar ember le akar telepedni Magyarországon, azt segíteni kell. Ezzel senki sem vitatkozik. De ha nem itt akar letelepedni, akkor minek az állampolgárság? Nem nemzetpolgárság, hanem ÁLLAMpolgárság. Az állam egy közigazgatási intézmény, semmi köze a nemzethez, sem pedig a nemzethez tartozáshoz.

Való igaz, hogy Trianon után a magyar hatóságok rettenetesen megnehezítették az állampolgárság megszerzését. Az volt a mondás, hogy tartsatok ki, amíg ott vagytok jogot formálhatunk az elcsatolt területekre. Az irredentizmus tette az állampolgárság megadását nehézzé. Nem kellene most átesni a ló túloldalára.

hulyeinformatikus 2010.05.20. 11:35:09

@DjKaller: "Ha a románoknál van kettős állampolgárság, legyen nálunk is."

Te melyik országban élsz?
Szerinted eddig nem volt kettős állampolgárság?

"Az állampolgárság megadása éppen a bevándorlást lassítja."

Főleg akkor, ha mondjuk erre a szlovákok reakció az lesz, hogy egy szlovák állampolgár nem rendelkezhet más állampolgársággal.
Tehát, a magyar állampolgárság megadásával megszűnik az ottani állampolgársága.
Ennél jobban nem tudnánk kibaszni a szlovákiai magyarokkal, márpedig ez egy reális forgatókönyv.

hulyeinformatikus 2010.05.20. 11:38:11

@darkgreen: "Az állampolgárság egy közigazgatási fogalom, semmi köze a nemzethez, meg a kultúrához."

Attól függ mivel töltöd meg.

darkgreen 2010.05.20. 14:24:53

@hulyeinformatikus: A magyar nyelv a világ egyik legszebb és legkifejezőbb nyelve. Ha úgy tetszik ez a legnagyobb kincsünk. A szavaknak van jelentésük, tartalmuk. Sajnos a magyarok többsége sok szónak nem ismeri a jelentését. Ez a helyzet az állampolgárság szóval is. Nem mi töltjük meg tartalommal, egyértelmű jelentése van.

Nem jó a szavak jelentését szétmosni, mert ezzel erodáljuk a nyelvünket, nem fogjuk egymást érteni, csak hosszas magyarázkodások után. Az itt folyó beszélgetés is ezt mutatja. Az állampolgárság szó alatt mindenki mást ért. Például bevezetjük a szavazójog nélküli állampolgárság fogalmát. Olyan ez mint a szintetikus virágméz. Miért lenne virágméz, ha nem méhek gyűjtötték virágokról? Csak mert annak nevezem?

Vagy itt van a másik kedvencem, amikor nem azt mondja az egyik politikus a másiknak, hogy hazudik, hanem hogy csúsztat. A két szó lassan rokonértelművé válik a köznyelvben, holott a csúsztatás nem tartalmazza a másik megtévesztésének szándékát, mindössze logikai tévedést.

Számomra nagyon groteszk, amikor nemzeti kérdésekről beszélünk, és közben pusztítjuk a saját nyelvünket, ami az egyetlen tökéletesen vitathatatlan magyar sajátosságunk.

hulyeinformatikus 2010.05.20. 15:04:20

@darkgreen: Nem szeretnék nyelvészeti vitába belemenni, önmagában az eddig létező feltételek nélkül kérhető állampolgárságnak nyilván elsődlegesen gesztus értéke van.

De legalább ilyen fontos, hogy milyen igénybe vehető szolgáltatásokra jogosultak, milyen kötelezettséggel jár, tehát milyen közvetlen előnyökhöz juthatnak hozzá.

darkgreen 2010.05.20. 15:35:45

@hulyeinformatikus: Nem abban van különbség, hogy mit gondolunk a gesztusokról, hanem abban, hogy mit értünk az állampolgárság fogalmán. Ha állampolgár vagy, a jogok és kötelezettségek között nem lehet válogatni. Ha ezt megengeded, létrehozod az alsóbb- és felsőbbrendű (több illetve kevesebb joggal rendelkező) állampolgárokat, ami véleményem szerint a XXI. század elején egy nonszensz. Az állampolgárságot vagy megadod, vagy nem. Ez nem egy autó, amit különböző extrákkal lehet rendelni.

Magam részéről egetverő disznóságnak tartom, hogy politikusaink ennek a kérdésnek a napirendre tűzésével nem voltak képesek megvárni a szlovákiai választások végét.

Frank'Leó 2010.05.20. 17:14:52

Behalt a blog? Pedig elmondhatná valaki, hogy miért hagyta szó nélkül az LMP az OGy-ben a környezetvédelem beolvasztását...

Hungryhorse 2010.05.20. 20:46:33

@Frank'Leó: (Mert a zöldség csak addig volt fontos, amíg be nem jutottak a parlamentbe. Most az antifasiszta harc lett fontos, a zöldség csak a következő választásoknál kerül majd elő. De erről talán már írt Lányi, nem???.)

DjKaller 2010.05.20. 22:27:13

@hulyeinformatikus: @DjKaller: "Ha a románoknál van kettős állampolgárság, legyen nálunk is."

Te melyik országban élsz?
Szerinted eddig nem volt kettős állampolgárság?

Természetesen lehetett szerezni, de hosszadalmas procedúrák árán. Kár kiforgatni a szavaimat, mindenki tudja, hogy mit értek a korábbi mondatomon. A románok csont nélkül megadták a moldávoknak a román állampolgárságot. De ezt már lassan mindenki tudja és azt is, hogy nem csak a románok hanem szerbek, horvátok, hosszú a lista.

A másodrangú állampolgárságról pedig le kéne már zizzenni. Azt írod darkgreen, hogy ezt most készülünk megteremteni. NEM!!! Ahogy eddig létezett kettős állampolgárság úgy eddig is igaz volt, hogy a szavazójog a lakóhelytől függött, tehát konkrétan semmi nem változna.

Nyelvészeti kérdést csinálni abból, hogy az állampolgárság az nem egyenlő a nemzetpolgársággal, teljesen felesleges. Akkor kérlek ezt az összes európai országgal, ahol létezik ez a fogalom tudasd. Mondd meg nekik: ti hülyék, ti miért adtatok a külhoniaknak állampolgárságot, amikor azok egy másik állam polgárai?!

Azért adtak és azért fogunk mi is adni, mert ezzel lehet kifejezni az összetartozást.

Amúgy én spec. a szavazójogot is megadnám. Miért ne? Azért úgysem fognak tömegével ide átutazni. 5-10e HUF egy jegy pl. Marosvásárhelyre. Ja hogy lenne még több külképviselet? Legyen. Mivel csatlakoztunk az EU-hoz és a határok egyre jobban elmosódnak, engem nem különösebben zavarna hogy a határon túliak szavaznának. Többségük ugyanis sokkal magyarabb az itthoniaknál. Ja hogy ők nincsenek képben! Hát az ilyen arcoknál biztosan jobban képben vannak:

www.youtube.com/watch?v=Q0eziLLPwZQ

darkgreen 2010.05.21. 09:25:46

@DjKaller: A kettős állampolgárság intézményét a nemzetközi joggal foglalkozók többsége vitatja. Akik nem érzelmi alapon közelítenek, szeretnék megszüntetni. A jog általában nem szereti a bizonytalanságot, a többféle képen értelmezhető helyzeteket. Ennek egyik fő forrása a kettős állampolgárság. (Egyébként van sok.) Szóval azt, hogy mi az állampolgárság, a politikusokkal és sok-sok emberrel kellene tudatni. Amúgy te egyáltalán nem nemzetpolgárságról beszélsz, hanem állampolgárságról, annak minden jogi és közigazgatási következményével.

Ha választó jogot adsz a határon túliaknak, akkor a választáson való részvétel lehetőségét is KÖTELES vagy biztosítani. Nem nekik kell ideutazniuk, hanem bejelentik, hogy hol kívánnak szavazni, és a magyar állam szépen odaviszi a mozgóurnát, vagy adott távolságon belül biztosítja a szavazóhelységet (például külképviseleten). Szerinted mibe kerülne ez a móka, ha a határon túliaknak csak a 10%-a szeretne szavazni?

Jó lenne, ha azon is elgondolkodnál, hogy jelenleg egyetlen szomszédos állammal sincs kettős adózást elkerülő egyezményünk, azaz minden kettős állampolgárnak mindkét ország felé fizetnie kellene az adó és járulékterheket. Persze ezeket az szerződéseket meg lehetne kötni, de akkor a fél ország holnaptól Szlovákiában adózna. Ilyen formán anyagilag is szépen támogathatnánk a szlovák nemzeti törekvéseket.

A határon túliak állampolgársága szép gondolat, és értékelem, hogy te legalább nem maszatolsz mindenféle választójog nélküli állállampolgársággal. Azért jó lenne, ha elgondolkodnál a földhözragadt, mocskos, gyakorlati részletkérdéseken is.

kalapácstollú 2010.05.21. 13:49:46

@darkgreen: Természetesen van egyezményünk a kettős adóztatás elkerüléséről szinte az összes környező országgal, melyet törvény vagy rendelet álal megerősítettünk:

Ausztria 1976. évi 2. törvényerejű rendelet
Szlovákia 1996. évi C. törvény
Ukrajna 1999. évi XXX. törvény
Románia 1996. évi XCIX. törvény
Szerbia 2003. évi XXV. törvény
Horvátország 2000. évi XVIII. törvény
Szlovénia - na, tudtommal velük még nincs.

Pollack 2010.05.21. 14:22:44

Hungaryhorse: most már használhatod az eredeti nick-ed, miután azt hallottam, hogy nagyon jó a magaviseleted :)

Bartoki 2010.05.21. 14:41:18

@darkgreen: "jelenleg egyetlen szomszédos állammal sincs kettős adózást elkerülő egyezményünk, azaz minden kettős állampolgárnak mindkét ország felé fizetnie kellene az adó és járulékterheket."

Az EU-n belüliekkel ez nem ügy, hiszen az egységesítve van.

"Persze ezeket az szerződéseket meg lehetne kötni, de akkor a fél ország holnaptól Szlovákiában adózna."

De szép is lenne! :)
Viszont ez sem ilyen egyszerű - én szlovák állampolgár vagyok, és mégsem tudnám elkerülni a magyarországi adózást, mivel itteni céghez vagyok bejelentve.

Éhesló 2010.05.21. 14:55:16

@Pollack: megtisztelő és működik is. :)
Köszönöm.

Bartoki 2010.05.21. 15:02:59

@bm613: "Felsőházat se válasszon az, akit nem érint a választás."

Mondtam hogy "esetleg". :)

Egyébként totál felesleges a nyújtandó szolgáltatásokon pörögni. A határon túli magyarok SEMMILYEN ingyen szolgáltatást nem várnak a magyar államtól, és bár megvannak a politikai szimpátiáik, de olyan nagyon szavazni sem akarnak.

A "van róla papírom, itt van a vitrinben" érzés mellett leginkább azért szeretnének kettős állampolgárságot, hogy ha netalán annyira tűrhetetlenül rosszul alakulna a helyzet a lakóhelyükön, akkor legyen egy biztonságos hátországuk, ami valami minimális védelmet biztosít. Ha mást nem is, akkor legalább annyit, hogy gond esetén át lehessen oda költözni/menekülni.

Szóval ez csak egy elméleti lehetőség, és sokkal inkább érzelmi szolidaritást kérnek az anyaországtól, mintsemhogy konkrét pénz lehúzására, szolgáltatások folyamatos használatára menne ki a dolog. Saját magáról állítja ki a szegénységi bizonyítványt aki pénzéhséggel gyanúsítja őket - ezek szerint a gyanúsítónak így jár az agya, és feltételezi hogy mindenki másnak is. :)

Pont a szlovákiai magyarok kevésbé fogékonyak a kádári "csüngjünk állam nyakán" mentalitásra mint akár az anyaországbeliek. Sokkal inkább polgári, elsősorban saját magára számító (másra nem nagyon lehet :) az ottani társadalom. Pl. mindenki elképedve kérdezi tőlem ha hazamegyek hogy "nem értem ezt a lázadást, nálunk mindig is volt ingatlanadó" (bizony, tán már a szocializmus alatt is).

Ettől függetlenül fel lehet tölteni ennél sokkal többel is. Például igenis jó lenne ha átjöhetnének a magyarországi kórházakba gyógyulni, DE NEM INGYEN, hanem a szlovák egészségbiztosítók térítésében. Betiltották a magyar szót a párkányi kórházban? Semmi gond, majd gyógyulok Esztergomban... :)

hulyeinformatikus 2010.05.21. 15:05:26

@DjKaller: "Természetesen lehetett szerezni, de hosszadalmas procedúrák árán."

Konkrétan tudja valaki, hogy milyen procedúrán kellett átesni ahhoz, hogy valaki kettős állampolgár lehessen?

Nem válaszoltál rá, hogy mi fog történni, ha Szlovákiában olyan törvényt hoznak, hogy nem lehet a Szlovák állam állampolgára az a személy, aki egy másik országgal is ilyen kapcsolatban van.

hulyeinformatikus 2010.05.21. 15:06:01

@darkgreen: "Szerinted mibe kerülne ez a móka, ha a határon túliaknak csak a 10%-a szeretne szavazni?"

Internet.

hulyeinformatikus 2010.05.21. 15:08:32

@Bartoki: "Ha mást nem is, akkor legalább annyit, hogy gond esetén át lehessen oda költözni/menekülni."

Ennek miért van jelentősége az ájrópunióban?

hulyeinformatikus 2010.05.21. 15:09:46

@Éhesló: Okosan, vagy mész vissza a karámba. :)

hulyeinformatikus 2010.05.21. 15:15:01

@Bartoki: "hanem a szlovák egészségbiztosítók térítésében. Betiltották a magyar szót a párkányi kórházban? Semmi gond, majd gyógyulok Esztergomban... :)"

Ez most is így működik, nemcsak a környező, hanem az EU összes országban térítik az ellátásod (mondjuk a rehabilitációs ellátás már kétséges).

Eljutottunk oda, hogy semmilyen érdemi előrelépést nem jelentene a kettős állampolgárság.

Sokkal több értelme lenne, ha kiszélesítenénk a magyar-igazolvány használatával járó előnyöket.
Így specifikusan őket támogathatnánk.

darkgreen 2010.05.21. 15:33:03

@Bartoki: A környezetemben több Romániából áttelepült magyar van. Többen közülük elképesztő pofátlanul nyúlták le azokat, akik anno az áttelepüléskor segítettek nekik. Mások mentek tovább oda, ahol többet fizettek. Legtöbben az USA-ba, mert itt sem érezték otthon magukat. Kétségtelen, vannak egy páran, akik nagyon rendesek és tisztességesek, de ők a kisebbség. Persze az is lehet, hogy a kalandor típusúak indultak el és azért látom így, de az is lehet, hogy azok jöttek, akiknek itt is eladható diplomájuk volt.

Azt nem értem, hogy a szlovák társadalombiztosítás miért fizetne magyar kórháznak. Miért kötnének magyar intézményekkel szerződést?

Azzal sem tudok mit kezdeni, hogy "A határon túli magyarok SEMMILYEN ingyen szolgáltatást nem várnak a magyar államtól". Félek, hogy evés közben jön meg az étvágy. Már ahogy ez a világon mindenhol lenni szokott. Mert az ember ilyen. Nem a határon túli magyarok, mindenki. Sok nagyvárosban a tömegközlekedés majdnem ingyenes. A jelképes díj pedig azért van, hogy az emberek érezzék az értékét a tömegközinek. Ha Budapesten ingyenessé tennék a BKV-t, eleinte nem változna semmi. Csak néhány év elteltével tűnnek fel, hogy nagyon sokan semmire sem becsülik. Ha több százezer embernek hirtelen jogot adsz az itteni állampolgári jogon járó szolgáltatások igénybevételéhez, azokat előbb utóbb tömegesen fogják használni is.

Aki magyar állampolgárságot akar, az települjön le Magyarországon, és egy normális, méltányos eljárás keretében kapja meg az állampolgárságot. Sajnos ez nem így van, és soha ne is volt így.

darkgreen 2010.05.21. 15:44:24

@hulyeinformatikus: Mindentől függetlenül ez érdekelne. Tudom, hogy ez itt off, de ezt hogy képzeled el? Hogyan azonosítod a szavazót az interneten? Én is el tudnék képzelni egy ilyen rendszert, de csak szigorúan biometriás azonosítással. De akkor mi van a titkossággal? Mindenki el fogja hinni, hogy a szavazathoz nem kötik az azonosítást? Pontosabban hányan fogják elhinni? Vagy még inkább, mikor lesz a magyar lakosságnak olyan informatikai tudása, hogy a titkosságot ellenőrizni tudja? (Feltéve, hogy az egész rendszer teljesen átlátható és auditálható bárki számára.)

hulyeinformatikus 2010.05.21. 16:01:15

@darkgreen: "Ha Budapesten ingyenessé tennék a BKV-t, eleinte nem változna semmi."

A galádok talán szépen lassan otthon hagyják az autóikat és buszra-vetemednek?

hulyeinformatikus 2010.05.21. 16:13:30

@darkgreen: Így első körben nem az authentikációt látom problémának, hanem azt, hogy a szavazatot ne lehessen emberhez kötni...

Éhesló 2010.05.21. 17:24:15

@hulyeinformatikus: nem tartom viccesnek, sőt... :(

kalapácstollú 2010.05.21. 21:56:05

@Éhesló: Tévedsz! Én nagyonis viccesnek (nevetségesnek) tartalak.
;)

darkgreen 2010.05.21. 22:52:19

@hulyeinformatikus: Az én problémám az, hogy a kettő együtt nem megy.

DjKaller 2010.05.22. 01:05:56

@Bartoki: Nagyon ott van amit mondasz. Én is pontosan ezt hoztam fel a Facebookon TG egyik posztját kommentelve. A kettő áp a határontúliaknak biztonság hogy ha esetleg újabb komolyabb atrocitások érnék, akkor tudja, hogy van egy hely ahová befogadják, ahol szeretettel látják, ahová tartozik!

DjKaller 2010.05.22. 01:09:28

@hulyeinformatikus: Egyetértek.

A határontúli szavazás - és itt most a külképviseleti szavazásokat is értem - számomra érthetetlen, hogy miért olyan procedúra, mint amilyen most is volt. Miért kellett a borítékokat hazaszállítani? Ennél egyszerűbb lett volna ha ott a külképviseleteken az ott dolgozók alkotnak egy bizottságot és felbontják azt a maximum pár száz borítékot, megszámolják és kattintással belépnek az OVB rendszerébe, beírják a számokat, majd ráklikkelnek a SEND gombra. Elég szomorú hogy a XXI. században ez még problémát jelent. Ugyanez a szavazólapokkal. E-mailen átküld, ott kinyomtat, és hitelesít!

DjKaller 2010.05.22. 01:16:34

@hulyeinformatikus: "Nem válaszoltál rá, hogy mi fog történni, ha Szlovákiában olyan törvényt hoznak, hogy nem lehet a Szlovák állam állampolgára az a személy, aki egy másik országgal is ilyen kapcsolatban van."

Válaszolok:
Szerintem semmi. Ez ellentétes az EU jogrendjével. Egy adott országban élő, ott lakóhellyel rendelkező állampolgártól azért mert egy másik államtól is az állampolgárságot kap, nem lehet azt elvenni. Ez olyan szintű lépés lenne, mint a felvidéki magyarok jogfosztottsága és másodrendű állampolgárrá tétele a II. VH-t követően.

DjKaller 2010.05.22. 01:25:01

@darkgreen: "Mások mentek tovább oda, ahol többet fizettek. Legtöbben az USA-ba, mert itt sem érezték otthon magukat."

Nagyon jó megláttad a lényeget! Nekem is van két olyan ismerősöm is, akik közül az egyik vajdasági, a másik erdélyi és mindkettő 10 éves kora körül költözött át ide a szüleivel, azóta viszont már külföldön élnek. Magyarországot ugródeszkának használták. És miért? Mert szülőföldjükre hazatérni nem akartak, csak egészen kicsi gyerekkorukban éltek ott. Ugyanakkor Mo-ot sem érezték otthonuknak, hisz itt is csak 10-12 évet töltöttek. Ezt úgy hívják hontalanság! A kettő áp pont abban segít, hogy ez ne jöhessen létre. Az állampolgársággal otthon maradva is érzik, hogy közénk tartoznak.

A hontalanság még amúgy amiatt is van, hogy otthon lemagyarozzák őket, itthon pedig lerománozzák vagy leszlovákozzák. Ezzel annyira a beléjük lehet taposni. Az ilyen helyzetek okozzák azt, hogy sokszor előttünk is titkolják honnan jöttek, ill. ha megkérdezed hogy honnan jött, azt mondja Romániából és nem azt, hogy Erdélyből. Hogy ez miért baj? Nem véletlen, hogy a térképeinken és a magyar helyesírás szabályainak megfelelően is Pozsony az számomra Pozsony és nem Bratislava. Ha egy székely nekem azt mondja ő Romániából jött, az olyan mintha egy felvidéki azt mondaná "Kosicéből jöttem". És erre mi kényszerítjük rá őket, mert mivel nem feltétlen tudják kivel állnak szóba és kinek milyen az identitása, politikai szimpátiája, ezért inkább, hogy ne sérüljenek próbálnak a legmegkérdőjelezhetetlenebb módon válaszolni. Szerintem ez probléma. El kell érnünk, hogy bízzanak bennünk és érezzék hogy velük vagyunk, szolidarítunk és nagyrabacsüljük, hogy bástyaként, vagy végvárként őrzik a szülőföldjükön a magyar kultúrát.

hulyeinformatikus 2010.05.22. 13:15:12

@DjKaller: Nem csak a külhoni magyarok szavazását..a teljes magyar közigazgatást.
Internet-alapúra kell helyezni, a minimálisra kell szorítani a bürokráciát, minimalizálni kell a vállalkozásokat terhelő adminisztrációt.
Egységes rendszerbe kell foglalni az egészségügyi szolgáltatásokat, az állampolgárokról tárolt adatokat a hatóságok számára - megfelelő jogosultságok birtokában - bárhol elérhetőnek kell lennie.

hulyeinformatikus 2010.05.22. 13:17:46

@DjKaller: Ehhez egy más minőségű nemzet-politika kell.
Remélhetőleg most ez következik.

darkgreen 2010.05.22. 20:57:32

@DjKaller: Azok akikről írtam, kb. 1 év alatt megszerezték az állampolgárságot. Úgy látszott mindenük meg van és jó érzik magukat. Aztán tovább álltak. Akkor sem értettem, most sem értem. A többiben javarészt egyetértek, de nem látom, hogy ezen a kettős állampolgárság segítene.

darkgreen 2010.05.22. 20:59:05

@hulyeinformatikus: Ezzel teljesen egyetértek. Biometriás azonosítás, normális elérhető adatbázisok, ezerszer biztonságosabb mint a mostani rendszer. Az egyetlen egy dolog a választás, amire nem látom a megoldást.

Bartoki 2010.05.25. 12:49:09

@hulyeinformatikus:

[gond esetén át lehessen költözni/menekülni]
"Ennek miért van jelentősége az ájrópunióban?"

Mi a garancia arra, hogy a jelenlegi helyzet most már örökké fennáll majd?

Egyébként ha az EU-ba belefért 2006 október 23, a szlovákiai nyelvtörvény, vagy hogy jobbat mondjak: Észak-Írország, akkor ez az EU nem is ad olyan marha sok biztonsági garanciát. :(

"Nem válaszoltál rá, hogy mi fog történni, ha Szlovákiában olyan törvényt hoznak, hogy nem lehet a Szlovák állam állampolgára az a személy, aki egy másik országgal is ilyen kapcsolatban van."

Akkor az ottani emberek majd átgondolják, és max. nem kérik.

"Ez most is így működik, nemcsak a környező, hanem az EU összes országban térítik az ellátásod (mondjuk a rehabilitációs ellátás már kétséges)."

Ha minden igaz, akkor csak a sürgősségit.
Hiszen az EÜ-reformnak nevezett röghöz kötés óta még magyar állampolgárként sem mehetsz bármelyik kórházba teljes finanszírozásban (remélem már nem sokáig).

Bartoki 2010.05.25. 13:01:47

@darkgreen: "A környezetemben több Romániából áttelepült magyar van. Többen közülük elképesztő pofátlanul nyúlták le azokat, akik anno az áttelepüléskor segítettek nekik."

Gücsögök mindenhol vannak. Remélem azért ebből nem általánosítasz...

"Mások mentek tovább oda, ahol többet fizettek. Legtöbben az USA-ba, mert itt sem érezték otthon magukat."

Szabad ember, oda megy ahova akar...
Ez nekem miért kellene hogy fájjon?

Ha a magyar állampolgárság akár csak annyiban is segíti őket, hogy könnyebben vállalhatnak munkát Angliában, akkor miért tagadnánk ezt meg tőlük?

"Persze az is lehet, hogy a kalandor típusúak indultak el"

Ki más? :) Pár éve még egy bevándorlási engedély megszerzése is több hónapos sóhivatali procedúra volt.

"Azt nem értem, hogy a szlovák társadalombiztosítás miért fizetne magyar kórháznak. Miért kötnének magyar intézményekkel szerződést?"

Mert ott több-biztosítós rendszer van, és esetleg a verseny miatt lesz akinek eszébe jut. Nem szeretem a több-biztosítós rendszert, de a hátrányai mellett így legalább az előnyeiből is csöpöghetne egy kevés.

"Ha több százezer embernek hirtelen jogot adsz az itteni állampolgári jogon járó szolgáltatások igénybevételéhez, azokat előbb utóbb tömegesen fogják használni is."

Milyen szolgáltatások járnak állampolgári jogon? :O
Ezeket valóban tudnák tömegesen (túl)használni?

novákandris 2010.05.25. 13:32:42

"Az évezredes „ki ki felett uralkodik” versenyben most van egy vesztes és vannak nyertesek."
Húúha!

Nem volt évezredes "ki ki felett uralkodik" verseny. A latin hivatali nyelvű Regnum Hungariae minden népnek egyformán otthona volt, a Hungarus nemzettudat sikeresen integrált minden (nemesi rangú) ittélőt, anyanyelvre és etnikumra tekintet nélkül. Egy egység volt ez, 8-900 éven át. Ezt a nemzeti alapú versenyt a 19. századtól kezdve interpretálták bele a történelembe, az akkori nemzeti szembenállás jegyében, előtte ilyen nem volt.
Ha csak a közép-európai államok egymás közötti viszonyát nézzük, akár még igaz is lenne ez a győztes-vesztes felállás.
De ha úgy nézzük, hogy előtte ezek a népek egy középhatalom részei voltak, és összehasonlítjuk ennek a középhatalomnak az érdekérvényesítési képességét azzal, hogy egy Szlovákia, egy Magyarország, egy Csehország mennyire kicsi egy Németországhoz v. Oroszországhoz képest, akkor látjuk, hogy ez egy lose-lose szituáció mindenkinek. Ha így tekintünk az elmúlt 100 év történelmi eseményeire, egyértelmű, hogy igazán senki sem járt jól.
Ha hozzávesszük azt is, hogy hány szlovák rekedt Magyarország határain belül, akik aztán szinte teljesen asszimilálódtak mára, szintén látjuk, hogy nem teljes a győzelem. (És még sorolhatnám...)

A 150 éve tartó nemzeti torzsalkodások legnagyobb hátulütője, hogy a nagyhatalmak sikerrel használták az oszd meg és uralkodj elvét.
Nemzetpolitikánknak is ezt kéne célul kitűznie, hogy történelmi kiegyezést, megbékélést hajtson végre ezekkel az országokkal, népekkel, hogy minél nagyobb tere nyíljon a közös érdekérvényesítésnek az EU-ban és azon kívül is.
(Ezel együtt, az állampolgársági törvényre igent kell mondani, bár kicsit ügyesebben kellett volna, nagyobb tekintettel lenni a szomszédokra, választást megvárni, egyeztetni, tárgyalni, tudomisén...)

Az sem igaz, hogy pl. Szlovákia nem tett gesztusokat. Lásd pl. Szlovákia fennállásának 10. évfordulóján (2003.jan.1.) a KDH-s házelnök beszédét - magyar oldalon szinte semmi reakció nem érkezett rá.

darkgreen 2010.05.25. 13:44:48

@Bartoki: Mindössze arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy sok ember között sok a "gücsög" is.

Engem elsősorban a választójogi problémák érdekelnek. Aki nem itt él, az ne válasszon nekem kormányt. Az állampolgárság pedig szerintem elsősorban arról szól, hogy választó és választható leszel. Persze még jogosult vagy valami minimálnyugdíjra, meg "ingyenes" oktatásra, valami egészségügy ellátásfélére is, egy bizonyos kor felett ingyen utazhatsz a tömegközin, jár mindenféle szociális segély, de van még egy csomó minden, amiről nem tudok és nem is fogok utána nézni.

"Ki más? :) Pár éve még egy bevándorlási engedély megszerzése is több hónapos sóhivatali procedúra volt."

Ez itt a probléma. Lehetne ezt normálisan is csinálni, de nem fogjuk. Most bemondásra mindenki állampolgárságot fog kapni. Mert egy másik ország határain belül a magyar hatóság semmit sem ellenőrizhet.

Bartoki 2010.05.25. 14:26:08

@darkgreen: "Persze még jogosult vagy valami minimálnyugdíjra"

Ledolgozott évek alapján.

""ingyenes" oktatásra"

Erre talán valóban, bár aki itt tanul az itt is lakik - legalább ideiglenesen - nem? :) És ha minden igaz, az EU állampolgárok is tanulhatnak itt, ugyanolyan feltételekkel mint a magyarok (ugyanúgy tandíjjal vagy mentesen).

"valami egészségügy ellátásfélére is"

Ahhoz TB-t kell fizetni.

"egy bizonyos kor felett ingyen utazhatsz a tömegközin"

Minden EU állampolgár.
Ráadásul ezt igazán nehéz távolról túlhasználni. :)

"jár mindenféle szociális segély"

Nem ismerem mindet, de szerintem ezek elsősorban lakóhely alapján járnak, amit az EU miatt a határontúli magyarok túlnyomó többsége most is megkaphatna. Biztos van 1-2 eset, de nem tudok róla hogy tömeges visszaélések lennének.

A híres 2004-es szórólap állításával ellentétben lakás és munkahely már régóta nem jár állampolgári jogon. :)

Valóban, az EU miatt már most is sok minden jár. A kettős állampolgárság egyszerűsített megadása azt fejezi ki, hogy ezeket nem "elviseljük EU-diktátumként", hanem az összetartozás valós érzése miatt adjuk. Mert nekünk fontos. És kiterjesztjük azokra is, ahova az EU nem ért még el. És be is betonozzuk - 25 éve még SZU, ma EU, ki tudja milyen U lesz itt újabb 25 év múlva. :)

"Most bemondásra mindenki állampolgárságot fog kapni. Mert egy másik ország határain belül a magyar hatóság semmit sem ellenőrizhet."

Annyi más országnak sikerült ezt a részletkérdést megoldani... :O

darkgreen 2010.05.25. 14:46:15

@Bartoki: "Annyi más országnak sikerült ezt a részletkérdést megoldani..."

Nem sikerült. Ezért ellenzik az ezzel foglalkozók a kettős állampolgárság intézményét. Ez egy olyan jogi helyzetet eredményez, ami nem egyértelmű, sokszor kezelhetetlen. A legnagyobb probléma egyébként a választójog.

Azzal egyetértek, hogy aki akar, az lehessen magyar állampolgár. De magyar, és nem kettős, hármas, stb. Az a szemétkedés, ami ezen a térten folyik, szimplán vérlázító. Aki magyar állampolgárságra vágyik, az jöjjön ide, és teljesítse a teljesítendőket. Tudjon magyarul, legyen tisztában a magyar jogrenddel, történelemmel és hagyományokkal. És mondjon le a másik állampolgárságáról, ha megkapta a magyart.

hulyeinformatikus 2010.05.25. 16:51:10

@darkgreen: "Ezért ellenzik az ezzel foglalkozók a kettős állampolgárság intézményét."

Remélem Kovács E.T. továbbra is vehemensen ellenezni fogja, bár mintha elhalkult volna a szava..

kalapácstollú 2010.05.26. 06:48:20

@darkgreen:

"Ezért ellenzik az ezzel foglalkozók a kettős állampolgárság intézményét."

OFF
Tényleg csak mellékesen, de olyan nincs, hogy kettős állampolgárság intézménye. Lehet ugyan valakinek egynél több állampolgársága, de ő hivatalosan nem kettős (vagy hármas, stb.) állampolgár, hanem mondjuk piréz és bergengóc.
Más dolog, hogy a köznyelvben az egyszerűség kedvéért kettős állampolgárságról beszélünk. De a valóban e kérdéskörre foglalkozók (sic!) nem beszélnek a kettős állampolgárság intézményéről.
ON
Másrészt viszont mi az, hogy ellenzik az ezzel foglalkozók (most megengedő leszek :)), hogy valaki kettős állampolgár lenne? Ha így lenne, nem lenne a Földön egyetlen kettős állampolgár sem. Azonban voltak olyan, a kérdéssel "foglalkozók", akik megszavazták saját törvényhozásukban, hogy egy állampolgárság ne legyen akadálya egy másiknak.

kalapácstollú 2010.05.26. 11:04:37

@hulyeinformatikus: Kovács László (ha rá gondoltál) tegnap este az ATV műsorában vehemensen védelmezte a kettős állampolgárságot.

darkgreen 2010.05.26. 11:33:10

@kalapácstollú: Maradjunk a köznyelv szavainál.:)

A kettős állampolgárság politikai "intézmény". Akik ellenzik, azok abból az alapvető jogelvből indulnak ki, hogy a joghelyzetek legyenek egyértelműek. Ezért van elévülés, ezért vannak szigorú jogvesztő határidők (nagyon kevés kivétellel). A kettős állampolgárság egy ilyen felemás joghelyzetet eredményez, ezért sokan ellenzik. Nekem is ez vele a bajom.

A jogszabályokat is jogászok alkotják, aztán jönnek nagyokos politikusok és totál széttúrják. Ez történt például a Közbeszerzési törvénnyel. A minisztérium jogászai elég jól megfogalmazták. Mire elfogadták, szinte egyetlen mondata sem maradt eredeti állapotában. Most meg fel vagyunk háborodva a törvény által generált korrupción.

Ha valaki például orvosként dolgozik, elvárjuk, hogy egy egyetemet elvégezzen és több éves gyakorlatot szerezzen. Ha a jogszabályokat túrja szét, akkor még egy gyenge tanfolyamot sem kell elvégeznie. Sajnos ez egy általános tendencia része. A szaktudás (és általában a tudás) folyamatos leértékelődésének lehetünk tanúi. Furcsa kettősségben élünk. Egyfelől tudásalapú társadalomról beszélünk, másfelől a tudás értéke egyre kisebb, egyre kisebb tudással lehet iskolákat elvégezni, egyre inkább a felületes "tudásra" épített "vélemények" nyernek teret és védelmet.

hulyeinformatikus 2010.05.26. 11:57:58

@hulyeinformatikus: Szlovákok sem voltak restek:

"Megszavazta a kormány a szlovák állampolgársági törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely szerint az az állampolgár, aki önként kéri egy másik állam állampolgárságát, veszítse el a szlovákot."

www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/kettos_allampolgarsag_-_szlovakia_visszacsapott/2160105/

hulyeinformatikus 2010.05.26. 12:03:22

@hulyeinformatikus: Ezzel a lépéssel Szlovákia megszegte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=hng

"15. cikk
1. Minden személynek joga van valamely állampolgársághoz.
2. Senkit sem lehet sem állampolgárságától, sem állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani."

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.26. 14:29:06

@hulyeinformatikus: Nem önkényesen fosztják meg, a polgár választhat. Sok ország van, amely nem engedi, hogy az állampolgárai más országnak is állampolgárai legyenek, ez teljesen szabályos.

steverubellreborn 2010.05.26. 14:55:45

"EMLÉKEZTETVE az európai kontinens megosztottsága megszüntetésének történelmi fontosságára és
annak szükségességére, hogy a jövő Európájának kialakításához szilárd alapokat teremtsenek,"

Idézet a maastrichti szerződésből.
Amikor ezt aláírták, Thatcher Gorbacsovtól kérte, hogy katonai erővel akadályozzák meg a német egységet.
Az egész Unió hazugságokra épül."

A maastrichti szerződést '92 februárjában írták alá és egy évvel később lépett hatályba. Thatcher és Gorbcasov akkor már nem volt államfőként döntési pozicióban.

hulyeinformatikus 2010.05.26. 15:43:29

@steverubellreborn: Másfél év távlatából nézve már egészen más.
Akkor már tiszta szívből fontosnak érezték az "európai kontinens megosztottsága megszüntetésének történelmi fontosságát"

hulyeinformatikus 2010.05.26. 15:45:23

@bm613: A nyilatkozat nyilván arra az országra vonatkozik, aki elismerte az állampolgárságát.
Magyarország nem foszthatja meg Fico-t a szlovák állampolgárságától. :-)

kalapácstollú 2010.05.26. 17:08:25

@hulyeinformatikus: Igen, tudtommal ketten tartózkodtak. Hogy miért, azt viszont nem tudom.

(A jobbikos Vona viszont a szavazásra sem ment el. Érdekes.)

kalapácstollú 2010.05.26. 17:09:44

@hulyeinformatikus: Ami viszont - tudomásom szerint - ellentétes a szlovák Alkotmánnyal.

kalapácstollú 2010.05.26. 17:11:20

@bm613: Viszont Szlovákia esetében nem erről van szó, hiszen többtízezer állampolgára cseh állampolgár is. Őket nem fosztják meg állampolgárságuktól.

bozon 2010.05.28. 11:36:48

Érdekes:
felvidek.blog.hu/2010/05/28/a_tokeletes_szlovakia_ivan_ga_parovi_deliriumban

A fenti posztnak igaza van: a szlovákiai vezetés szimplán beszart attól, hogy a magyarországi már nem szarik be tőlük. Ez van.
Én mindenesetre bővítettem volna az állampolgársági módosító preambulumát pár, a nemzetközi jóhiszeműséget és együttműködést kinyilvánító tétellel, illetve a kölcsönösségre való felhívással (minden szomszéd ország tegyen hasonlóan), de ez a mai szlovákiai kormányt ugyanúgy nem hatotta volna meg, mint bármilyen egyeztetés vagy más konstruktívkodó lépés. Hosszú lesz az út, hogy a határ mindkét oldalán természetes legyen, hogy az a határ nem ér semmit.

Az ellentörvény a szlovákiai állampolgárságról ugyanakkor per pillanat nagyon kemény dió, és -- ugyan agresszív és erkölcstelen lépés -- a leghatékonyabb dolog, amit Ficoék kitalálhattak.
Az én tippem szerint ez a szabályozás valószínűleg a szlovákiai alkotmánybíróságon is át fog menni (azzal az értelmezéssel, hogy az új törvény ismeretében bárki, aki a magyar állampolgárságot kérvényezi, ráutaló magatartással saját maga mondott le a szlovákról), illetve a nemzetközi szervezetek sem fognak tiltakozni (ui. pont annyira Szlovákia belügye, hogy kitől veszi el az állampolgárságot, mint amennyire Magyarországé, hogy kinek adja meg; és diszkrimináció sincs, hiszen a szlovákiai új törvény _formailag_ minden kettős állampolgárság ellen van).

Ezek után viszont Szlovákia akkor lesz a legnagyobb szarban, ha tényleg elkezd működni a törvénye. Ha ugyanis a magyarok tökösek, és tömegesen vállalják a féllegalitást vagy akár a szlovák állampolgárság nyílt elvesztését, akkor mi baj érheti őket? Maximum nem választhatnak, de mivel a politikusaiknak se lesz addigra ottani állampolgársága, nem is tudnak kit. Dél-Szlovákia meg tele lesz helyben lakó EU-állampolgárokkal. Akkor majd dönthet Szlovákia, hogy visszaadja-e nekik az állampolgárságot, és/vagy szintén elkezdi elválasztani egymástól az állampolgárság és a lakcím fogalmát.

Bartoki 2010.05.29. 18:55:05

@bm613: "Nem önkényesen fosztják meg, a polgár választhat. Sok ország van, amely nem engedi, hogy az állampolgárai más országnak is állampolgárai legyenek, ez teljesen szabályos."

Ilyen szempontból sajnos szabályos lehetne, de egyelőre valószínűleg a szlovák Alkotmányba is ütközik, mert az is azt mondja hogy senkitől nem lehet elvenni a szlovák állampolgárságot "akarata ellenére".

Gondolom most majd egy kis jogászkodás jön majd, meg parlamenti huzavona, hogy egyátalán az Alkotmánybíróság elé kerüljön-e az ügy (úgy hallom 30 parlamenti képviselő támogatása kellene hozzá, na ez elég rossz rendszer).

Egyelőre azt remélem hogy az ottani választásokig hátralévő 2 hétben elül annyira ez a dolog hogy minél kevésbé korbácsoljon magyarellenes hangulatot.
süti beállítások módosítása