jún
08

Az ancien regime hajótöröttjeinek

Nagy Feró és a Beatrice: Nem kell! 


A tegnapi választáson bebizonyosodott, hogy az LMP csillaga erősen felívelőben van.
Miként az is, hogy a parlamenti pártok egy részének meg leáldozóban, fontos lépéseket tettek megérdemelt helyük, a történelem roncstemetője felé.
És ez egyre inkább így lesz.

Ha az előttünk álló időszak nehézségeire gondolok, nem én vagyok az egyetlen, akinek a legkellemetlenebb feladatnak az tűnik, hogy elhajtsuk a kiesett pártok zsugorodó húsosfazekai mellől kiszorult, és sikerünk szagára hozzánk csapódó kóbor szerencsevadászokat, ingyenélőket, udvaroncokat. Róluk, hozzátok szól ez a bejegyzés.
Diszklémer: nem az elsősorban kistelepüléseken dolgozó, helyi viszonyok folytán más pártok környékére sodródott, helyi politikában tevékenykedő másod, harmad vonalbeli pártpolitikusokról van szó. Az egy egészen más motivációjú, hátterű közeg. Közöttük sok jó emberrel vagyunk kapcsolatban, sokuk már kellő ismerkedés után megtalálta helyét nálunk.
Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek.

Azért írok, hogy ne gyertek ide. Ne fogalmazzatok levelet arról, hogy ti is szeretitek a természetet, hogy mindig is rokonszenvesek voltunk a számotokra, hogy ti hiába próbáltátok belülről megreformálni az SZDSZ-t / MSZP-t, ne retusáljátok át az életrajzotokat, ne fedezzétek fel magatokban az ökopolitikai gyökereket, ne lássatok bennünk semmilyen lehetőséget, ne akarjatok „szakértelmetekkel” segíteni, egyáltalán, ne szeressetek minket! Ne gondoljátok, hogy itt majd újraélhetitek fiatal, idealista hónapjaitokat!
Egy dicsérő szóra sem tartunk igényt tőletek.
Ez nem a ti helyetek, nem a ti közegetek, nem is értenétek, ami itt folyik.
Az LMP nem volt, és nem is lesz befogadója az ancien regime hajótöröttjeinek. Ússzatok ki a partra, ácsoljatok kunyhót, és műveljétek meg a földeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr601170399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.06.17. 13:43:51

A vihar kapujában"Hogy állunk a csodafegyverekkel?""Jönnek. Jönnek."(A tizedes meg a többiek, 1944/45 telén)Szakad a barna eső, és a pályaudvar restijében hárman sakkoznak magukban.Reform vagy halálNem értem. Egyszerűen nem értem. Felt…

Trackback: Non Plus Ultra 2009.06.08. 13:35:37

A baloldal megásta saját sírjátIzgalmas eredményeket hozott az EP választás, és igazi meglepetésekkel kecsegtetett. Korábbi posztomban összefoglaltam saját álláspontomat az okokról, hogy mi miért alakulhatott úgy, ahogyan. Ez a poszt inkább a közeli jövőb…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2009.06.08. 13:06:26

Ez most tetszik, nagyon remélem, hogy így is marad. :)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2009.06.08. 13:07:04

Na ez most tetszik, nagyon remélem, hogy a jövőben is így marad! :)

zöld dani 2009.06.08. 13:13:11

Itt egy részlet a fenti Nagy Feró számból:
Na, de várj!
Mert ért már téged sok-sok csalódás,
Azért várj!
Mert érni fog még sok - sok csalódás,
Egy pofon nekem, egy pofon neked!
Egy pofon nekik, hát még egyet nekik!

cowboy001 2009.06.08. 13:17:04

Iiiiiiiigen!
Pontosan ezt akartam hallani! Párttag vagyok, és szeretnék is maradni - egy hiteles pártban.
Nagyon fontos volt, hogy a fentiek elhangozzanak, mindenki számára egyértelművé tenni a szitut.

Trig 2009.06.08. 13:26:47

Helyes.

Itt írnám le a gondolataimat a tegnapi szavazásról, mert a lehetmas.hu nekem valahogy lassan jön:)

Elég sokáig agyaltam rajta, hogy megmerjem-e kockáztatni az LMP-re szavazást (és jelzem CSAK IS az LMP-re, a HP "szereljük le a hadseregeket" hippi szövege mehet a búsba). Végül az én szavazatom is belekerült abba a 2,6 (vagy mennyi) százalékba.
Az eredmény szép lett, de meg merem kockáztatni hogy messze nem elegendő. Nekem úgy jött le, hogy a SZDSZ-re mégiscsak gáz már szavazni, ezért onnan sokan átvoksoltam az LMP-re. A két pártra leadott voksok együtt a szokásos 5% körüli szadeszos eredményt teszik ki.
És itt a gond. (noha kishijján örömtáncot jártam a szadesz kiütése miatt). Véleményem szerint az LMP-nek sürgősen nyitnia kell tágabb társadalmi rétegek felé, mert ez így édeskevés lesz a következő választásokra. (a 5%-os koncon meg hülyeség marakodni) Markánsan ki kellene állni amelett, hogy az LMP nem a szadeszból kiábrándultak és a biciklis aktivisták, és divatpacifisták pártja, hanem van itt helye a ma mainstreamnek vett liberalizmustól idegenkedő személyeknek is(halványan utalok magamra), legyenek bár csak simán zöldek, konzervatívok, fiatalok vagy öregek, stb. stb. (Pl. ez és az ilyen posztok ezt biztosan segítik)

Ugyanakkor kicsit vissza kellene térni a realitás talajára, értem ezalatt azt, hogy hiába a világmegváltó lelkesedés, abból sosem lesz magától számba vehető politikai párt. Az LMP-nek van egy naiv bája, ami kezdetnek remek, de ezen túl el kell lépni a profi politikai párt képe felé és ezt tudni kell kommunikálni is. Gondolok pl. arra hogy kisgyerekkel kampányolni nem csak ízléstelenség, de komolyan is nehezen vehető. (emlékezzünk kovács pistikére..)

Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Gratulálok az eredményhez és jó munkát!

Trig 2009.06.08. 13:28:07

@Trig: "átvoksoltam az LMP-re"
Nyilván nem én. A hibákért bocsi, biztos van még.

prometheus_X 2009.06.08. 13:53:34

Kezdetnek szép eredmény. Nagynehezen a nejemet is rávettem hogy rátok szavazzon de ő nagyot csalódott a 2,6% miatt. Jó lenne tovább építkezni és több szociális területre jóval nagyobb torokkal bekiabálni.

Na kezi`csókolom.

pentye 2009.06.08. 13:58:06

JEJEJE végre egy hely, ahol rendesen tudok kommentelni. az LMP honlapja most elég labilis:S:S,nem ment el a commentem:(. Szal röviden. 1.grat! 2. örülök, hogy létrejöttetek, és így adtatok ötletet végső elkeseredésemben, hogy kire szavazzak. örülök, hogy kopogtató céduláink bejuttattak Titeket a8közé. Örülök annak is, hogy bár nem jutottatok be, de tudtatok bizonyítani. 3. sajnálom, hogy a mostani választás legnagyobb ugrására a Jobbik volt képes, és emiatt csak tőlük hangos most a média, másokról alig írnak... mindemellett reménykedem abban, hogy egyre többen fognak hinni egy normálisabb és szélsőségektől mentes, világos (végre nem sötét) zöld pártban, és vidéken is nagyobb szavazóbázist fogtok nyerni. 4. sok sikert kívánok a jövőben nektek, kívánom, hogy a hatalom később ne szálljon a fejetekbe, ne kelljen csalódnunk bennetek, és idővel jobbnál jobb terveitek ötleteitek legyenek, melyek előrébb viszik végre az országot. 5. effélét probáltam kommentelni a lehetmas.hun is de nem ment el:(

halar 2009.06.08. 14:09:11

na hát, már ilyenek is vannak?:)

na gratula az eredménynek, de ezt azért ne vegyétek tutinak, ez egy megelőlegezés.
mert igény az van. már csak jól kell teljesíteni.
én is egy esély adása miatt szavaztam rátok, pedig nagyon elindultatok abba az irányba, hogy rátok se.
miért is? a HP miatt, ami aranyos és bírom is, jó buli volt a békejel anno, de azért kérem, ne hogy már ők legyenek a komolyan vehető országot vezetni kívánó politikai erő. mert ezzel nem lesz más a politika, hogy pár kaptafa alter szöveget háttértartalom nélkül az ördögbotos tinik elé rakunk. bár biztos sok jó aktivistájuk van, akik nélkül nem ment volna, de ez vissza is üt, lásd CM
a CM volt a másik durva ütés felőletek, ami után nem hogy egy más politikát csináló módjára reagáltatok, hanem csak lapátolták a szart a jó nagy kupacra.
de reméljük azért tanultatok a hibából.
aztán ez az "érzem" kampány sem azt tükrözte, hogy ti tényleg másképpen, tudatosan gondolkodó szavazatokra számítotok. mert pont az ilyen érzések után jön majd oda a slepp. ha tartalom nincs, csak érzés.
ezután már csak egy lépés a hit, és az meg már az mszp-fidesz szintje.
na szóval.
itt áll egy év, hogy összeszedjétek magatokat, a hiányzó kérdésekre válaszoljatok, minden jól le konzekvenciázzatok, feltöltésetek tartalommal, hogy ne ilyen égés legyen mint a schiffer drogügyi el nem menése, és a 2010es választásokon büszkén adhassa bele a magyarja az nagy parlamentjibe az elempét. ami egy teljesen új, együttműködő különböző elvekből párbeszéddel összerakott mozgalom lesz.
rendszerváltásra fel, de úgy igazán:)

Az évek meg a rutin 2009.06.08. 14:19:55

A számból etted ki a sót.

párka 2009.06.08. 15:02:13

Ez a tiszta beszéd, Marci! Nagy szükség volt egy ilyen egyértelmű megszólalásra itt is, mert nem győzzük a fórumokon elhessegetni a tisztánlátók" vádjait.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.06.08. 15:14:17

Jó írás, tartsátok is be. A sok gerinctelen haszonlesőt kiszorítani a politikából. De azokat is, akik közületek majd azzá válnának.

pentye 2009.06.08. 15:18:55

szeretném én is ezt hinni.
De mi a helyzet pl Drávapiskin? ez sok embert foglalkoztat

jewel79bp 2009.06.08. 15:52:28

juj, ez fájt. ha majd esetleg a parlamentbe juttok, mi következik, le is akarod lőni őket?...
Amúgy gratula, a 3 százalék egyelőre reális. lesz ez még több is.

sétáló bárányfelhők 2009.06.08. 16:02:55

Eu jó, ez nagyon jó: a megélhetési politikusok, menjenek el kapálni, egyszer legalább hasznosat tenni... :-)

kaktusztea 2009.06.08. 16:49:26

Jó írás, csak kissé levon az értékéből, hogy választás másnapján íródott, mikor kiderült, hogy levertétek az Szdsz-t.
Ha mondjuk 1 héttel ezelőtt írod, akkor azt mondom: respekt.

clownfish 2009.06.08. 16:49:30

apró kérdés: katona kálmán minek számít? csak mert az első sorokban ácsorgott a kampányzárón ivády gáborral. nem mintha rossz embernek tartanám, csak akkor ne legyenek kivételek...

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.06.08. 18:06:48

@kaktusztea: műhelytitok: ez a poszt két hete kész van, csak most vált aktuálissá

Wahun 2009.06.08. 19:16:46

@bnct: ezt amúgy én is meg tudom erősíteni pedig a hozzászólásaimat visszakeresve látható, hogy nem szokásom az LMP elvakult támogatása. De az azért érdekelne, hogy konkrétan hogyan fogtok megszabadulni a árulóitoktól, illetve hogyan fogjátok bizonyítani, hogy nem állampolgári jogon hülye az az LMP-színekben megválasztott képviselő, hanem tényleg megvették kilóra. Van-e/lesz-e belső elhárításotok? Meg aztán szabad mandátum esetén érdemes-e ezzel egyáltalán foglalkozni?

Amúgy rózsamisivel és fikanickjeivel mi lehet, mostanában nem láttam őket errefelé :DDDD

Enahma 2009.06.08. 19:58:13

Na, aronmannal én is nagyon egyetértek. Már a kopicédula-gyűjtésnél is volt egy kis kekeckedés, hogy a HP mire is kellett, és erre nem tudtam választ adni, mert magam sem értem.
Remélem, a HP felnőtt része integrálódik az LMP-be, szavazóik nincsenek annyian, mint amennyien esetleg nem szavaznak az LMP-re miattuk. A HP komolytalan formáció.
Ami pedig a párt weboldalát illeti, azt kell, hogy mondjam: siralmas. Csoda, hogy 2,6%-ig el tudtátok kommunikálni magatokat. Ott is sokat - nagyon sokat - kellene javítani. Talán egy jobb webmester...?

kaktusztea 2009.06.08. 20:41:37

Szerintem bevezehetnétek egy Magyarországon egyedülállóan új dolgot:
ha valakiről bebizonyosodik közületek, hogy korrupcióba keveredett, akkor... (tudom futurisztikusnak hathat), de ne próbáljátok megvédeni a közvélemény pofánhazudásával (mint minden párt teszi), hanem tegyétek ki a pártból - mindezt nyilvános kommunikációval, világosan, határozottan.

Az ilyesmi először nagy megrökönyödést, majd erőteljes népszerűségnövekedést okoz szvsz.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.08. 22:32:01

@Trig: Teljesen egyetértek Veled. Egy alkalommal nyiltan, mások előtt is megmondtam, Várady Tibornak, hogy én, izraeliként nevetségesnek tartom a békeharcot azon az alapon, hogy mi békét akarunk... OK, csak ha az a másik lő, akkor az ilyen béharcba beledöglünk, úgyhogy nem árt a szép elveket a valóság talaján is kipróbálni, nemcsak egy jó bulit tartani a békeharcról, DE, Magyarországon, úgy tűnik, hogy a legfőbb megoldandó problémák nem a béke és a háború kérdésében vannak, és ha a lényeges magyar kérdésekben egyetértünk, akkor van értelme együtt dolgozni a közös célokért. Ez a szövetség jó arra is, amire, azt hiszem az LMP kezdettől vállalkozott - az egymás nézetei iránti törelem és azok értelmes megvitatása utáni közös platform kialakitása - nem tapskórust akarunk játszani, ahol a vezérek kitalálják, hogy mit kell minden párttagnak gondolnia - ennek másnak kell lennie.

Aradebil 2009.06.08. 22:42:42

jáááj,nem Nagy Feró és a Beatrice(főleg nem cs-vel) hanem a BEATRICE!

amugy hajrá,bár a Civil Mozgalomtól többet várok,ők SM már bizonyított egyszer

szimplalány 2009.06.08. 23:33:47

nagyon jó poszt!! már épp panaszkodtam, hogy kezd eltömődni a mailboxom a tegnap óta beeső hirtelen megvilágosodott, segíteni akaró egykori jóbarátok emailjeitől...

most egyszerűen csak egy linket küldök nekik :)

halar 2009.06.09. 00:52:15

@pentye: ugyanaz, mint annak az embernek az szdsz-es korszakában

takszi 2009.06.09. 09:36:00

Én is örülök neki!

Amit a Június 7.: "Magyarország jövőjét az emberek félelmei, vagy az emberek vágyai teljesítik-e be"-hoz írtam, csak őszinte aggodalom volt. Az elmult évek politikai gyakorlata, kissé paranoiássá tett, szerintem nem csak engem. Vannak olyan szavak, amikhez az elmult években alternatív jelentés társult. Ilyen a "káderei". Magamba szálltam kicsit, és rájöttem hogy itt nem erről van szó. Itt ez a szó, nem egy eszköz, hanem az eredeti jelentéssel bír. Ebben az esetben viszont nagyon jó hír,hogy köztetek nem lesznek ilyenek. Legyen így!

RobinGood 2009.06.09. 10:25:02

Helyes ez a poszt kellett. Aztán majd látjuk mi lesz ebből a gyakorlatban. Nyílván nem lehet így tölteni a napokat, mert pillanatok alatt paranoiás idiótává válik aki így tesz.

Szerintem jelenleg két nézet van azok körében akik nem ismeriték ezidáig az LMP-t. Vagy kis SZDSZ vagy hippi mozgalom, pedig egyik sem igaz. A program azért felvillantja, hogy nem az új SZDSZ mutatkozott itt meg és ez jó, csak az emberekkel meg kell ismertetni a programot, ami nem lesz könnyű.

A 2,6% remek eredmény az EP választáson, de az nyílvánvaló, hogy ez egy akármikor bekövetkező országgyűlési választáson édes kevés, mert ott ez bizony nem lenne 2,6%.

Amennyire én látom azokon a településeken, ahol közvetlenül megtudtatok jellenni jó eredményt értetek el és ezt folytatni kell. Oda kell menni az emberekhez és elmagyarázni nekik, hogy miről szól a dolog.

Hát ez nagyon nehéz lesz, de annál eredményesebb.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2009.06.09. 11:27:22

Nem hiszem, hogy kell egy ilyen poszt nekünk.
Megijedni senki sem fog egy blogposzttól, mutogatni rá viszont nagyon jól tud az, akinek érdeke.
Ugyanezt tettekkel kellett volna bizonyítani...

Galadhriel 2009.06.09. 11:54:24

@jt: Szetintem sem egy ilyen bejegyzéssel kellene megünnepelni a sikert.
A történelem roncstemetője meg a zsugorodó (?) húsosfazekai mellől kiszorult ingyenélők költői képekkel leginkább Torgyán doktor örvendeztette meg a nagyközönséget.

RobinGood 2009.06.09. 12:41:34

@jt: nem is kell senkinek sem megijedni és bizony nem baj ha lehet rá mutogatni, mondjuk akkor amikor Gusztos feltűnik. Persze nagyon remélem, hogy nem lesz ilyen.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2009.06.09. 12:58:10

@jt: Nem értem mit jelent az, hogy mutogatni tud rá, akinek érdeke. Ez nem egy szégyellni való titok, hanem éppen egy vállalandó kiállás.

takszi 2009.06.09. 13:11:50

Az LMP vállalása hogy nem megy bele a sárdobálásba igen csak pengeélen táncolás. Egyrészt reagálni kell az Jobbik, és az SZDSZ támadására, másrészt tudni kell hogy hol a határ. Ez nem egy könnyű helyzet. Ismerjétek fel. Nem szabad olyan kapaszkodókat adni, olyan jelszavakat használni, amivel a tájékozatlan embereket meg lehet vezetni.

pécé 2009.06.09. 14:14:48

Kistelepülésen élő, jelenleg nagyon bukóban lévő liberális párt tagja vagyok:)..., szimpatizáltam az LMP-vel, de ezután a poszt után már nem vagyok biztos, továbbra is ezt kell-e tennem..., hmm, anno '88-ban én is hittem a "tiszta" politikában, boldog naivitás..., szép lett volna, de nem lett az és a dolog jellegéből fakadóan nem is lehet az, bár ne legyen igazam...

Tasma 2009.06.09. 14:25:25

Sziasztok!

Engem, ami megfogott az LMP programjában ezek a pontok voltak csak röviden:
alternatív energia
vidékpolitika
agrárium

Amit hiányoltam:
Oktatási reform (racionalizálás)
Egészségügyi reform (hát itt valami földindulás kellene)
Közigazgatási reform (járások, régiók erősítése)

Fontos a társadalmi rétegek megszólítása, de ezt programokkal és szervezéssel lehet.

RobinGood 2009.06.09. 14:29:16

@takszi: A tájékozatlan emberek nem fonak az LMP-re szavazni, mert tájékozatlanok. nem tudják hova helyezni. A posztban nincs olyan kapaszkodó ami elrettenthet valakit aki egyet ért legalább egy részével annak ait az LMP a programjában meghirdetett.

@pécé: Szerintem Te vagy az elejét, vagy a végét nem gondolod komolyan a mondandódnak.

pécé 2009.06.09. 14:45:18

Kedves RobinGood, miért tartod komolytalannak, azt a tényt, hogy falusi liberális vagyok??, és szintúgy: miért lenne komolytalan, hogy nem hiszem, létezik olyan, magát a parlamentbe képzelő, ott gyakorlatban politizáló párt, amely előbb vagy utóbb nem kényszerül kisebb nagyobb hazugságokba, a naív szavazók szempontjából lassan lassan vállalhatatlan kompromisszumokba??...
Ettől függetelenül a legjobbakat kívánom az LMP-nek és ha (mégis) sikerülne megvalósítania az ilyen elképzeléseit akkor én nyílvánosan hamut szórok a fejemre, de én már nem hiszek a mesékben..., persze más ettől még hihet...

takszi 2009.06.09. 15:03:57

@pécé: Hát megpróbálják. Semmi sem tökéletes, de azért küzdeni kell.

@RobinGood: Valóban nem léptétek át a határt, de a tény:
Nem fogadjátok be a hajótörötteket. Ezt ki kell jelenteni. Esetleg még körítést is lehet hozzá adni, hangsúlyozva az LMP tisztaságát, és a többi erényét. Ehelyett a poszt inkább a hajótöröttekre lett kiszínezve. Nem kell mindenre úgy ugrani amit a fórumozók mondanak.
Ugyanakkor meg azt probáltam csak értelmezni mit érthetnek az újjal mutogatás alatt.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.09. 15:17:21

@pécé: az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb dolog, amiért létrejöttünk, hogy megmutassuk, hogy lehet tisztábban is művelni a politikát, nem csak mutyivilágba süppedve, érdekcsoportok játékszereként, elhitetve magunkkal, hogy azért kell nekünk is korrumpálódni, mert csak akkor tudunk pénzt szerezni a Zorbán vagy a Gyúrcsány legyőzésére, ami ugye fontosabb minden másnál.
Az lehet, hogy a végén kiderül, hogy ez nem lehetséges, de hogy meg kell próbálni, az biztos. Ebből nincs hova hátrálni.

alfredo 2009.06.09. 15:24:21

@pécé: Sebaj!Leegyszerűsítve ugyanis, ha te belépnél, én meg kilépnék. Tudod, nem személyesen velem van gondom - hiszen személyedben nem is ismerlek. De arra semmi szükség nincs, hogy a nem véletlenül megbukott exliberális párt tagjai átszivárogjanak az LMP-be. Ha egyszer kiábrándultunk az SZDSZ-ből az azt jelenti, nem kérünk belő(letek) többet. Kérlek, ezt ne vedd személyeskedésnek, nem ellened szól. A párt ellen szól, amit képviselsz. Amit most - hogy bukóban van - el kívánsz hagyni. Miért nem tetted korábban?
Meg különben is, ha már ilyen sokáig kitartottatok az MSZP mellett, akkor sokkal adekvátabb, ha oda káred a felvételedet.
Sok szerencsét!

Tudom, hogy FAI 2009.06.09. 15:25:07

@pécé: Fontos tisztázni, hogy a fenti bejegyzés nem a szimpatizánsokról, hanem a közép- és felsőkáderekről szól, akik tevőlegesen hozzájárultak ahhoz, hogy az SZDSZ neve mára a köztudatban a korrupcióval, a mutyival, az elvtelen kormánysegg-nyalással, a neoliberális gazdaságpolitika kritikátlan támogatásával és úgy általában a LIBERÁLIS szó kukába hajításával kapcsolódik össze. Ők azok, akik most (talán) megpróbálnak a süllyedő hajóról átkapaszkodni a mentőcsónakba...

alfredo 2009.06.09. 15:44:53

@Az Olei Hagardom terroristái: Polidili? Nem is tudom. Ismerős név, de mi az? Komolyan!
:)

alfredo 2009.06.09. 15:47:08

@Az Olei Hagardom terroristái: Ja, az Index? Szerintem régebben írtam ott egy-két topikban, de akkor még egy másik nickem volt, úgyhogy nem hiszem, hogy rólam lehet szó.

pécé 2009.06.09. 15:55:18

Takszi, egyetértek Veled, sok sikert Nektek!
Lastres, szintúgy sok sikert, legyen igazad!
alfredo, számodra nincs sok mondanivalóm, többek között a hozzád hasonlók miatt lett elegem a politikából...
Tudom, hogy..., ne izgulj miattam, nem kívánok átkapaszkodni sehová, pusztán azért vettem a bátorságot az itteni megszólaláshoz -bár lassan úgy tűnik számomra, kár volt-, hogy jelezzem: szerintem nem jó irány az, ha egy fejlődésben lévő párt máris egy kvázi kirekesztéssel indít..., mert lelendő tagoknak (akiket Ti gondosan megrostáltok, gondolom én) felesleges ez a figyelmeztetés, az esetleges szimpatizánsokat meg elriaszt(hat)ja..., én speciel most éppen riadok...

RobinGood 2009.06.09. 16:02:15

@pécé: Valamit félreértettél. Nem azt tartom komolytalannak, hogy falusi liberális vagy. A mondandód második fele alapján azt tartom komolytalannak, hogy szimpatikusnak tartottad az LMP-t, mert pontosan azt vonod kétségbe a mondandód második felével, ami szimpatikussá teszi az LMP, ami szerintem a lényege a dolognak. Hogy lehet máshogyan is.

Én őszintén sajnálom, hogy Te odáig jutottál, hogy azt gondolod, ha Ti nem tudtátok másként akkor nem is lehet.

RobinGood 2009.06.09. 16:06:11

@takszi: Semmi közöm a poszt megszületéséhez :-) Én csak üdvözöltem, hogy megtörtént a tény rögzítése. A hajótörött talán nem is a legjobb hasonlat egyébként, mert akikről itt szó van nem áldozatok, de ez csak részletkérdés.

Nem ugrottam, csak reagáltam. Mint fórumozó. :-)

pécé 2009.06.09. 16:14:30

Kedves RobinGood, aham, így már világosab a dolog.De: attól, hogy nem hiszek némely, a politikával kapcsolatos elképzelésben, miért ne lehetne szimpatikus egy párt?, ahogyan takszi írta volt: meg kell próbálni és ez a szimpatikus méha én szkeptikus is vagyok a végeredményt illetően...
Amúgy meg őszintén kívánom, hogy Te ne jussál "odáig", sajnálni meg nem köll, megvagyok én politika nélkül is!:)

Tudom, hogy FAI 2009.06.09. 16:16:54

Az Index vezérpublicistája az SZDSZ-ejtőernyősöknek az MDF-et és nem "a cigányügyben lapító, tőkeellenes" LMP-t ajánlja. WTF??? A multiellenesség már rögtön tőkeellenesség? Csesztetés-csúsztatás...

Bartoki 2009.06.09. 16:19:21

@pécé: "nem hiszem, létezik olyan, magát a parlamentbe képzelő, ott gyakorlatban politizáló párt, amely előbb vagy utóbb nem kényszerül kisebb nagyobb hazugságokba, a naív szavazók szempontjából lassan lassan vállalhatatlan kompromisszumokba??..."

Nem tudom... Nekem ezt nem olyan nehéz elképzelni...
Ne vedd személyes cseszegetésnek, de tudnál vázolni egy helyzetet amikor valóban ráKÉNYSZERÜL?

takszi 2009.06.09. 16:30:54

@RobinGood: Nem te ugrottál, bocs. Nem voltam egyértelmű. A poszt írója próbálta kielégíteni azt az igényt, hogy a "ancien regime"-s arcokra színezze ki a sztorit. Erre mondtam hogy nem kell mindenre ugrani.

pécé 2009.06.09. 16:37:04

@Bartoki: privátban szívesen leírom, mire gondolok, de itt, azt gondolom, érdektelen lenne az irományom.

VayMárton 2009.06.09. 16:40:52

@clownfish: Katona Kálmánnal az a helyzet, h eljött egy nyilvános rendezvényünkre, mert több játékosunkkal jó viszonyban van, és mint sok ellenfeleinknél lévő normális ember számára, számára is (egész) rokonszenvesek vagyunk.
Katonával nincs "olyan" kapcsolatépítés.

Sokan voltak ott a Corvin tetőn, elég sokféle céllal, volt aki azért jött, mert a szadinál rossz volt a buli :-), és ha már ott volt, eszébe jutott, h rokoni kapcsolatban áll az egyik szóvivőnkkel, na az ilyenek miatt is született a poszt.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.06.09. 17:08:41

@Tudom, hogy FAI:

A tokeelenesseg vitathato (mondjuk szerintem be lehetett volna venni, hogy olcso demagogiat nyomtok a GMO-k ellen, mikozben valojaban a biologusok koztetek is tudjak, hogy az egesz technologia dogmatikus "nem, nem soha" elutasitasa nem vedheto allaspont, bar nyilvan azt el is kell magyarazni a nepnek), de a ciganugyi "lapitas" az eleg nagy gond. Bar nem is annyira lapitas az, hanem, amennyire a kulso szemlelo latja, szinte totalis otlettelenseg, amit jol mutat, hogy Veszprem utan szervezett az LMP eloszor komolyabban munkacsoportot a ciganykerdesrol. Ezek persze gyerekbetegsegek, ki lehet noni oket, de ehhez az LMP-s alapitoknak be kell majd latniuk, hogy elsodeleges feladatuk az ideologiai irany sacc/kb kijelolese mellett az kell legyen, hogy olyan strukturakat hozzanak letre, amelyek elosegitik, hogy a jo otletek es az azokat hozo emberek, hamar eloterbe kerulhessenek. Ez nem kicsi es nem is trivialis feladat, hiszen be kell majd latni, hogy attol, hogy valaki alapito, vagy szorgosan gurizo embere a partnak, nem biztos, hogy intellektualisan a legtobbet tudja nyujtani. Nem is vagyok biztos benne, hogy valahol, valaha tokeletesen meg tudtak oldani ezt az ellentmondast.

drSpin 2009.06.09. 18:27:57

A fenti posztból kiderült, hogy az LMP még nem áll készen arra, hogy reálisan értékelje a vasárnapi választáson történteket. 2,6 százalék szép eredmény egy új pártnak, és ahhoz képest is szép eredmény hogy egy parlamenti pártot (SZDSZ) sikerült megelőzni. De valóban ez az az út, amin folytatni akarjátok? Vasárnap az Európai Parlamentbe választottak az emberek képviselőket, a részvétel 36 százalékos volt és az LMP 2,6 százalékot ért el. Szerintem sokan azért szavaztak (velem együtt) rátok, mert nem mások ellenében határoztátok meg magatokat, hanem arról beszéltetek, amiről kellett, vagyis Európa és benne Magyarország jövőjéről. A legtöbb politológus szerint számos olyan szavazótok volt, akik korábban az SZDSZ-re vagy az MSZP-re szavaztak. A poszt alapján sokan azt fogják hinni, hogy akkor rájuk sincs szükségetek. Szerintem ti is tudjátok, mennyire könnyű X-et húzni egy karikába, ami a legtöbb ember számára nagyon könnyen másik karika is lehet, mint amibe most húzta az X-et. Szeretném, ha lenne majd olyan időszak az LMP életében, amikor külön szerepe lesz a "szélre" beszéléseknek, a Karsai Józsefeknek, Szanyi Tiboroknak vagy Kövér Lászlóknak. De ez még nem az a helyzet és a 2,6 százalék nagyon törékeny. Nem hiszem, hogy a Jobbik szavazóiért kellene viaskodnotok, mert biztos vagyok benne, hogy sokak számára ez a poszt abba az irányba mutat. Nem hiszem, hogy "homokozó" politikára van szükségetek, amelyik megmondja, hogy kit kell szeretni és kit nem. Legalábbis szeretném azt hinni, hogy nem. Egy közönséges szavazó vagyok, aki néhány ismerősével együtt most úgy gondolta, hogy hozzátok kell behúznia az X-et, mert programról beszéltetek, és nem másokkal voltatok elfoglalva. Ugyanakkor, miközben rátok szavaztak, egy olyan hangvétel ellen is szavaztak, ami sajnos ebben a posztban bizony megjelenik. Gondoljatok arra, hogy akik a poszt szerint roncstemető felé haladnak 59, 17 és 5 százalékon állnak, míg az LMP most 2,6-on, ráadásul egy EP választáson, amely 36 százalékos részvétel mellett zajlott. Miközben jogos az örömötök, és hogy rózsaszínben látjátok a jövőt, fontos, hogy felelősen bánjatok ezzel az eredménnyel és vigyázzatok rá, mert csak így lehet továbbmenni. Ehhez kívánok sok sikert a továbbiakban!

clownfish 2009.06.09. 18:34:58

@VayMárton: korrekt válasz, köszi. :)

Calhoun Mooney 2009.06.09. 19:05:45

Még néhány ilyen blog és az erősen felívelő csillagotok, viharos sebességgel fog eltünni.Nem lehetne, hogy hangzatos utalkozás helyett a tetteitek alapján próbálnátok hitelt szerezni? Vagy mégsem lehet más a politika ? Semmi nem indokolt egy ilyen bejegyzést, még ez a "gigászi" 2,6 % sem.
Talán nem is kéne felülni még arra a magas lóra.

párka 2009.06.09. 19:26:17

@Calhoun Mooney: Milyen magas lóról beszélsz? A poszt egyértelműen fgalmaz: "Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek." Szerintem ebben a körben megengedhető némi utálkozás.

takszi 2009.06.09. 19:34:36

@párka: LOOL!
"egyértelműen fgalmaz: "Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek.""

Szerinted ebben mi az egyértelmű? Akkora általánosítás mint a ház.
lol lol lol lol

Calhoun Mooney 2009.06.09. 20:13:26

@párka: Én egy pártban nem a közös utálkozás semmihez sem fogható, felemelő élményét keresem.Ettől nem lesz más a politika.
Egy új párt könnyen veri a mellét, hogy mennyire tiszták.90 környékén nem gondoltam volna a SZDSZ-ről sem, hogy 20 év múlva szitokszóvá válnak.
Az okos inkább tanuljon a hibáikból és ne is kezdjen bele az utálkozásba, mert gyorsan reflexé válik.
Nekem ez a poszt nem jött be, mert előbb tessék bizonyítani és utána lehet dumálni.Az LMP egyelőre a szűzlány a kupiban ...

alfredo 2009.06.09. 20:19:02

@pécé:
Mégiscsak van mondanivalód, mert írtál valamit...
Nem tudom, miféle kirekesztésről beszélsz. A pártod szóhasználata ez, annyira csak a Jobbikról és az ő kirekesztéséről szóltatok már jóideje, hogy a nagy kirekesztősdinek az lett a vége, a Jobbik az SZDSZ kampányának köszönhetően is megerősödött. Az SZDSZ tette ezt, az a párt, amelynek semmi más programja nem volt, minthogy "szavazz ránk, mert a Jobbik a rosszabbik". Felépítettetek egy náci pártot. Nem akarok olyannal egy politikai közösséghez tartozni, azonos párt tagja lenni, aki ebben részt vett, ill akinek 2006 után is volt maradása az SZDSZ-ben.
Ha ez neked kirekesztés, akkor például panaszold be az ombudsmannál az iskolákat, hogy diplomás embereket vesznek csak fel tanárnak, azaz kirekesztik azt, akinek csak nyolc általánosa van. Nem?:)
Most pedig majd jól megsértődhetsz emiatt és szavazol legközelebb is az SZDSZ-re. Bár nem lesztek sokan. Egy ultipartit azért talán kiadtok majd.

alfredo 2009.06.09. 20:21:23

@drSpin: Azokra nincs szükség, akik egy pártot már tönkretettek, akik meggondolatlanul reformálták meg az egyébként tényleg reformokra szoruló oktatást, egészségügyet, akik részt vettek a közgondolkodás, közmorál lezüllesztésében, akik indirekt módon részt vállaltak a Jobbik felépítésében.

alfredo 2009.06.09. 20:22:57

@Tudom, hogy FAI: tótawé pedig elbutult hippikről beszél az LMP kapcsán. ja, meg kicsit kifacsarja a párt nevét: lehet Más a Fasizmus.
Nagyon kedves...

párka 2009.06.09. 20:47:45

@Calhoun Mooney: van igazság abban, amit mondasz. Az SZDSZ-szel kapcsolatban pl. tökéletesen ugyanez a élményem van. Nagyon remélem, hogy az LMP-vel ezt nem élem meg. Nekem nagyon hiányzott egy ilyen egyértelmű elhatárolódás a mindenféle irányokból jövő ejtőernyősökkel szemben, mert egyrészt sokan könyvelnek el bennünket ilyen begyűjtő/átmentő pártként, másrészt tényleg vannak kezdettől (vagyis az EP választás előtt is)ezzel kapcsolatban aggodalmaink. Ez nem magas ló, hanem óvatosság. Szerintem, ha a programunkat, vagy az eddigi megnyilatkozásainkat, megjelenéseinket megnézed, találhatsz olyat, ami neked is "bejön":-) Éppen, hogy nem szeretnénk a más politikai irányokkal szemben vagy párhuzamban meghatározni magunkat, inkább a saját identitásunkat próbáljuk kiérlelni. De nehéz elkerülni legalább néhány erős vonal meghúzását.

takszi 2009.06.09. 20:48:49

@alfredo: Fel sem fogod hogy mi a probléma, vagy csak teljesen hülyének nézel minket, és a többi olvasót?! Szerintem senki sem állította itt közülünk, hogy vegyetek fel volt SZDSZ-es tagokat. A stílussal van a gond. Tipikus politikai attitűd, hogy úgy teszel mintha reagálnál valamire, közben pedig teljesen másról beszélsz.

pécé 2009.06.09. 20:49:14

@alfredo: Ne haragudj, butaságokat beszélsz, a lényeget előtted, mások, leírták..., na hja, igaz, régen ultiztam már!:)

Calhoun Mooney 2009.06.09. 21:15:54

@párka: Értem, hogy el akartok határolódni, de én személy szerint nem ezt a kuruczos hangnemet vártam volna.Meg lehet mondani ezt nyugodtan is, vagy méginkább dolgozzatok úgy, hogy ne is vetődjön fel bennünk az, hogy ejtöernyősöket gyűjtenek az LMP-ben.Ez rajtatok múlik.Ha támadsz, támadni fognak és hamar kikopik még az új párt is .
Ha felszállsz egy buszra nem kiáltod el magad, hogy "Emberek nem büdös a lábam, megmostam !!!".Bízz bennünk majd mi megítéljük azt :-)

alfredo 2009.06.09. 21:30:51

@takszi: Fölösleges ez a kirohanás. Senkit nem kívántam megbántani. Eszembe sincs, hogy bárkit is hülyének nézzek.
Reális veszélynek tartom, hogy SZDSZ-esek próbáljanak a süllyedű hajóról átkuncsorogni az LMP-be. Nem tudom, honnét vannak azok az adataid, melyek szerint ilyen nincs.
Van.

@pécé: Ez is egy vélemény. Legfeljebb nem osztom. Attól, hogy valamit nem értesz, nem biztos, hogy butaság az adott dolgot érteni (vagy érteni vélni).

takszi 2009.06.09. 21:46:53

@alfredo: Igen, tényleg fölösleges volt, mivel továbbra sem változott a hozzáállásod. Igen, szerintem is meg kell nézni annak a multját akit felvesztek, és más pártokban, a régi rendszerben szereplő politikusok felvételét alaposan meg kell gondolni. Sőt abban is benne vagyok hogy senkit se vegyenek fel az SZDSZ-ből. Sosem állítottam mást. Akkor játszunk ilyet? kié az utolsó szó? Nem az ovodában vagyunk, mégegyszer nem írom le ezt.

pécé 2009.06.09. 21:47:11

@alfredo: Ugye azt Te sem hiszed, hogy a Jobbik az EU-s kampány alatt kreálódott, a kiváltó ok pedig a szadesz kampánya volt?, de ha így gondolod ám legyen, nem akarok Rád erőltetni semmit.Mint ahogyan azt a véleményemet sem, hogy az LMP 2,6 %-ban bizony szerepet játszottak az átkuncsorgó SZDSZ-esek szavazatai is, de persze ez is csak egy vélemény, az enyém, bizonyítani nem tudom...
Különben meg tőlem ne félj, nincs szándékomban kuncsorogni sem ide, sem máshová, leszámoltam egy illuzióval, mindössze ennyi történt...

KurtiGabor 2009.06.09. 21:49:41

Szerintem jó ezeket leírni egyszer. Annak akiben nincs ilyen motiváció, nem lehet sértő. Az LMP-re rezonáló, de más pártot erősítő emberek eddig is beléphettek volna, de vasárnap 22 óráig az LMP egy 0%-os párt volt, azaz ennek mérték, volt tévé ami még a logójával sem készült. Most viszont a vak is látja, hogy akkora vákuumba pottyant az LMP ami az ogyv-n könnyen 4-500.000 szavazatig repítheti. Szerintem már háétfőn 4%-os volt.
Ha valaki más pártban sertepertélt és hétfőn ír szerelmes levelet, az elég sokatmondó.
Szerintem Marci nem volt kemény, de következetes. Vannak dolgok amiket nem csak azért kell leírni hogy mások elolvassák, hanem azért, hogy bizonyos lehetőségeket a nyilvánosság előtt tett fogadalommal zárjunk ki előre. Ha valaki leír egy ilyet, akkor tudja hogy később a fejéhez vághatják, ezért magának szabja meg a határokat. Nagyon jó módszernek, és nagyon egyenesnek tartom. A politikában az apró lépések eredményezik a végső elvtelenséget. Egyszer egy kiábrándult képviselő szájából hallottam hogy szinte minden új képviselő meghatott, sőt sokan könnyeznek az első eskünél, vagy a hosszú lépcsőn. Aztán minden nap hoz egy kompromisszumot, és a végén a tükörbe sem akar sok politikus nézni. Az elején kell leverni a cölöpöket, úgy sokkal egyszerűbb az élet. Attól pedig csak hatékonyabb a cölöpverés, ha eleve megadom a lehetőséget hogy eltévelyedés esetén a saját szavaimat kopipasztolhatják vissza a barátaim.
Na nem nyújtom tovább, szerintem jó az ilyen, és jöhet máskor is. Az én bizalmamat csak erősítette.

Calhoun Mooney 2009.06.09. 22:16:29

Tényleg csak még 1 dolog és már itt sem vagyok. Ha ilyen az irány megszabásának a stílusa, rögtön ajánlanám a Jobbikot, mint lehetséges partnert.
Tudom, nem renget falakat a dolog, de bennem más kép volt az LMP-ről, kicsit változott és nem kedvező irányban.Sok sikert nektek.
Természetesen figyelemmel kísérem majd az LMP ténykedését, nem egy poszt alapján fogok megítélni egy pártot :-)94-ben szavaztam utoljára, akkor az SZDSZ-re, azóta nincs kire...

takszi 2009.06.09. 22:16:45

@KurtiGabor: A hozzászólásod teljesen korrekt. A stílusa is. A mondanivalója is tetszik. De szerinted az átlag ember végig fogja olvasni a kommenteket, és el fog jutni idáig? Ha nem elég lelkes akkor nem hiszem. Miért nem lehetett ebben a hangnemben írni a posztot is?

takszi 2009.06.09. 22:44:00

@KurtiGabor: "Ha valaki leír egy ilyet, akkor tudja hogy később a fejéhez vághatják, ezért magának szabja meg a határokat"
Azok után hogy a szavazóitok elpártoltak sovány vigasz ,hogy a fejéhez vághatjátok.
"nem volt kemény, de következetes."
ízlések és pofonok. Erre mást nem tudok mondani.

Éhesló 2009.06.09. 22:44:38

LMP = SZDSZ
Most már nem csak a támogatókból, a megnyilatkozásokból, a doktrinerségből, a többségellenességből és a sokat megélt politikai kalandorok életrajzaiból látszott, hanem a szavazóbázisból is.
Átütő sikert pedig a jobbik ért el, nem a posztszdszlmp.
Az 5% még messze, bár az szdsz szavazóbázisa és háttérfinanszírózói még gazdátlanok. Rájuk lehet hajtani, talán sikerül.

KurtiGabor 2009.06.09. 22:50:10

@takszi:
Minél erősebben van fogalmazva, annál jobban véd majd a kísértés ellen.
Most pár ember megbotránkozik rajta, de holnap ők is elfelejtik, a nem érintetteknek átléphető élmény. Olyan mint az oltás. Fáj a szuri, de kialakul a védettség.
Egyébként úgy gondolom hogy sokkal többen várnak épp ilyen egyenes beszédet, mikor arról gondolkodnak hogy bízhatnak e ebben a 3 hónapos pártban annyi csalódás után.

marokkó marci 2009.06.09. 23:02:03

nekem az jött le, hogy eszméletlen frusztrált az illető. az lmp sztem túlságosan bizonygatja, hogy nem az szdsz mentőcsónakja. senki nem gondolja, max a jobbikosok akarják ezt elhitetni. nem az szdsz mentőcsónakjának kéne lenni, hanem a liberalizmusé. sokan vannak, akik szeretnének egy liberális pártot, legyen az zöld vagy baloldali bármilyen.
az szdszben vannak liberálisok, pl szent-iványi ilyen. sztem fodor is, de értem, hogy őket nem szerencsés átvenni. egyébként egyik vezetőtöktől én még azt hallottam, hogy a fodor ha elbukj kókéval szemben az elnökválasztást akkor tártkarokkal vártátok volna.

a másik az ancen regime kifejezés. ti rendszerváltást akartok? mi a baj a rendszerrel magával? van rengeteg hibája, de úgy emlkszem, h schiffer még jónak tartotta az alkotmányt. persze azota lmp vezető, nyilván ez olyan mint a dorgügy...

marokkó marci 2009.06.09. 23:05:12

a másik, hogy katona kálmán mit keres ott? ő nem leszerepelt politikus? avgy ő más, mert az ivády hozta? és mi lesz, ha monok polgármesterét is hozza? őt is felvállaljátok?
kicsit úgy érzem, h sodródtok, és a legkomolyabban mondom, hogy kár.

Doksi 2009.06.09. 23:06:54

@Éhesló: Szinte hihetetlen, hogy annak ellenére, hogy hetekkel a választások előtt a szadeszosok azzal riogatták bázisukat, hogy olyanok vagyunk mint a Jobbik csak zöldben, ezért mindenki tartson ki inkább mellettük, még ugyanaz a lemez megy, mint az alakulás környékén. Csinálhatnak az elempések bármit, akkor is csak a "szadesz csatlósai maradnak." Aki nem hajlandó gondolkodni, és a kényelmesebb szólamokat nyögi néhány futó benyomás alapján, annak a szemében, mindegy, ha így maradnak.

takszi 2009.06.09. 23:13:07

@KurtiGabor: Jó akkor kössünk egy kis kompromisszumot :)
Most az egyszer belefér ez az ellenséges hangnem a szent cél erdekében. De több kompromisszum nem lesz :) ez az utolsó.

@Éhesló: Na igen, erről beszélek. Jön a jobbikos oltogatni, És ti rögtön ugrotok is neki, és kétségbeesetten írogatjátok az SZDSZ-t fenti stílusban elutasító posztokat, és az LMP a 2 szék közt a pad alá esik. Kinek jó ez? a Jobbiknak. Egyel kevesebb ellenfél.

KurtiGabor 2009.06.09. 23:28:32

@Éhesló:
A siker relatív. Az LMP-nek még túl nagy siker is a 3% (bár stratégiailag főnyeremény). Másfél éve szerveződött a mozgalom, fél éve döntött a párttá alakulás mellett, és pártként 3-4 hónapos. Ehhez képest kapott ennyit.
De nem is értem, miért jönnek emberek az LMP fórumokra és írják le, hogy a Jobbik a sikeresebb, erősebb, papparappa... Ezt vitatta bárki is? Meg aztán hogy =SZDSZ... Néha az jut eszembe hogy olyan okos jobbikosok lehetnek, akik elolvasták az LMP programját, és rádöbbentek, hogy ez bizony valami teljesen más mint az SZDSZ, ugyanakkor sok elemében erősen hasonlít a Jobbik több problémafelvetésére (termőföld, vidék, privatizáció, korrupció, határon túli magyarok), de higgadt kitárgyalással. Ezért aztán igyekeznek taktikusan stigmatizálni az LMP-t, nagybetűkkel leírva százszor hogy LMP=SZDSZ, mert ezt egyszerűbb elolvasni a fórumokra látogatóknak mint az LMP programot. De más pártok kiber-védőszentjei is csinálják ezt, mert kézenfekvő módszer. Ők sokkal jobban kimérették már hogy mennyire veszélyes az LMP rájuk. Persze ez átlátszó, és éppen úgy fognak ezzel járni mint az SZDSZ a jobbikos plakátjaival. Elfelejtik, hogy a hatékony lejáratáshoz hitelesség kell, és ha hiteltelen vádol egy ismeretlent, akkor azzal akaratlanul szimpátiát, és érdeklődést kelt felé.

Pentvalley 2009.06.09. 23:32:59

@marokkó marci:
Marci kb 25 kommenttel korábban ezt már megválaszolta:
"Katona Kálmánnal az a helyzet, h eljött egy nyilvános rendezvényünkre, mert több játékosunkkal jó viszonyban van, és mint sok ellenfeleinknél lévő normális ember számára, számára is (egész) rokonszenvesek vagyunk.
Katonával nincs "olyan" kapcsolatépítés.

Sokan voltak ott a Corvin tetőn, elég sokféle céllal, volt aki azért jött, mert a szadinál rossz volt a buli :-), és ha már ott volt, eszébe jutott, h rokoni kapcsolatban áll az egyik szóvivőnkkel, na az ilyenek miatt is született a poszt."
A scroll csodákra képes.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.06.09. 23:47:25

@dolphin: "Veszprem utan szervezett az LMP eloszor komolyabban munkacsoportot a ciganykerdesrol"

Rosszul tudod. Már tavaly augusztusban szerveztünk erről a kérdésről koncepcionális vitát, mert rendkívül fontos kérdésnek tartjuk. Csak a véleményünk szerint nem lehet olyan egyszerű választ adni erre a problémára, mert sokkal bonyolultabb a helyzet, mint az a jelenlegi politikai erők próbálják velünk elhitetni. Főleg, hogy szerintünk nem elég a tünetekkel foglalkozni, hanem az okokra kellene hatni.

KurtiGabor 2009.06.09. 23:53:19

@takszi:
Én épp az ellenkezőjében reménykedem. Vagyis hogy legközelebb is a szent cél lesz a fontosabb, mint az előre kimért fogadtatás reményében megformált selymes szavak.
Az egész kampány legszebb pillanata nekem Rauschenberger Péter pénteki (?) Napkeltés mondata volt. A riporter az LMP célcsoportjairól faggatta, erre csak annyit mondott csípőből, hogy a politika fordítva ül a lovon, itt az ideje hogy az elvekhez keressen támogatókat és nem a remélt támogatókhoz elveket. Nekem nagyon elegem van a marketing szupermenek által pozicionált pártokból. Az LMP nem egy piackutatással kezdte a működését, és örülök, ha az ilyen írások előtt sem rezeg meg a keze senkinek, hogy jajj, majd most mínusz 5 tag, meg mínusz 8 dollárpapa. Az elv a fontos. Ha az LMP tiszta marad, az idővel minden gátat elmos. Ha ebben bukik, akkor hamar jön a népítélet. Lásd SZDSZ. Április óta többszázmilliót költött a 2,2%-ra, az LMP meg 17 millióból 2,6%-ot csinált. De a Jobbikot is mondhatnám, aki szintén az emberek bizalmára alapoz. Ebből is látszik, hogy tényleg lehetne 50 milliós a kampányplafon, mert a sok pénz legfeljebb a másik bizalmi előnyének mérséklésére (vagy erre tett kísérletre) használható, így kontraszelektív a demokrácia szempontjából.

werjio 2009.06.09. 23:57:44

Sziasztok,

Rátok olyan emberek fognak szavazni - és szavaznak most is, akik korábban más pártokra, szavaztak. Az SZDSZ-re, az MSZP-re, a FIDESZ-re, az MDF-re, a JOBBIK-ra, a MIÉP-re, esetleg a Kisgazdákra még régebben. Lehet, hogy Torgyán József is rátok fog szavazni egyszer. Olyan emberek is szavazhatnak rátok, akik régen KISZ-esek voltak, vagy MSZMP-sek, de még olyanok is akik esetleg tinikorukban horogkeresztet hordtak, vagy bármi olyat amit most nagyon elítéltek.

Nem tilthatjátok meg ezeknek az embereknek majd hogy rátok szavazzanak, sőt azt üzenitek nekik, hogy ideje változni, és ideje váltani.

Értem és becsülöm azt amiről ez a post szól, és szeretném hinni, hogy ti is el tudjátok képzelni, hogy tényleg változás indul el a politikában, az emberekben, még egy olyan emberben is aki "első vonalbeli" politikus, vagy "udvaronc" vagy "ügyeskedő" volt, vagy éppen most is az.

Ők lehet, hogy egyszer olyasmiért küzdöttek mint most ti, de aztán bekoszosodtak az úton. Világos, hogy az aki 1 nappal a választás után ír nektek, még nemigen mehetett át egy változáson, de aki 3 hónap, fél év, 1 év, 4 év múlva ír?

Egyszer ők is, mindenki változhat.

KurtiGabor 2009.06.10. 00:08:53

@werjio:
Így van. Csak ő változzon és ne az életrajza. :)

takszi 2009.06.10. 00:19:06

@KurtiGabor: Igen, én is láttam Rauschenberger Péter Napkeltés szereplését, és akkor szimpatikus volt ez a gondolat. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ilyen megvilágításban fogom viszont látni ezt az ideológiát. Lehet hogy nekem is túlságosan célcsoport orientált a gondolkodásom? Vagy az a baj hogy túlságosan beszűkültem, és én magam vagyok egy célcsoport? Nem tudom. Ezen még elgondolkozom.

Fecikun 2009.06.10. 01:04:11

Na írtam egy kisregényt és nem engedte elküldeni....Hajrá veletek vagyok !
összefoglalom röviden :tehát válogatni kell persze de nyitottnak kell lenni , kell a támogatás a népszerűsítés,de már így is sok támadás ér minket a Nem szeretnek részben undorító blogot találtam ,kislánytól a nyalókát meg kommunizmus meg fúj ...

Jövőbeli Párttag ( remélem)

Fecikun 2009.06.10. 01:06:10

Ez amúgy sokkal értelmesebb volt az említett kisregényben , de szerintem túl sokáig gépeltem és átléptem az időkeretet xd...

Surko 2009.06.10. 01:34:45

Sziasztok! Én a poszt és a kommentek végigolvasása után rájöttem, hogy egy vagyok a hajótöröttek közül. Így már a nulladik napon bekövetkezett at "eredendő bűn"...

Liberális vagyok ezt nem tagadom, sőt büszke vagyok rá! Ennek megfelelően még 2002-ben 19 évesen be is léptem az SZDSZ-be, Magyarország akkor egyetlen liberális pártjába. Sajnos az azóta eltelt időben - minthogy én is igyekszem nyitott szemmel élni a világban - én nekem is csalódnom kellett bennük. A mai SZDSZ sajnos már nem azonos a 80-as évek szamizdatos, radikális, elvhű liberálisaival...

Így én is kiábrándultam, na persze nem a liberalizmusból, hanem egy pártból, az SZDSZ-ből.

Most vasárnap végre felcsillant valami, hogy esetleg van alternatíva, Lehet másként csinálni a liberalizmust. El is gondolkodtam azon, hogy csatlakozokm hozzátok, no nem azért, hogy "mentőcsónakot" keressek, hiszen nem vagyok profi politikus, sőt az SZDSZ-ben sem politizálok 5 éve.

Ehhez képest most itt azt olvasom, hogy a hozzám hasonlók még csak el se gondolkodjanak azon, hogy az LMP-hez közeledjenek. Ezek szerint én ki vagyok rekesztve? Csak azért, mert hű vagyok a liberális eszmémhez, és úgy gondolom, hogy bennetek hitelesebb letéteményest találok, mint az SZDSZ-ben?

Bennük azért csalódtam, mert hiteltelenné váltak, ti pedig kirekesztetek, mert korábban máshol kerestem "ideológiai" támaszt? Ha valaki kirekesztő - mint itt némelyek hangneme - akkor azt hiszem az én helyem valóban nincsen itt köztetek...

Miért baj az, ha valaki aki eddig máshol próbálta "mássá tenni a politikát" de csalódott hozzátok hasonlóan, most bennetek kezdett el bízni és hinni?
Nektek miért nincs szükségetek ezekre az "idealistákra"?

A sikert nem egyszerűbb feldolgozni, mint a kudarcot. Ha nagyobb eredményt akartok, akkor szükségetek lesz a korábban más pártokban hívő emberekre is. Hozzá kell szoknotok, hogy a népszerűséggel elvész a "klub jellege" az LMP-nek.
Vagy beengeditek az újonnan érkezőket (Jézus sem tagadta meg a tanítást senkitől...), vagy bezárkóztok, de akkor soha nem viszitek semmire...

Én még bízom bennetek. Ne kelljen az SZDSZ után ismét csalódnom.

Fecikun 2009.06.10. 02:49:39

Surko-nak...azért ebben van igazság ,épp most néztem meg a Duna tv hat párti vitáját ...kirekesztés ezt a kifejezést ott két olyan pártra használták amiknek a nevét ki sem mondom mert a hányinger kerülget tőlük, az LMP nem tartozik közéjük és ne is tartozzon. Tényleg nem szabad kirekeszteni senkit , legyünk nyitottak...így maradunk tiszták viszont az is igaz ,hogy ezt a nem konfontálódunk a többi pártal dolgot sem lehet a végtelenségig húzni...határozottnak kell lenni különben átgázolnak rajtunk ...!

Fecikun 2009.06.10. 02:53:35

Dávidnak... hidd el szerintem az öt százalék már most is meglenne , enélkül is azért valóban nagyot nézett mindenki ,hogy az szdsz-t megelőztük...ezt csak a 15%-os J-betűs párt színrelépése homályosította el sajnos...

bornemissza 2009.06.10. 03:32:06

olvasva a cikket eluralkodott, kialakult bennem egyfajta félelem: azt szeretném kérni tőletek, hogy Ti döntsétek el jogos-e

Én is örültem az LMP sikerének, és én is rájuk szavaztam volna ha nem lett volna totálisan lehetetlen (külföldön vagyok és követségtől messze)

teljesen pozitív a képem az LMP-ről és szeretném, ha tehetnék is a sikeréért a jövőben, mert nemsokára hazamegyek, otthon leszek és a vasárnapi eredmények alapján izgalmas időszak előtt áll Mo. és az LMP is.

Van még néhány gyermekbetegség, de ha a hirszerző.hu-n "kockás inges értelmiségi fellángolásként" jellemzik, akkor is nagy jövő áll előtte.

És akkor jöjjön a félelmem: nem tudom rám mennyire igaz, mennyire "rám" céloz a cikk, de magamra vettem. Mert mégha nem is voltam még csak 2. meg 3. vonalbeli "pártpolitikus" sem, de én bizony 2006-ban kőkeményen kampányoltam az Igen-Igennek, az MSZP-nek, és igen, belülről akartam megváltoztatni a "rendszert", jóllehet egyszerű talpas aktivistaként ez igencsak szisziphuszi munka lett volna. Az "ancien regime"-től én ugyan egy fillért nem kaptam, de 2006 tavaszán még hittem abban, hogy megtud újulni: 2007-re már tudtam hogy nem. Ez már egy életre le fog engem írni??

Azért regisztráltam és írtam ezt a kommentet, hogy tőletek LMP-sektől tudjam meg, hogy a fenti curriculum (nem kozmetikázott... :D) mennyire oké és mennyire nem. Ha nem oké, akkor kérlek ne kíméljetek, és megígérem hogy én pedig megkíméllek titeket ... magamtól

de a szavazatom akkor is a tiétek ;-)

alfredo 2009.06.10. 07:03:08

@takszi: Akkor emg minek ismételted meg?
:))


@pécé: Figyelmetlenül olvastál. Nem azt írtam, hogy a Jobbik most kreálódott a kampányban, hanem, hogy az SZDSZ kampányának köszönhetően is (!) megerősödött. A kampányotok nem szólt másról, mint a Jobbikról. Ennyi. Számháborúba pedig nem kezdenék, hogy a 15%-ból mennyi a ti "érdemetek", de egy jelentékeny része biztosan nektek köszönhető.


Az LMP-ben pedig nem játszottak szerepet az átkuncsorgó SZDSZ-esek szavazatai. Ez tény, nem tudod cáfolni. Mivel
1. átkuncsorgó szdsz-esek alatt én azokat értem, akik még manapság is szdsz-esek és átlépnének az LMP-be. Azaz átkuncsorgás: belépés a pártba.

2. Aki nem lép be az lmp-be, hanem egyszerűen csak támogatja a voksával az nem átkuncsorgó.


Egyébként igen ügyetlenül próbálod kiforgatni a szavaimat. Tuti szdsz-es vagy. SZDSZ= szókiforgatás, ügyetlenség.

Bocs, de ez a véleményem.

alfredo 2009.06.10. 07:05:56

@werjio:
Senki nem is akarja megtiltani. Sőt! örömmel vesszük. Nem ezen pártok extámogatóinak, hanem ezen (és más) pártok (ex)tagságának, de legalábbis a (z ex)tagság egy részének szólt a poszt. Mari néni voksát, aki korábban X pártot támogatta, örömmel vesszük. De a kiskókajancsiknak kívül tágasabb, ne akarjanak belépni az LMP-be!

alfredo 2009.06.10. 07:09:53

@Surko: Már megint egy kirekesztődumás. Uramisten...
Hidd el, ha szimpatikus neked az LMP, elég ha a voksoddal témogatod. Ha párttag akarsz lenni, maradj az szdsz tagja. Ha az ogy-i választáson lesz az LMP-nek 300 ezer voksa, az már siker lesz. De nem 300 ezer új párttag kell!

sétáló bárányfelhők 2009.06.10. 08:48:27

100.-ként csatlakoznék, a posztot méltatókhoz:
Biztos bennem van a hiba, de számomra teljesen világos volt, hogy a nagy kutyáknak íródott, a Kotona Kálmánok, Fodor Gáborok, Szent-Iványiak, akárkik számára, akik bár "teljesen mások, normálisak" de mégis ott tolták a szekeret, ahelyett, hogy ha nem sikerült megváltoztatniuk a pártjukat, inkább mentek volna el időbe. A mélyre pülés nem vasárnap kezdődött, aki hétfőn ébredt rá, hogy rossz csapatban játszik, az nem csak szánalmas, de főképp hiteltelen. Nem kell itt toleránsnak lenni, "egyéni elbírálást" tartani, a vonalat rég meghúzták, és nem az LMP-től. Gondolom a kis pártaktivisták más elbírálás alá eshetnek, de azért helyettük szintén magamba néznék, hogy hogyan változott meg ennyire a világ egy nap alatt??!! Vagy ennyire megvezethetők lennének? Akkor most tényleg kell egy másik párt??!! Komolyan?! nem lehet csak csendben nézni, és majd x-elni?
Amúgy nem vagyok párttag, támogató sem, csak lelkes aktivista, szóval csak hangosan gondolkodtam...

werjio 2009.06.10. 08:48:36

"Egyébként igen ügyetlenül próbálod kiforgatni a szavaimat. Tuti szdsz-es vagy. SZDSZ= szókiforgatás, ügyetlenség."

Azt a kurva! Ez aztán más politika! :)

Accept-HA 2009.06.10. 08:59:06

Nem kell ekkora ügyet csinálni egy ilyen bejegyzésből.Az LMP megváltoztatja a nevét Nem Lehet Más a Politika - Gyűlölet Párt-ra és már rendben is van.
Várható volt, hogy a Jobbik sikerén felbuzdulva változni fog a hangnem a politikában.Mindenki "bekeményít".Az SZDSZ-t sokan gyűlölik most jogosan, az LMP is próbál lehúzni egy kis bőrt a dologról.Sokkal többet nyernek, mint veszítenek, mert ilyen a közhangulat.
Ami fontosabb, hogy Hajós "monnyon le", ilyen pártot ajánlgatni, égés.

RobinGood 2009.06.10. 09:03:40

@Surko: @berzseny:
Ne haragudjatok, de ha ezt komolyan gondoltátok akkor azt kell mondja nektek nincs önbecsülésetek, és ráadásul a szövegértéssel is van némi gondotok.
Segítségül a post nem nektek üzent.
Amúgy azt hiszem, hogy aki 2006 után maradt az SZDSZ-ben és 2006-ban hitt az MSZP megújulásában annak bizony minimális a fejében van némi gond.

@Fecikun: Na ez az igazi kirekesztés. Bár láthatóan itt a sokan nem tudnak mit kezdeni néhány kifejezéssel, mint amilyen ez is.

Egyébként döbbenetes számomra, hogy mennyire berögzült az emberekben a mainstream politika és média szóhasználata és gondolkodása.

És mielőtt kártékony tevékenységemmel újabb szavazatok vesztését okoznám az LMP-nek jelzem nem vagyok tagja és még csak aktivistája sem. Csak szvazójuk, mert nem két hete ismerem a tevékenységüket.

Pollack 2009.06.10. 10:12:58

@Surko: @berzseny: Szerintem nem ti vagytok azok, akikről ez a poszt szól. Itt a kókajánosok ideáltípusa az, akit mi "ki akarunk rekeszteni".

Akiktől mi meg akarjuk kímélni magunkat, azok nem másod- vagy harmadvonalbeli tagok, aktivisták, segítők, szimpatizánsok. Hanem azoktól, akik egy párt magját képezték, akik meghatározóak voltak tevékenységében, stb.

Mindenki el tudja dönteni magáról, hogy melyik kategória jellemzőit meríti ki. De a jelentkezéseknél majd mi is mérlegelünk.

Bartoki 2009.06.10. 10:36:53

@pécé: "privátban szívesen leírom, mire gondolok, de itt, azt gondolom, érdektelen lenne az irományom."

Szerintem nyugodtan jöhet ide is, ne csak én okuljak hanem mindenki más is...

takszi 2009.06.10. 10:50:33

@RobinGood: "Egyébként döbbenetes számomra, hogy mennyire berögzült az emberekben a mainstream politika és média szóhasználata és gondolkodása."

Most már én legalábbis kezdem kapizsgálni hogy mi történik itt KurtiGabor-nak köszönhetően. Ő az egyetlen aki a párt valódi értékrendjét próbálta közvetíteni. Ahogy én meg tudom ítélni a kommentelők 90%-ának fogalma sincs arról minek is kéne történnie tulajdonképpen itt.
Igen a pártok célcsoportokra építenek. Ez eltal tulajdonképpen, létrehozták a célcsoportokat. Tehát ezek nem természetes módon képződött célcsoportok, hanem a pártok kreálmányai. Az emberek pedig megtanulták ezeket, a tudatalattijukba ivódott. Ha nem is tudnak róla akkor is ebben gondolkodnak.
Szerintem igenis baj, hogy sem az itt kommentezőknek, sem az LMP-re szavazóknak nem sikerült megértenie a LMP sajátos gondolkodásmódját. Nem elég ha egy vékony mag érti, és meghúzódva csöndben reménykedik, hogy majd az elveik őket igazolják, és közben hagyják hogy az ő nevükben marakodjanak, az ő fórumukon, értelmetlen hülyeségekról. Ez szerintem nem jó így. Bár azt előre leszögezem, fogalmam sincs hogyan lehetne másképp.

alfredo 2009.06.10. 10:54:16

@Accept-HA:
Részemről nem gyűlölni kívánom az szdsz-t, egyszerűen csak mérhetetlenül csalódott vagyok bennük és elegem van belőlük. Csinálják amit akarnak, de lehetőleg messze tőlem.

VayMárton 2009.06.10. 10:57:14

Kedves Surko, kedves Brezsnyev,
én azt érzem benneteket olvasva, h nem ti vagytok a címzettek. Főleg a hang, a stílus alapján - vagyis tökre intuitív módon.
Erre van az ismerkedés. Ha tényleg tudtok őszintén azonosulni a dolgaink 70%-val, akkor jó. Persze van egy rakás ember, akivel van egy csomó emberi probléma, pedig akár 100%-ban is azonosul, de az egy másik kérdés.
Én kifejezetten és határozottan az ügyeskedőkre gondoltam, akik kiszűrésére az egyik legjobb módszer az, h van/volt-e az illetőnek őszinte meggyőződése. Ha volt, csak őszöd után megroggyant, akkor már korántsem biztos, h ő ez írás címzettje. Őszöd után már nehezebb kérdés kimagyarázni egy szoci/szdsz pártállást, de őszintén mondom: nem lehetetlen, pedig én aztán sok jót nem gondolok arról az oldalról.

Egyébként volt, aki (azt hiszem nagyon helyesen) a rövid és velős definíciómban magabiztosan önmagára ismert, és elküldött a vérbe. Úgyhogy remélem, az is magára tud ismerni, akiről a diszklémer részben írok, és nem fél fölöslegesen tőlünk.
Ha hiszünk abban, hogy egy egész országot meg tudunk változtatni, akkor értelemszerűen abban is hiszünk, hogy egy ember is meg tud változni. Csak akiknek a poszt szól, azok ne itt változzanak meg. :-)

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.10. 11:07:35

Vááá! Jó kis post!
@Surko: @berzseny !
Olvassátok már el légyszíves a postot mégegyszer! Nem az aktivistákkal, ex tagokkal van baj, hanem a megélhetési politikusokkal, ejtőernyősökkel, akik oda mennek, ahol éppen több hasznot remélnek (az LMP ehhez rossz választás, mert nincs pénzünk) . Az természetes, hogy néhányan el akarják hagyni a süllyedő hajót, és átkapaszkodni egy másikra, hogy folytassák a kis stiklijeiket, más színben, mert őket nem érdekli milyen párt, csak hogy mennyit lehet lenyúlni.
Többek között az ilyenekről szól ez a post.
Természetesen, az LMP nem fogad be semmilyen hasonló embert, mert mi komolyan gondoljuk, hogy Lehet Más A Politika. Ez ott kezdődik, hogy eleve kiszűrjük a korrumpálódott politikusokat a köreinkből. A korrupció elleni harc különben is az LMP politikájának szerves része.

RobinGood 2009.06.10. 11:12:47

@takszi: Ezt mondom én is. Még itt is az köszön vissza, hogy az emberek többsége már nem tud gondolkodni, nem képes felismerni, hogy neki sem az a jó ha egy csoport talál rá, hanem az a jó ha ez fordítva van.
Az előző kommentemben említett két emberrel is az agond, hogy arra van szükségük, hogy egy párt ideológiát adjon nekik és nem a saját gondolataik visszaiagzolását keresik. Ezért van az, hogy nem tudják értelmezni a post-ot sem. Nem ahhoz vannak szokva, hogy nekik kell meghatározni hogy mit akarnak.
Pontosan az a vonzó számomra az LMP-ben, hogy nem a job-bal-liberális felosztásban gondolkodik. Úgy látom, hogy ügyek vannak. Ügyeket akarnak megoldani. A megoldási javaslataik a legtöbb esetben (és a számomra hangsúlyosabb kérdésekben) nagyon hasonlítanak arra, amit én is gondolok. Ezért húztam be hozzájuk az x-et nem azért mert ezt mondja a mantra. És ezért fontos számomra, hogy a postban szereplő hajótöröttek ne kapjanak menedéket. Mert akkor pontosan ez veszhet el és megjelenhet a megszokott klisé politizálás, amelyik mondjuk a Jobbik nevének leírását vagy kiejtését is kerüli.

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.10. 11:15:58

@Éhesló: ja ne. még mindig ez a nóta? LMP=SZDSZ, blabla.
A kuruc, barikadon mennek az ilyenek. Előszőr olvasd el a programunkat, utánna az SZDSZ-t is, ha azt találod, hogy megegyezünk, akkor gratula! :)
Vannak pártok akik szeretnek összemosni dolgokat, nézz utánna, a dolgoknak, mielőtt vádaskodsz.

alfredo 2009.06.10. 11:19:30

@Éhesló: jaja, Elek Pista, Mile Lali, Schiffer Andris az ős-szdszesek...
:)

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.10. 11:22:41

@alfredo: az mind semmi, néhányan a gyerekes plakátunkról is azt hiszik, hogy az a kovács pistike reinkarnációja, és hát itt a párhuzam :))

RobinGood 2009.06.10. 11:25:01

@-Samael: Hehe ez az Éhesló ki is maradt nálam :-)
Ezért is volt szükség erre a posztra. A média is ezt erősíti az emberekben, elég csak elolvasni pár elemzést.
Nekem is van ismerősöm aki azzal jött, hogy az LMP a kis SZDSZ (mondjuk ez ma már önmagában vicces:-))
Aztán röviden felvázoltam neki a magyar termőfölddel kapcsolatos elgondolásokat, amire azt mondta, hogy ez a Jobbik programja. Aztán javasoltam neki, hogy nézzen bele az LMP és az SZDSZ programjába és keressen hasonlóságokat, mondjuk ebben a kérdéskörben.

Fecikun 2009.06.10. 11:33:40

@RobinGood: Bocs lehet én vagyok a hülye , de ez ,hogyan kapcsolódik az írásomhoz?

Fecikun 2009.06.10. 11:35:58

@RobinGood: Bocs lehet , hogy én vagyok a hülye ,de ez ,hogy kapcsolódik az írásomhoz?

Lumumba 2009.06.10. 11:37:13

Évek óta először lelkes voltam, amikor megismertem a honlapotokat és elképzeléseiteket a politizálásról. Ez a blog, vagy még inkább Alfredo hozzászólásai ketzdenek kiábrándítani, mivel a párt "szóvivőjeként" olyan arrogáns hangnemet üt meg, ami csak a nagy pártokra jellemző. Akiből ekkora indulat árad mások iránt, az előbb-utóbb gyűlöletbe csap át. Célirányos megjegyzéseiből egyébként egyértelműen lejön, hogy milyen irányból szivárgott közétek.

Accept-HA 2009.06.10. 11:39:20

@RobinGood: Ugye azt nem gondolod komolyan, hogy az átlagember majd programokat fog olvasni és annak alapján dönt szavazatáról?Az un. értelmiségi pártok nagy rákfenéje, hogy azt gondolják nem kell semmit szájbarágni.Csak ülök és várom, hogy megtaláljanak a szavazók, mivel én már kitatláltam a tutit.
Nem mindenki szellemi önkielégítéssel keresi a kenyerét.Van akinek a politika egyenlő az esti híradóval , ha még van kedve megnézni egyáltalán.
Igaz, nem biztos, hogy az LMP-nek szüksége van átlagemberekre és így sok hozzászólás máris érthetővé válik.

Fecikun 2009.06.10. 11:42:15

@RobinGood: Illetve nem azért nem írtam le a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevét, mert ugyanolyan a gondolkodásmódom, mint azoknak a politikusoknak akik szerint a problémát a szőnyeg alá kell söpörni ...csak egyszerűen gusztustallannak tartom ,hogy ez van ma Magyarországon, hogy a szélsőjobb 2009-ben még ilyen választási eredményt tud produkálni, hozzáteszem már rég be kellett volna tiltani minden szélsőséges pártot és akkor nem lenne ilyen probléma....

Fecikun 2009.06.10. 11:50:19

A plakátról meg annyit ,hogy szerintem igenis eredeti és nem tudom ki az az eszement aki a Kovács Pistikés Kampányhoz hasonlítja, mert én mikor először láttam az LMP plakátját nem K.Pistike jutott eszembe hanem az , hogy mennyire igaz az üzenet amit a kisbaba képe hordoz.

RobinGood 2009.06.10. 11:53:57

@Accept-HA: Nem gondolom, hogy az átlagember elolvassa a programot. Bármelyiket is. Nekik el kell mondani. De nem olyat amilyet szerintünk (általánosságba írok nem az LMP nevében) hallani akar, hanem azt ami a valós meglátásunk.

Éppen az átlagemberek miatt kell bizonyos alapvető kérdéseket határozottan tisztázni, amit most ez a post is tett. Az LMP most bekerült a látómezőbe. Ezt ki kell használni, de jól. El kell jutni az emberekhez. Ez sokkal nehezebb lesz mint amit eddig elértek.

pécé 2009.06.10. 11:57:39

@alfredo: Ehh, feladom, Te reménytelen eset vagy...

Kuku 2009.06.10. 12:08:45

@Fecikun:
Nagy tévedés ez a betiltás dolog. A betiltás éppen erősíti a szélsőséget. A Jobbik megerősödésének is az az oka, hogy vannak teljesen normális nemzeti érzések egy nemzetben, amit egy ideig le lehet folytani, vagy fel/kihasználni önérdekekre, de egy idő múlva ellenőrízhetetlen irányokban, váratlan intenzitással kezd kitörni a gőz. Amerikában ádáz harc folyik a hatalomért, de minden választási logó pirosfehérkék. Ráadásul szerintem hasznos is a Jobbik. Sok valóban fontos problémát vet fel, a maga agresszív, a kezelésükre alkalmatlan módján. Arról nem ők tehetnek hogy mindenki más asztal alá söpörte ezeket éveken át, és más nem tálalta fel a problémát és megoldást mérsékelt verzióban. Ettől az ő tálalásuk csak még dühösebb lett.
A Jobbik a magyar társadalom láztünete. Jelenleg csak annyit jelez hogy ide doki kell. A lázmérő betiltása nem szorítja vissza a betegségeket.

bornemissza 2009.06.10. 12:20:43

@VayMárton: Kedves Vaj Márton!

először is a nevem nem brezsnyev hanem BERZSENY (igen i nélkül inkább a költőre mint a főtitkárra utalva)

Teljesen támogatni tudom a gondolatot, hogy tisztuljon meg a politikai élet a megélhetésiektől, teljesen egyetértek veled ha így gondolod, és 100%ig támogatlak.
Az MSZPhez lelkesedésből közeledtem és nemcsak Őszöd miatt ábrándultam ki ez már korábban elkezdődöt(belülről látva a nagy nihilizmust, hogy sok tagot nem az elvek, hanem a pénz hajtott), de jóval Őszöd után fejeződött be. És, voltam vagy 18 éves.

Teljesen rossz döntés volt, mert érzelmeken alapult, mert racionális és számító ember nem tart ki olyan párt mellett ami a megszorításai miatt tuti nem nyer. Én egészen addig kitartottam, amig egyértelművé nem vált számomra a reformbénaság, töketlenség meg a látszatpolitika.

Lehet hogy hülye voltam de abszolút nem számító.

De nem is ez a lényeg: ha úgy döntök, hogy aktivistája leszek az LMP-nek, akkor nem szeretnék félni, hogy jaj istenem mikor derítik ki hogy ezt én csináltam már egy másik pártnál, mikor derítik ki hogy nem vagyok politikailag szűz (itt jön a magaslabda a politikai kurvaságról, mi :D)

Egyszerűen többre tartom az LMP-t mint valami boszorkányüldöző gyűlölködő rendszerellenes mozgalmat. Mert ha az LMP tényleg hiszi hogy lehet más a politika és hogy az LMP meg tudja változtani a politikát, akkor előbb utóbb be kell fogadnia a régi elemeket az 'ancien regime'-ből. Na persze nem az elitjét az oké!

De értitek, ha nem akartok megragadni a 'SZDSZ helyett alakult párt' meg a 'mindenki ellen alakult párt' szintjén akkor be kell fogadnotok más pártok régi szimpatizánsait (MSZP, Fidesz, SzDSz, MDF). És nem úgy hogy 'na gyertek de kuss legyen mert ott van rajtatok a Káin-bélyeg mert vagy hülyék vagytok vagy elvtelenek'.

amugy meg ha a cikk tényleg azok ellen íródott, akik 'ancien regime' udvaroncai, haszonlesői és elvtelen megélhetési politikusai voltak, és az LMP-ben úgymond 'nincsen pénz' és 'ha lesz is, az nem fog korrumpálódni' akkor teljesen fölösleges ezt megírni, mert egyértelművé válik ezeknek az udvaroncoknak az első találkozás alkalmával, hogy nincsen helyük a mozgalomban.

Ez a cikked így, kedves Márton, nettó boszorkányüldözés és gyűlölködés és egyfajta tisztogatási mániára utal, ami kommunista pártok szokása volt.

Remélem, hogy rosszul látom.

Fecikun 2009.06.10. 12:31:05

@Kuku: Szóval szerinted normális dolog az ,hogy a szélsőjobb mutogathatja magát a tévében meg plakátokon és ezzel befolyásolhatja az amúgy is befolyásolható embereket , tisztelet a kivételnek és olyan megnyilatkozásokat tehet ami sérti a cigányságot nemhogy sérti teljesen ellenük irányul és ilyet épesek leadni a tévében és végighallgatni végignézni ahelyett ,hogy letartóztatnák őket gyűlöletkeltésért,tudod minek kellett volna lenni a lázmérőnek , az öszödi beszédnek, aztán a 2006-os választáskor napvilágra kerülő költségvetési összeomlásnak mely inkább csak megerősítette az MSzp-t aq politikájában, meg a Budapesti zavargásoknak, annak kellett volna lázmérőnek lenni nem megvárni míg az indulato intézményesülnek a Jobbikban és megerősödnek!

RobinGood 2009.06.10. 12:51:47

@Fecikun: Te tagja vagy az LMP-nek? Csak a többes szám miatt kérdezem.

Na de a válaszom. Akkor mégiscsak értetted, hogy hol kapcsolódtam az írásodhoz, de úgyérzem azt nem hogy miben.

Pontosan ez a baj azzal amit írtál. A kirekesztésről írsz és közben Te magad hihetelenül kirekesztő vagy. Ez egy demokrácia. A demokráciában nem lehet betiltani a nekünk nem tetsző pártokat. Be kell látni, hogy van ma legalább fél millió ember aki azt gondolja, hogy a Jobbik megoldást kínál neki. Fél millió embert nem lehet betiltani, sőt 20.000-et sem. Azt kellene felismerni, hogy mi az ok és az okot megszüntetni nem az okozatot. Ez a be kellene tiltani és nem tudomást venni róla ez pontosan az a politika ami a jobbikot vasárnap 500 ezer szavazthoz juttatta. Az SZDSZ meg az MSZP felfújta (felfújja) a FIDESZ meg igyekszik úgy tenni, mintha nem lenne. Közben meg az elemzések elfelejtik azt, hogy abban a 7 megyében lakik a magyarországi cigányok kb 60-70 %-a ahol a jobbik rávert az MSZP-re. És itt az emberek azért mentek el szavazni, mert a jobbik ki merte mondani azt amit a politika idáig csak maszatolt. Hidd el, hogy azoknak akik a jobbikra szavaztak nem a jobbik megoldásai tetszenének ha látnának más megoldást. De csak azt látják, hogy 120 milliárdot elloptak romaprogram címen és közben meg addig jutottak, hogy nem szabad cigányt mondani csak romát.
A hiteltelenség, a becstelenség vezetett oda hogy a Jobbik ma a harmadik legtöbb szavaztot begyűjtő párt. És ez sem elég még mindig ugyanaz a nóta.
Nem tetszik amit mondanak tiltsuk be meg fogjunk össze ellenük. nem ellenük kell összefogni, hanem a problémát kell megoldani. Csak az már nem megy.

Persze ennél összetettebb a dolog én is tudom, de azt is, hogy betiltani azt ami nekem nem tetszik az nem az a gondolkodás amivel én azonosulni tudok.

Sem a Jobbik sem a Munkáspárt nem tartozik azon politikai csoportosulások közé akiket támogatni tudnék, de hogy a betiltásukat még annyira sem az egészen biztos.

RobinGood 2009.06.10. 13:03:05

@Fecikun: "Szóval szerinted normális dolog az ,hogy a szélsőjobb mutogathatja magát a tévében meg plakátokon és ezzel befolyásolhatja az amúgy is befolyásolható embereket..."

Szerinted az a megoldás, hogy betiltod???
Szerinted az normális dolog, hogy azt gondolod másokról, hogy őket meg kell óvnod, nehogy valami csúnyát halljanak vagy lássanak???

Na ez a paternalizmus az ami a Jobbikot eljuttata 15%-ig vagy ki tudja valójában meddig, mert azt ne higyjük, hogy ennyi a vége.

RobinGood 2009.06.10. 13:07:02

@-Samael: És még nem kellenek ilyen postok?
Szerintem át kellene gondolni, hogy erre miként kellene egyértelműen reagálni.

werjio 2009.06.10. 13:13:14

@berzseny: Abszolut tökéletesen látod. Szerintem ennek a postnak a stílusa (nem a tartalma) elűzött 100-szor annyi embert akinek nem szólt (köztük engem is), mint akinek szólt.

Ami engem meglep, hogy egy csomó visszajelzés ellenére, a reakcióikból nem olvasom ki az önmaguk felülbírálására való készséget, ami minden bizonnyal ott bújkál azért.

Mintha tényleg küzdeni kéne a gonosszal a jóért. Ez önmagában ellentmondás.

Amúgy az alapgondolataikat (Lehet más a politika, érzed, hogy jót akarsz) még mindig jónak találom, és ha talán nem is nekik, de valakinek biztosan sikerül megvalósítani, hiszen van rá igény, ez kiderült.

Fecikun 2009.06.10. 13:14:07

@RobinGood: Nem nem vagyok az LMP tagja ,de szeretnék ezért a többes,én nem azt mondtam ,hogy nekem nem tetszik tiltsuk be, tisztában vagyok vele ,hogy ez nem így működik, de ez nem tetszés nem tetszés kérdése ,csak Európa már megtapasztalta hova vezet az ilyesmi és megnézhetjük magunkat ha nem vetünk gátat ennek , mert akkor hamarosan a megerősödő szélsőjobb olyan szép kis ribilliót rendez ,mint anno Hitler és már ne is haragudjon senki ,de így is rajtunk van a 2. világháború miatt a villog és még mindig mi vagyunk azok akiknél megengedett a holokauszttagadás is...meg a masírozó félkatonai csoportok, a szésőséges pártok egyértelműen veszélyeztetik a társadalmat és a demokráciát is, sajnálom ha te ezt nem látod, amúgy meg igazad van ez nem ioyen egyszerű, de nem látok más megoldást, mert az említett szőnyegalá söprés nem az lesz ,hogy betiltjuk hanem majd ha mindenki elfordítja a fejét ,hogy nem baj ,hogy itt ülnek a parlamentben bomlasztva a demokráciát meg az uniót,majd elmúlik és ha a Fidesz sem tud jobbat mint ami eddig ment és krmányra kerülnek és nekik sem sikerül akkor az Isten se ment meg minket attól ,hogy a Jobbik alakítson kormányt, mert nem hiszem ,hogy az Mszp sokáig húzza.

alfredo 2009.06.10. 13:18:56

@Lumumba:

Tévedésben vagy, nem vagyok senkinek a szóvívője, a magam véleményét mondom el. sajnálom, ha arrogánsnak tartod a hangnemet, amin megszólaltam, bár én úgy érzem, egyszerűen csak meghúztam egy határvonalat, mindjárt hozzátéve, nem szeretnék ezzel senkit megbántani.
Nem tudom viszont mit akartál írni avval kapcsolatban, hogy honnét is érkeztem én. Nem voltam soha semmilyen párt tagja, viszont nem titkoltam és korábban is leírtam, a korábbiakban így vagy úgy, de az szdsz-t támogattam voksommal a választásokon. Igen, csalódtam bennük, becsapva érzem magam. De ez csak egy személyes dolog - bár biztos vagyok benne, sokan mások is becsapva érzik magukat. Úgy egymillióan, nagyjűból ennyi a különbség az szdsz korábbi és jelenlegi támogatottsága között.
Amiért mégis inkább az szdsz-szel foglalkoztam: mert ez az a párt, ahonnét a politikai túlélést tervezők jönnének, hiszen ez került a megszűnés határára. Nem a fidesz, nem az mszp, nem a jobbik, nem az mdf.
Hát ennyit a célirányosságról, már ha ezt értetted azalatt.

párka 2009.06.10. 13:26:57

@werjio: Teljesen tipikus eszmecsere alakul ki: "kirekesztők vagytok" - "nem vagyunk kirekesztők" - "határolódjatok el!" - nincs mitől elhatárolódnunk" - "Nem határolódtatok el, tehát kirekesztők vagytok"
Szerintem olvasni, megismerni, megérteni, ennyi:-)

alfredo 2009.06.10. 13:27:26

@berzseny:

Berzseny, de hát nem éppen azért nem kell befogadni a politikát iylenné tevőket, hogy más lehessen a politika? Ezek ezt a korrupt, boszorkányüldöző politikát képviselik. Ha magunk közé engedjük őket, az LMP is ilyenné válik. Mi nem üldözzük őket, egyszerűen csak nem akarunk együttdolgozni olyanokkal, akik tevékenyen lejáratták magukat. Nem üldözzük őket, hiszen nem vitatjuk el azt a jogukat, hogy továbbra is ott politizáljanak, ahol eddig vagy alapítsanak egy új pártot. nem üldözzük őket, hanem magunkra vigyázunk. Talán nincs tényleges és morális jogunk is egy olyan pártot működtetni, amely megfelel a mi erkölcsi elvárásainknak? Vagy engedjük magunk közé azokat, akik a szemünkben leszerepeltek? Akkor gründolhatunk egy újabb pártot, amiben jólérezzük magunkat - egészen addig, amig ezek az alakok oda is utánunk nem jönnek, mert közben már az LMP-t is tönkretették. Ezt ne várd el tőlünk!

RobinGood 2009.06.10. 13:28:44

@Fecikun: Na ezek a mondatok erősítik csak igazán a Jobbikot. 500 ezer szavaztról beszélünk, ami valóban feljebb fog menni ha nem kezeljük a problémákat amik kiváltották.
Az a baj, hogy Te csak abban tudsz gondolkodni, hogy el kell tüntetni őket ne is lássuk és akkor nincs baj.

Kicsit tedd le a "Népszavát" és gondold végig. Betiltod a Jobbikot. Remek. Nem indulhatnak a választáson, nem kampányolhatnak. Ettől mit is oldottál meg? Nem látod őket. Szuper. De ettől még vannak, de most már azt sem látod mennyien és mit csinálnak.

Olyan ez mint a hajléktalanok. Telepítsük ki őket a belvárosból, sőt a fővárosból és akkor olyan mindha nem is lennének.

Remek.

És most cinikus leszek. Tiltsuk be a gyalogátkelőket és akkor nem gázolnak ott el embereket.

alfredo 2009.06.10. 13:30:20

@werjio: Akkor most jön az, hogy az szdsz-nek sokkal inkább testhezálló feladat az LMP ötleteit megvalósítani? :)) Az szdsz ehhez is jobban ért...

takszi 2009.06.10. 13:32:27

@werjio: Nem tudom mennyire jött át, de ők nem törődnek azzal hogy vonzzák a szavazókat. Ami a szívükön az a szájukon. Hitelesek.
Az emberi csoportokra vonatkozó általánosítgatás, persze semmilyen kontextusban nem lehet jóra vezető. Dehét nem kötelező őket támogatni. Kell vagy nem? Te döntesz.

Bartoki 2009.06.10. 13:32:40

@Lumumba: "Ez a blog, vagy még inkább Alfredo hozzászólásai ketzdenek kiábrándítani, mivel a párt "szóvivőjeként" olyan arrogáns hangnemet üt meg, ami csak a nagy pártokra jellemző. Akiből ekkora indulat árad mások iránt, az előbb-utóbb gyűlöletbe csap át. Célirányos megjegyzéseiből egyébként egyértelműen lejön, hogy milyen irányból szivárgott közétek"

Alfredo nem szóvivője az LMP-nek. Amennyire én tudom, nem is tag, valószínűleg egy szimpatizáns. (mint én is)

Bármit mond (vagy én mondok) az a saját magánvéleménye, és a saját magánstílusa, ami időnként megegyezhet a párt egyöntetű álláspontjával/stílusával, időnként meg nem.

Hogy előtte melyik pártnak volt a szimpatizánsa, nem kell sejte(t)ni, mert megírta már egészen konkrétan is régebbi hozzászólásaiban... Ez így korrekt - ő megírta, Te meg eldöntheted hogy mit gondolsz erről.

alfredo 2009.06.10. 13:34:46

@takszi: "Emberi csoportokra vonatkozó általánosítás"????
Tessék?

Bartoki 2009.06.10. 13:35:26

@marokkó marci: "a másik az ancen regime kifejezés. ti rendszerváltást akartok?"

Bizonyos értelemben igen.
Kb. a teljes politikai elitet kell lecserélni:

lehetmas.hu/hirek/199

"Elitváltás kell! – Gyurcsány után menjenek a többiek is"

alfredo 2009.06.10. 13:40:26

Ahogyan én látom, a RM-féle netkommandó néhány tagja, kiegészülve egy-két szimpatizánsukkal talán idejött és keresi a hibákat. Illetve kreálnak hibákat, amiket ők itt találnak és mindjárt kirekesztésről kiabálnak, arról, hogy nem az LMP, hanem az SZDSZ alkalmas az LMP céljainak megvalósítására, ill. arról, hogy ők most akkor mennyire csalódottak és szimpatizánsok százait (ezreit? millióit?) veszítette el az LMP az ő csalódottságuk miatt.

Mókás fiúk...;)

takszi 2009.06.10. 13:59:55

@alfredo: Én csak megpróbáltam mind a 2 nézőpontot figyelembe venni. És úgy érzem mind a 2-höz elég közel jutottam. De azt hiszem én kevés vagyok ehhez. Itt az a pont ahol feladom. Remélem az RM-féle netkommandós társaim többre képesek majd.(Habár fingom sincs hogy mi az az RM)

Az évek meg a rutin 2009.06.10. 14:01:46

Azért az méretes álvita, hogy ki a jó LMP-s és ki nem az, nem? Az elmúlt 20 év közéleti eseményeit és sajtóját figyelve azért elég egyértelműen meg lehet állapítani, hogy kivel/kikkel NEM Lehet Más a Politika...

VayMárton 2009.06.10. 14:02:08

@berzseny: Helló, szerintem alaposan félreértettél, pont h feléd tett lépés volt amit neked írtam, - még ha el is írtam a neved, amiért elnézést kérek. Rosszul látod, nincs boszorkányüldözés, és továbbra is azt gondolom, h nem te vagy a címzettje.

Azzal kapcsolatban pedig, amit írtál, h "ha úgy döntök, hogy aktivistája leszek az LMP-nek, akkor nem szeretnék félni, hogy jaj istenem mikor derítik ki hogy ezt én csináltam már egy másik pártnál, mikor derítik ki hogy nem vagyok politikailag szűz" az a válasz h természetesen mindenkinek őszintén meg kell mondania, h korábban mit csinált, merre járt, mert így korrekt, és akkor nem kell rettegnie semmitől.
Barátsággal:
M

werjio 2009.06.10. 14:04:11

@párka: Huh, köszi, kiemeltél :)

Fecikun 2009.06.10. 14:09:22

@RobinGood: Igazad van, tudom ,hogy drasztikus amit írtam , és az pozitívum ,hogy tudjuk ,hogy mit csinálnak és hányan vannak, de azt akkor is el kéne érni ,hogy ne cigányozhassanak meg ne zsidózhassanak abban a hangnemben és abban az értelemben amiben ők használják...a Gárdáról meg a holokauszttagadásról nem is szólva..
Szóval szerinted mit kéne tenni?
Amúgy örülök , hogy értelmes vita partner vagy komolyan ,ilyen inteligens emberek kellenek, ez a demokrácia ütközik a véleményünk és végül ptóbálunk megállapodni! :D

Megerősíteni az LMP-t perzse de a többi pártnak is össze kell szednie magát ,mert attól ha tegyük fel bejut az LMP a parlamenztbe ,attól a Jobbiknak még lehet 20%-a is vagy több (ne legyen , de elképzelhető).

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.06.10. 14:09:51

@Will-O-The-Wisp:

Namost ahhoz kepest, hogy augusztusban szerveztetek munkacsoportot, az LMP programjaban (januarban, azota nem kovettem valtozott-e), nehany marha nagy altalanositason kivul semmi nem szolt a ciganykerdes megoldasarol. Ezt vetettem a Cozma gyilkossag kapcsan kialakult beszelgetesben az egyik valasztmanyi tagotok szemere, aki azzal vedekezett, hogy igen, de most akkor hu de osszeult a munkacsoportotok es lesz karakan allasfoglalas. Ez utobbi, ha volt is, nagyon elkerulte a figyelmemet.

Nem mondja senki, hogy egyszeru kerdes, biztos, hogy nem annyira egyszeru, mint a Jobbik, vagy az SZDSZ hirdette, de egy part komolysaganak fokmeroje, hogy mennyire tud realis valaszt nyujtani erre a kerdesre (ami ma az orszag egyik, ha nem A, legegetobbje).

werjio 2009.06.10. 14:16:48

@Bartoki: Ez egy igen fontos pont, én végig azt gondoltam, hogy Alfredo úgymond az LMP nézeteit képviseli de minimum tagja a pártnak.

(basszus, mint a 80-as évek, te párttag vagy? én nem, najó én is voltam, de már nem... :)))

Milyen csodás!
Egy kis szerdai vitatkozás! :)

Kuku 2009.06.10. 14:18:32

@Fecikun:
Pont hogy ignorálva volt a Jobbik az utóbbi években. Még a közvéleménykutatók is letagadták, a TV/rádió meg sem hívta, aztán csodálkoztak amikor bementek a TV-be hívás nélkül is.

Fecikun 2009.06.10. 14:27:43

@Kuku: Ezen csodálkozom én is, ha eddig nem volt róluk szó akkor most ,hogy kerültek elő, kíváncsi lennék ki pénzeli őket?

Accept-HA 2009.06.10. 14:30:18

Valaki,valahol látott már a cigánykérdéssel kapcsolatban egy mindenre kiterjedő megoldási programot ?Nem véletlen ez a probléma, egyszerűen nincs rá megoldás.
Nem irigylem azokat akiknek valamit ki kell találni a megoldásra.A Jobbik sem a megoldást harsogja, csak a problémát veti fel.

párka 2009.06.10. 14:35:23

@Accept-HA: A cigányprobléma sokkal bonyolultabb annál, semmint egy-egy sarkos elemére le lehetne szűkíteni a megoldást. Van kifejezetten kriminális oldala. Ne felejtsük el, hogy ez nem csupán a magyar lakosság irányában nyilvánul meg, hanem a cigányok nagy részét csapdában tartja egyrészt a mintával, másrészt az uzsorával, harmadrészt mentális terrorral. Egy másik a munkanélküliség. Az átkosban a képzetlen munkaerőt az építőipar foglalkoztatta, fizették az ingázás költségeit, voltak munkásszállások, vagyis a dolgozni akaró cigányember el tudta tartani a családját. Ma ez nincs így. Harmadrészt szociális háló problémája. Sikerült olyan rendszert kialakítani, ami nem ösztönöz a munkára. Ez természetesen a magyarok között is működik, és jó néhány olyan példát lehetne mondani, amely azt igazolja, hogy a magyarok körében is terjed ez az ún. "cigány" mentalitás: pl. rokkantnyugdíjazások, adóelkerülés, be nem jelentett dolgozók, stb. Amíg ebben nincs változás, addig bizony nehéz összekötni a munkát a szocpollal. Negyedrészt az oktatás kérdése. Az erőltetett integráció csak a feszültség növelésével jár. A szegregált - de mondhatnánk pozitív diszkriminációt is - neveléshez ki kellene húzni a fejünket a homokból, és igenis meghatározni és nyilvántartani azt a szocio-kulturális alapon is létező sajátos társadalmi csoportot, amit mi cigánynak nevezünk. Célcsoport meghatározása nélkül ugyanis nem lehet módszertant kidolgozni. Nem is tudom hanyadrészt meg meg kellene nézni a cigányságot belülről: hol van az a cigány értelmiség, amely kellő empátiával tudná az integrálódás igényét felébreszteni? Hol van az a cigány értelmiség, amely letenne egy általuk támogatott programot az integráció elősegítésére? Hol van az a cigány értelmiség, amely meghatározná a cigányság identitását, amihez viszonyulni lehetne? Ezt a munkát el kell végezni. Viszont mindez sokkal nehezebb, mint egyszerű lózungokkal rájátszani a választópolgárok negatív érzelmeire

Fecikun 2009.06.10. 14:35:44

@Accept-HA: Hát nem egszerű az biztos, valahol az oktatásnál kellenne kezdeni ez biztos illetve a szociális rendszernél és a munkaügynél...kultúránál...

Fecikun 2009.06.10. 14:42:32

@párka: Na igen így , kicsit kidolgozottabb, egy probléma van sokszor tapasztaltam én magam olyat ,hogy a cigány értelmiség, vagy pusztán azok akik igen is dolgoznak ,ugyanúgy kirekesztik azokat a cigányokat akik nem törekszenek erre!

Surko 2009.06.10. 14:44:13

@berzseny: Sziasztok! Berzsennyel teljesen egyet tudok érteni. Értem én, hogy alapvetően a haszonlesőkkel, vezetőkkel van a gondotok és nem a hozzám hasonlókkal, de ezzel együtt a poszt és főleg egyes kommentelők stílusa risztó. Én komolyan hiszek bennetek, hiszek abban, hogy Lehet más a politika. Amikor anno beléptem 2002-ben az SZDSZ-be ugyanebben hittem. Elegem volt nekem is valamiből, csak akkor az a valami a koronaúsztatás, autópálya felszentelés, Ezüsthajó, meg HappyEnd káefté volt.
Sajnos később ugyanúgy csalódtam a szocikban - tőlük nem is vártam sokat - és főleg az SZDSZ-ben is. Nekem is be kellett látnom, hogy ott és általuk nem lesz, nem lett más a politika.

Berzsennyel egyetemben én is szívesen segíteném az LMP-t és nem haszonlesésből. Ha egyszer az LMP körül nincsen pénz (még) akkor ugyan miért akarnék körülöttetek "hasznot lesni"? És kifejezetten ijesztő egyes kommentelők megjegyzés. Ha egyszer pl. tag leszek, majd a fejemre olvassátok, hogy "ez áruló", "idegen"?

Egyébként nem értem, hogy mi a bajotok az ex-SZDSZ-esekkel? (itt persze nem Kókára, vagy Fodorra gondolok, hanem a hozzám hasonló egyszerű szimpatizánsokra)
Az, hogy nem kedvelitek az SZDSZ-t és nem értetek egyet párt hivatalos politikájával, szerintem még nem ok arra, hogy elutasítóak legyetek a liberális szimpatizánsokkal, akiknek eddig választási lehetőség híján csak az SZDSZ jutott.

Szerintem a liberalizmus érték, a liberalizmussal szimpatizálók pedig hasznos segítőitek lehetnek. Az SZDSZ-es tábor lehetőség számotokra, nem ellenség. Ne idegenítsétek el őket (engem) magatoktól!

Az SZDSZ-t nem szidni kell - nem is kell velük foglalkoznotok - hanem alternatív, jobb megoldást kell kínálnotok, mint ők. A kezdet számomra nagyon is biztató!

Jó újra látni a lehetőséget és az őszinte hitet, hogy lehet mást, de legalábbis másként csinálni!

Viszont óvakodjatok a szidalmazóktól és sárdobálóktól, mert ők nem Más politikát akarnak, hanem nagyon is ugyanazt. A veszélyt nem én és a hozzám hasonlók jelentik, hanem azok, akik már a kezdet kezdetén megcáfolhatatlan kinyilatkoztatásokkal jelölik az egyetlen igaz útirányt. z őszinte pártok lényege a demokratikus vita, ahol nem számít a "származás", pl. hogy ki melyik prttól pártolt át. A politika nem más, mint szabad versenye az ideológiáknak. Ha vonzó, amit kínálsz, sokan csatlakoznak. És ez nem baj.

RobinGood 2009.06.10. 14:50:28

@Fecikun: Hogy mit kéne tenni? Hát semmiképpen sem a betiltás mag a gyűlöletbeszéd elleni törvény a megoldás. Érvekkel és tettekkel kell harcolni, de nem a Jobbik ellen, mégcsak nem is a nézeteik ellen, hanem a probléma ellen. Azt is látni kell, hogy a cigánykérdés (most mondjuk így, bár nem igazán jó kifejezés) csak egy azok közül, amelyek a Jobbikot ma röpítik. Viszont azt gondolom, hogy ha sorban elkezdődne a meglévő problémák kezelése, akkor az egyben sok ponton a cigánykérdés megoldásához is elvezetne. Persze fordítva is tekinthető, hiszen a cigánykérdés megoldása sok más probléma megoldását is jelentené.
Az biztos, hogy a Jobbik kínálta megoldás egyszerűbb, csak nem megoldás.
Szerintem ez csak évek, sőt évtizedek alatt kezelhető probléma, és csak kmoplex oktatási (nem csak a gyerekek oktatása és nem feltétlenül szakmai oktatás) foglalkoztatási, mentorálási sőt rendészeti programok keretében képzelhető el. De a legelső lépés azt gondolom annak a kárnak a helyreállítása amit az elmúlt évek politikája okozott. Ez pedig megintcsak a bizalom, a hitelesség helyreállításával kezdődhet.

Ez megint visszavezet oda, hogy nem szabad a hajótörötteket felvenni a hajóra.

VörösDani 2009.06.10. 14:55:39

@alfredo:
Én a rendszerváltás előtt reformkörös, reformkommunista voltam, a régi MSZMP-ben, aztán ezek a régi alakok odajöttek, s eluralták a reformköröket, majd az MSZP-t.
Ezért a Mrci félelmét át tudom élni.
Más kérdés, hoy a kirekesztő stílusa miatt nem hiszem hogy beleférnék az Ő (Ők) magas erkölcsi mércéikbe, hiszen az én kategóriámhoz képest (régi rendszer, kommunista, stb) minden azóta alakult új párt erkölcsösebbnek tartja magát.
Nem lettem ejtőernyős, s kiúsztam a partra (bár nem a Marci által ajánlott földművelést választottam, de azért megvagyok.)
MInden új alakulat így kezdi mint a Marci. S tele van az ország gödrökkel az elkezdett nemzeti színházak helyén, mert ezeket valami korábbiak kezdték építeni.
VörösDani

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.06.10. 14:59:32

@RobinGood:

Az elso lepes megkeresni olyan embereket, akiknek mar van tapasztalatuk (ugyan lokalisan es kis mertekben, de van), hogy mit lehet a dologgal kezdeni. Meghallgatni oket, tanulni toluk. Az FN.hu-n megy egy sorozat a temaban, az ott szereplok biztos tudnak hasznos dolgokat mondani (pl. www.fn.hu/kultura/20090507/alsagosan_beszelunk_ciganyokrol/?oldal=1 ), de azert gondolom (remelem) hasonlo szemelyekkel mar felvette az LMP munkacsoportja is a kapcsolatot.

Vegignyalazni az empirikus irodalmat (nincs tokeletes parhuzam, de Nagy-Britanniaban es Amerikaban azert eleg regota keresik, hogy mit is lehetne tenni a leszakado feketekkel, biztos van egy ket atutltetheto otletuk - persze nem "fenymasolni" kell mindent), es eloallni valami szintezisszeruseggel. Biztos nem lesz tokeletes, nem lesz tamadhatatlan, de mutatja, hogy a kerdes komolyan van veve.

Accept-HA 2009.06.10. 15:03:34

@párka: Értem amit írsz, de bocsáss meg ezek sem a megoldások.Mivel jelen pillanatban bizonyos erők még fel is nagyítják az amúgy sem elhanyagolható problémát, érzelmi alapra helyezik azt s minden baj okozójának kiáltják ki a cigányságot, gyanítom sokáig nem is lehet megoldásra számítani.Hacsak a csendőrség bevezetését és a rendőrség megerősítését nem fogadjuk el annak.Korábban nem gondoltam volna, hogy ez ennyire központi kérdés az országban, be kellett látnom tévedtem.

alfredo 2009.06.10. 15:03:45

@Surko: Hogy mi baj az SZDSZ ex-szimpatizánsaival? Semmi. Egy rossz szót nem írtam róluk. Akikkel "baj van" (legalábbis az én véleményem szerint): azok, akik a legutóbbi évekig is az SZDSZ-en belül politizáltak! De szerintem ez benne van a posztban is és többször, többek által is ki lett fejtve.
Akik szimpatizáltak az szdsz-szel (bár ide több más párt nevét is lehetne írni), de kiábrándultak belőle és úgy érzik az LMP-nek az SZDSZ-től több tekintetben is idegen értékrendjét, céljait magukénak érzik, aktívak akarnak lenni, azoknak szvsz jó esélyük lehet bekerülni az LMP-be.

RobinGood 2009.06.10. 15:04:26

@Surko: @VörösDani:
Jaj ne csináljátok már! Pontosan tudjátok, hogy a bejegyzés miről szól és mégis úgy tesztek, mintha nem értenétek.

Látjátok mi folyik. A média azt sugallja, hogy kis SZDSZ az MSZP elgondolkodott az összefogáson az LMP-vel.
Az emberek ezt hallják meg. Erre nem lehet nem mondani semmit. Pont azért mert nem célcsoporthoz csinál politikát az LMP.

RobinGood 2009.06.10. 15:10:06

@dolphin: szerintem nagyon egyet beszélünk
Azt mondo én is, hogy komplex programok kellenek. A külföldi példák jók lehetnek, de valóban nem várható, hogy itt is működjön minden, de iránynak jó lehet.
Csak el kell végre kezdeni, és talán a Jobbik erre jó lesz, mert az látszik, hogy itt már nincs mire várni.

Fecikun 2009.06.10. 15:13:10

@RobinGood:Meggyőztél,rendben betiltani a pártot nem , de a gyűlletbeszéddel akkor is kell kezdeni valamit,mert úgy nem lehet javítani a helyzeten ha ez nem oldódik meg, a gond ezzel az ,hogy a társadalom nagy része nem is akarja megoldani ezt a problémát...ezért kell az LMP-nek is kidolgozni egy konkrét hosszú távú programot ennek megoldására. Ezért kell a mai politikai elitet leváltani és bizony nem szabad felveni a későn ébredőket, most még évek múlva talán lásd.MDF -Bokros...

párka 2009.06.10. 15:16:11

@Accept-HA: Nem, nem megoldások, csupán azt akartam érzékeltetni, hogy oka van annak, hogy lassan készül a program:-)

RobinGood 2009.06.10. 15:16:21

@Accept-HA: A rendőrség megerősítése fontos, de ezt is a hitelesség helyreállításával kell kezdeni. No meg a cél nem a tyúktolvaj cigányok összefogdosása kell legyen, hanem azoknak az uzsorásoknak a kikapcsolása akik miatt tyúkot mennek lopni.

RobinGood 2009.06.10. 15:19:30

@Fecikun: Amennyiben olyasmi hangzik el azt a jogszabályoknak megfelelően szankcionálni kell. Arra viszont ügyesen vigyáznak, hogy ne hangozzék el olyan.

A többivel szemben pedig csak a cselekvés lehet a megoldás.

Fecikun 2009.06.10. 15:21:30

@dolphin: Én is egyetértek ,hogy a nemzetközi példa jó lehet kezdésnek,de gondoljunk abba is bele ,hogy kis hazánk gondolkodásban eléggé le van maradva az angolszász államokhoz képest( tisztelet a kivételnek).És azért azt is látni kell ,hogy az ötvenes években az USA-ban is tilos volt egybuszon utazni a feketéknek a fehérekkel ,egy padra ülni ,egy étterembe járni, szerencsére ilyen nálunk nincs viszont nehezebb is talán mert nálunk nem azzal van a baj ,hogy milyen a bőrszíne valakinek hanem a sajátos kialakult érték és gondolkodásmódbeli ,kultúrális és edukációs különbségek okoznak gondot.

Fecikun 2009.06.10. 15:25:23

@RobinGood: A jogszabályok sem teljes mértékben felelnek meg a szankciónálásra, az igazságszolgáltatás terén is van mit tenni.De valóban ügyesen forgatják a köpönyeget ,hogy ne lehessen kikezdeni őket ,habár szerintem pont az a baj ,hogy így konkretizálva van ,hogy mit nem szabad kimondani, attól még mondhat olyat virágnyelven ami ugyanazt fedi.

VörösDani 2009.06.10. 15:37:57

Kedves Marci
Van egy rossz hírem:
Az ancien regime megmarad

Míg az ancien regime egyik csoportjának leáldozik, egy másik alakulata a hatalom kapujában van.
A klientúraburzsoáziának több csoportja van. Most a szocialistának nevezett szoclib csoport és a mögötte álló (kapitalista) uralkodó osztály csoportja került a politikai hatalom elvesztésének a közelébe.
S a jobboldali pártok, s a mögöttük álló burzsoázia fogja megszerezni a hatalmat. (kiúsztak 7 éve a partra, s már jól vannak.)
Lehet még a fuldokló rugdosásával jó pontokat szerezni, de szerintem a közeljövőben, majd még inkább középtávon a politikai erőtérben az erős jobboldali ancien regime erőivel kell együtt létezni, s erre kell felkészülni, s ez sokkal nehezebb lesz.

Az ancien regime éppen e váltógazdálkodással stabilizálja magát.

És mi lesz a rendszerváltás másfél millió hajótöröttjével, köztük a cigányokkal?

Accept-HA 2009.06.10. 15:38:04

Csak úgy csendesen megjegyzem, hogy első hozzászólásomból itt a blogban, azt hiszem nem éppen az LMP méltatása olvasható ki. Ennek ellenére már letöltöttem néhány anyagot a weblapjukról és nekifogtam átolvasni.Furcsa, az is, hogy bár néhányan a post hangnemet kritizálták ( magam is) teljesen normális a hozzászólások hangneme és internetről lévén szó ez felettébb üdítő tud lenni.Már olyan kevéssel is beéri az ember.. :-)

bornemissza 2009.06.10. 15:46:06

@VayMárton: Kedves Márton!

egyet értek, igazad van, és azt hiszem így totálisan félre értettem a mondanivalódat: nem olvastam figyelmesen vagy csak megtévesztett az érzelmi töltet. A cikkedben tényleg azt írod nem a 2. meg 3. vonalbeli politikusokról van szó, tehát rám nem vonatkozik. Tökéletes!

Azt mindenképpen deklarálni kell, és ebben megint csak igazad van, hogy a ballib elittől teljesen független az LMP, DE(!) ugyanakkor azt is ki kell mondanotok, hogy nyitottak vagytok a korábban ballib és minden másféle szavazók és aktivisták támogatására, nélkülük ugyanis nem fog menni az 5 % jövőre!

Az itt kibontakozott éles vita egyébként csak arról győzött meg, hogy amilyen gyorsan lehet, személyesen is meg kell ismerkednem az LMP-sekkel, hogy teljes legyen a kép és lássam más lesz-e a politika.
A múltamat nem titkolom, szennyes nincs benne tán csak gikszerek. Remélem így is jó leszek aktivistának!

adieu

Jöjjön el az új rendszerváltás!

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.06.10. 15:48:41

@RobinGood:

Igen, sajnos jo esely van arra, hogy a rendorseg megerositese egyelore a tobbsegi tarsadalomnak szolgalo latszatmegoldas lesz. Ennek lesz rovidtavu (politikai) elonye, de hosszu tavon csak az lehet megoldas, ha a ciganysag is bizni fog bennuk.
Meg van mit tenni addig:
index.hu/belfold/2009/06/10/meg_nincs/

Bartoki 2009.06.10. 16:31:19

@-Samael: "Lehet más az MSZP?"

Tuddommal világosan meg lett mondva már a kampány legelején, hogy az LMP a jelenlegi parlamenti pártok közül egyikkel sem tudja elképzelni az együttműködést.

Mert nem együttműködni kell velük, hanem kiváltani őket.

Surko 2009.06.10. 17:32:59

OK, engem is sikerült meggyőznötök, hogy érdemes mellétek állni.

Hát akkor gyerünk, csináljuk meg!

De a sikerhez még sok munka kell. A legfontosabb a média jelenlét. Be kell kerülni a közbeszédbe, állást kell foglalni az embereket érdeklő kérdésekről. Tematizálni kell a közvéleményt!
Ne az LMP igazodjon a többi párthoz és bizonygassa, hogy miben különbözik tőlük, hanem dobjunk fel önálló témákat, saját megoldási javaslatokat.
Rendezzünk utcai flash mob-okat, mint amilyen a zöld szívdobbanás volt a Hősök terén.

A fiatalság, a lelkesedés és a kreativitás csodákra képes. Ezt bizonyították azok a fiatalokat tömörítő szervezetek, akik a tőlünk keletebbre fekvő országokban aktívan hozzájárultak a demokrácia térnyeréséhez. Lásd: az Otpor Szerbiában, a Kmara Grúziában, a Pora Ukrajnában - akik nélkül soha nem jött volna létre a Narancsos Forradalom.
De igazából az 1990-es Fidesz is olyan előkép, amiről érdemes példát venni. (Csak ne végződjön ugyanúgy a történet...)

Egyszóval ha bármilyen performansz készül, ne hagyjatok ki! :)

marokkó marci 2009.06.10. 17:56:08

jó, de én ezt tényleg nem értem. az lmp-ben mit keresnek olyan végtelenül leszerepelt arcok, mint mile lajos?? könyörgöm,az mdnp alelnöke volt, tehát elsővonalbeli figura.
és ivády gábor?? a monoki modell nagy barátja? herényi károllyal tartott közös sajtótájékoztatót!!

sztem ezt a pártot naon félreértették sokan...köztük én is.
az ilyen posztokkal egyáltalán nem könnyítititek meg az érzelmi azonosuást olyan embereknek, mint nekem. aki nem politizál az szdszben. semmilyen szinten. de őszintén úgy gondolom, h fodor gábor tisztességes és hiteles liberális(mint korábban írtam, ti is tárt karokkal vártátok volna).

én az ilyen írások helyett azt várnám, hogy leírjátok, hogy mostantól kiálltok olyan emberi jogi kérdésekben, melyekben a szadi is kiállt, mint a melegek jogai, cigányság egyebek...
mert eddig csak azt látom, hogy nagyon utáljtáok a szadit, meg mondjáto, h nem is liberális, de öszintén szolva, egy rohadt szot sem hallottam, h ti képviseltétek volna a liberális értéeket.

számíthatok rá vagy teljesen hagyjak fel a szavazással amíg nincs újra liberális párt?

Bartoki 2009.06.10. 18:05:16

@marokkó marci: "és ivády gábor?? a monoki modell nagy barátja? herényi károllyal tartott közös sajtótájékoztatót!!"

Érdekes... én úgy láttam (Havas Henriknél, ATV) hogy egyetértett azzal hogy munkát kell biztosítani a leszakadó rétegeknek, de kritizálta is a monoki modell bizonyos elemeit.

"számíthatok rá vagy teljesen hagyjak fel a szavazással amíg nincs újra liberális párt?"

Az LMP nem liberális párt.

A "liberális minimumot" határozottan képviseli (szabályozott piacgazdaság, emberi jogi kérdések), de szó sincs róla hogy az SZDSZ irányvonalát vinné.

Részletek a programban, gondolom olvastad már. :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.10. 18:13:49

Én értem azoknak a "félelmét", akiknek most lett szimpatikus az LMP, és most ezzel a kicsit karcos megmondással találkoznak.

Mint régi (:)) LMP tag, azt tudom mondani, hogy aki segítésen, akár tagságon gondolkozik, az olvassa el alaposan az Alapító Nyilatkozatot (lehetmas.hu/alapito). Ez a vérszerződés.
Ha az ott felvázolt értékekkel azonosulni tud 70-80%-ban, és a maradék 20-30-tól se vágja hanyatt magát, akkor javasolt továbblépni, mert akkor úgysem lehet kiszekálni innen. Már most vannak köztünk olyanok, akik régebben/nem is olyan régen más pártnak voltak az aktivistái, de szívvel lélekkel csinálják, mert az LMP-ben találták meg azt, amit máshol kerestek. És igen értékes tapasztalatokkal gazdagítottak ráadásul minket más pártok belső működéséről (esti horromesék mesélése a tábortűz körül:), ami csak megerősiti a közösséget, és jó példákat ad, hogy hogyan ne:)

Wahun 2009.06.10. 18:54:45

Azt tudom tanácsolni az LMP-nek, hogy csak továbbra is keményen, és ne foglalkozzanak az új bőrbe bújt szadeszos netkommandókkal. Ahogy előttem is mondták, a meglévő pártokkal nem kell (nem is szabad!) együttműködni, hanem ki kell váltani őket. 20 év alatt milliónyi esélyt kaptak a csinovnyikjaik, de mindet következetesen elkúrták. Nekik üzenem: HÁNY ESÉLYT AKARTOK MÉG? HÁNYÉVET AKARTOK ELKÚRNI AZ ÉLETÜNKBŐL ÉS HÁNY EZERMILLIÁRDOT A PÉNZTÁRCÁNKBÓL?

Én nem kérek belőlük. Ha az LMP hagyja, hogy behízelegjék magukat akkor be fog bizonyosodni, hogy NEM LEHET MÁS A POLITIKA. Nincs szükség azokra akik megbuktak, nekik takarodniuk kell. Ennyi.

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.10. 19:09:24

@marokkó marci: szerintem ez már lejárt lemez, hogy az LMP politikusait támadjuk, hogy ez ebbe a pártba volt benne, az meg a másikba. Egy pártot sem lehet teljesen friss politikusokkal feltölteni, szükség van szakértelemre, és tapasztalt politikusokra is. A mi politikusaink nem lejáratottak, korruptak.
Ha megnézzük, az istenített jobbikos Morvai Krisztina sem "szűz" mint ahogy beállítják.
www.hetivalasz.hu/cikk/0906/morvai_krisztina_medgyessy
www.hetivalasz.hu/cikk/0906/medgyessy_morvai
Szerintem teljesen felesleges a sárdobálás.
Egyik pártnak sincsenek "szűz arcai", nem tudom, hogy miért pont az LMP szúrja a szemed.

werjio 2009.06.10. 20:04:23

@Lastres: ezt vártam, annyira kívánkozott volna a post végére, a kiket nem várunk után, hogy kiket igen.

Ez a hozzászólás hangulatában tökéletesen megfelel annak remény/hit/elkötelezettség áradatnak amit az alapítóban olvastam most éppen, és teljesen feldobott.

Írhatnál postot is a blogra Lastres.

werjio 2009.06.10. 20:53:45

Ennek a postnak és a vitának lett egy gyönyörű tanulsága számomra, mégpedig hogy ne azonosítsam az egyéni véleményeket egy párt vagy egy szervezet álláspontjával.

Ez blődlinek hangzik, de a politizálás ahogy manapság folyik sok esetben ezt alapfeltételként kezeli. Ő fideszes, ő mszp-s, stb akkor amit mond az a szervezetét tükrözi. Valahol elfelejtődött az az egyszerű tény, hogy egy párt különböző emberek tömörülése, akik fő irányvonalakban egyetértenek ugyan, de sok másban máshogy nyilatkoznak meg.

Ennek a toleranciája - pl. hogy egy párton belül egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkoznak tagok - nagyon alacsony manapság, pedig ez lehetne elfogadható, ha egy párt alatt nem egyenre faragott kiskatonákat értünk.

Erre takszi, Bartoki és Alfredo (már Bakkerkarfiol) kommentjei valamint az alapítóban található bekezdések világítottak rá:

- Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében

- A demokratikus szerkezetet nyitottá kívánjuk tenni a részvételi demokrácia különféle eszközeinek intézményesülésére és az elektronikus demokrácia eszközeinek használatára. Fontosnak tartjuk az állampolgárok részvételre képesítését, valamint azt, hogy a politikai közösség tagjai a részvételi, illetve a közvetlen demokrácia fórumain a döntési alternatívák kellő mérlegelése alapján érdemi, megfontolt döntéseket hozhassanak.


Amúgy megtehetnétek, hogy az alapító egyes részleteit közlitek lassanként a blogon, és azon elnyammogunk mi itt, még ki is sülhet belőle valami, de mindenképp jó tájékoztatást ad.

Szmöre 2009.06.10. 21:57:02

Lám, 2,6 százalékkal is lehet éppoly pökhendinek és arrogánsnak lenni, mint 50-nel. Ilyen stílussal jó úton jártok, hogy két hét alatt az ancien regime részévé váljatok.

cowboy001 2009.06.10. 21:58:59

@marokkó marci:
igen, Mile is aktív 1. vonalbeli volt - DE MÁR RÉGÓTA TAG!!! beletett időt, energiát, stb - vmibe, ami egy nagy bukta is lehetett volna vasárnap!!!
szval erről ennyit.

@nemtomki:
Fodorról is volt szó: ha jöhetett volna valóban(mert az csak FELTÉTELEZÉS, hogy mi, kishalak nem vétóztuk volna meg a belépését!!!), akkor is még abban az időben jött volna, mikor 0%-on álltunk, nem amikor 2,6-on.

@rózsamisi:
na mivan, hol vagy?!!! jaaa, tuti a jobbikra lettél uszítva :DDDD

@akik kishalak voltak bárhol máshol:
jajj, nemá ezt a kirekesztős dumát-tessék már elolvasni, mit írt a Marci...
belépéssel kapcsolatban meg lassan a testtel. nem lesztek párttagok azért, mert azok szeretnétek lenni, előbb dolgozni kell sajna, plakátozás, akciók, cetligyűjtés :( aztán majd ajánl egy régi párttag. aztán mi meg kishalak majd vagy támogatunk, vagy megvétózunk.
ahogy Rausch.Peti mondta: sajnálom, de procedúra nélkül nincs demokrácia.

@jobbikosok, éhesló, stb:
mivel rendszeresen idejöttök trollkodni, ideje elgondolkozni rajta, én mért nem járok át trollkodni hozzátok (jujjjujj, remélem, most nem voltam kirekesztő... szegény jobbikosokkal, akik folyton nálunk trollkodnak...)

ja, és lmp tag vagyok.
és az lmp nem liberális párt, az lmp zöld párt.

Fecikun 2009.06.11. 00:55:39

Oké van itt valaki aki tud segíteni ?
Mert nem tudok kommentelni a térképes postnál nem enged belépni vagy mi van már!

Éhesló 2009.06.11. 07:04:15

@Fecikun: Anyapártotokat az SZDSZ-t kellett volna betiltani mielőtt túszulejtett egy országot, te kis demokrata. Eltévesztetted a naptárt, csermanek és róth már halottak, híveik, meg csak nicknevek fedésében ilyen "bátrak".
A "betiltás" nem megoldás a problémákra, főleg nem a politikai-ideológiai ellenfeleké. Szerencsétlen.

Éhesló 2009.06.11. 07:07:16

@bakkerkarfiol: Egyik sem az,de más posztokban már idéztem a vezetőitek életútját, elég ha elolvassátok.
A padödö és más lmp támogatók meg köztudottan távol állnak az szdsz-től. Mint alferdoo....

Éhesló 2009.06.11. 07:20:36

@cowboy001: Amennyiben egy nyílt bloghoz,a szíved csücskével kapcsolatos - többségi véleménytől eltérő, esetleg azzal teljesen szembeforduló - hozzászólás nálad trollkodás, akkor üdvözöllek az ignorált tufaagyúak táborában.
Érdekes lenne mindenkitől hallelújját olvasni nap nap után és elvitatkozni velük a..... miről is?
ilyen hívekkel megáldva szoktam volt leírni: nem különböztök a (mostoha?)anyapártotoktól.

Bartoki 2009.06.11. 10:44:54

@Éhesló: "A padödö és más lmp támogatók meg köztudottan távol állnak az szdsz-től."

A Pa-Dö-Dö nem LMP-támogató, honnan veszed ezt?

alfredo 2009.06.11. 12:03:20

@Éhesló: Igen, máshol is írtál már butaságot, olvastam.
Ha a padödö támogatja az LMP-t, akkor az LMP vezetői egészen bizonyosan az SZDSZ vezetői voltak korábban. Visszamenőlegesen is! ;)
Na, az LMP vezetői, meghatározó emberei, az ep-választási lsitán szereplők között egyetlen olyat sem találsz, aki valaha is meghatározó ember volt az szdsz-ben. találni olyat, aki korábban, 15-20 éve az mdf-ben politizált (de otthagyta őket, mert csalódott bennük), aki a fidesz értelmiségi holdudvarához tartozott - de olyat, aki az szdsz első, második vagy harmadik vonalához, na olyat nem.

alfredo 2009.06.11. 12:04:54

off
bocs mindenkitől a névkavarásért! nem volt rosszhiszemű!
on

takszi 2009.06.11. 12:21:23

Megpróbálok még mélyebbre fúrni a konfliktus gyökeréhez,remélve hogy nem csak a társaság fele fogja megérteni hogy mi a problémánk.
Én azért is foglalkozom ennyit ezzel a kérdéssel, mert nagyon is lényegesnek találom a pártotok jövője szempontjából. Senki ne bizonygassa, hogy ez igenis fontos, mert nem ellene beszélek. Azt is féligmeddig lenyomtátok már a torkomon,hogy igenis szükséges ilyen hangnemben írni, hogy jó érőssen nyomatékosítsátok a dolgot, pontosan a dolog fontossága miatt. Az egy másik kérdés, hogy én nem vagyok a nyomatékosítás ezen eszközének a híve, de belátom hogy ez célcsoport/pártszinpátia kérdése, és hogy ti elveitek miatt nem kívántok ezzel foglalkozni. Egy kérdés azonban nem hagy nyugodni, és ennek már velem együtt sokan hangot adtak, hogy pontosan kire is vonatkoznak a fent elhangzottak. Hiába kommanteltek róla oldalakon keresztül, a posztba attól még nem fog bekerülni,és mint azt már írtam nem hiszem hogy mindenki elolvassa a kommenteket. Egyesek szerint ez egy állvita, mert mindeki tudja hogy kikről van szó. Szeritem ez nem így van, biztosan sok olyan ember olvassa ezt a posztot, akinek fogalma sincs róla. Nem is beszélve arról hogy ez tipikusan egy olyan kérdés amit demokratikus úton kéne meghatározni, nem pedig az "úgyis mindenki tudja" ködjébe burkolózni. Mások azt mondják hogy ez a posztból egyértelmúen kiderül. Valóban?
"kiesett pártok zsugorodó húsosfazekai mellől kiszorult, és sikerünk szagára hozzánk csapódó kóbor szerencsevadászokat, ingyenélőket, udvaroncokat. Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek. "
Szerintem ez sokkal inkább tűnik jellemzésnek, mint meghatározásnak.Mint azt fentebb írtam, a bicskanyitogató hangnemen túlteszem magam.
Egymás között, kommentekben, lehet ilyen általánosításokat írogatni, de egy post-nak a párt hivatalos álláspontját kell tükröznie. Ugye nem kell mondanom kiknek a módszere az hogy, bicskanyitogató hangnemben minősítenek relytett,elmosódott alanyokat. És az most teljesen mindegy hogy éppen miről van szó, ettől vonatkoztassatok el, nagyon kérlek szépen benneteket. Hivatalos nyilatkozatoknál kell hogy legyenek külön szalonképességi irányelvek. Az őszinteség fontos, de ez is. Higgyétek el. Fontos.

alfredo 2009.06.11. 12:24:42

Egy blognak nem kell hivatalos álláspontot képviselnie. Hivatalos álláspontokat találni az adot párt honlapján, de semmiképp nem egy blogon.

takszi 2009.06.11. 12:55:08

@alfredo: Akkor ez lehet a konfliktus forrása, köszönöm, hogy kimondtad. Ha visszagondolsz azokra akik negatív véleményüket fejezték ki a posztról, a legtöbbjük a pártról alkotott véleményt ez által.

alfredo 2009.06.11. 13:12:44

@takszi: Mit mondtam ki? Azt mondtam ki, a blog nem hivatalos forrás. Ez persze nem azt jelenti, hogy a blogban írottak szembemennek avval, amit a párt vezetősége, tagsága érez, gondol, tervez. Nem kell ezt túlspilázni. Én például teljesen egyetértek avval, a leszerepelt politikusok ne jöhessenek be. Ha csak rajtam múlna, biztosan nem jönnének. Ha mégis, akkor inkább én megyek. Ezzel a véleménnyel pedig - úgy néz ki - nem vagyok egyedül. Ez ennyire egyszerű.

Bartoki 2009.06.11. 13:18:15

Ki kéne már írni egészen konkrétan a blog tetejére hogy mi a blog státusza. Az újonnan érkezőknek tényleg megtévesztő lehet, és az az érzésem hogy a következő hónapokban 10x annyi lesz az újonnan érkező, mint eddig volt.

Andrea77 2009.06.11. 14:06:45

Én részemről, örülök, hogy olvastam ezt az írást.(LMP-re szavaztam pécsen, pár hónapja hallottam a pártról,ajánlottam ismerőseimnek,tetszett/ik stb.)Ugyanis vasárnap este nézve a választási hírműsorokat és látva az LMP szereplését,örültem,de aztán rögtön el is szomorodtam mert, rögtön elkezdtek arról beszélni, hogy az SZDSZ az LMP-el szövetkezve juthatna be a parlamentbe stb. én részemről, úgy gondoltam, hogy akkor ok, többet nem szavazok az LMP-re, ez volt az első és az utolsó. Ugyanis nekem az vélményem,hogy amennyiben a Lehet Más a Poltika nemcsak egy ötletesen kitalált név, hanem valódi változásokat elérni akaró emberek egy csoportja, akkor szó sem lehet semmiféle választási szövetségről az SZDSZ-el vagy akármelyik "régi" párttal.Ettől számomra(és lehet, hogy csak számomra)hitelét vesztené ez az egész. És attól is ha olyan nevekkel találkoznék később a jelöltek között amelyek "ismerősek".Szóval érezzétek magatokat megfenyegetve:), ha ilyesmit tapasztalnék később, akkor 1 szavazattal kevesebb jut nektek jövőre. Amúgy pedig sok sikert a munkátokhoz!

cowboy001 2009.06.11. 15:03:47

@Éhesló: akkor te minek neveznéd azt, amit csinálsz, te szellemesen antipatikus, kockafejű vitrioltégely?
1. nyilvánvaló tény, hogy RózsaMisi szdsz ágens (tag?bérfirkász?)
2. RM minket ekéz, mindenhol
3. ÉS kimegy egy kamulevél az LMP nevében
4. ÉS szdsz nevében körlevél is indul, hogy ne szavazzon senki az LMPre

5. te meg mantrázod tovább a nyilvánvaló képtelenséget, egy olyan post kommentjei közt, amelynek a mondandóját nem értetted meg - ugyanis Kókának, Gusztosnak, Fodornak, Hornnak (istenem, hogy utálom azt az embert) szól.
Vagyis nyilvánvaló, hogy nem vesszük át őket.

Te, én arra gondolok, hogy vagy nagyon átmosták az agyad, vagy nagyon buta vagy.

Apropó, Morvai szdszfidesz Krisztáról mi a véleményed? Mivel a J. arca lett, az ő műltja már tiszta lett?! mondj már erről valamit.

cowboy001 2009.06.11. 15:05:24

@Andrea77: Kedves Andrea! Ha így lesz, jómagam is kilépek, meg a mostani tagság zöme - hisz úgy gondolkodunk, mint te.

Surko 2009.06.11. 15:23:32

Sziasztok! Nem egészen értem, hogy miért bizonygatjátok oldalakon át, hogy nincs közötök az SZDSZ-hez. Egy pártnak nem attól nem lesz köze egy másik párthoz, mert folyton erről beszél, hanem akkor ha egyszerűen tényleg nincsen hozzá köze.

Szerintem az LMP-nek nincsen köze az SZDSZ-hez és senki máshoz sem. Ezt a vak is látja, így nincs értelme vitába szállni az ezt tagadókkal, hiszen az olyan benyomást kelt, hogy "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél".

Gondolkodjatok, mielőtt magyarázkodni kezdtek. Kinek áll vajon érdekében ezt terjeszteni?
Egyfelől az SZDSZ-nek, hiszen számukra ti igenis versenytársak vagytok a felvilágosult, mérsékelt, demokrata, esetleg alternatív szavazókért. Ki akarják fogni a szelet a vitorlátokból.
A másik pedig a Jobbik, hiszen a mai magyar közéletben rajtuk kívül csak ti vagytok képesek megszólítani a fiatalságot, így más kontextusban de számukra is igenis versenytársak vagytok.

Ezért próbálnak meg titeket "hírbe hozni". De erre nem az a jó válasz, hogy kínos magyarázkodásba kezdtek, hiszen azzal csak legitimáljátok ezt a témát. Ennek következtében a ti felvetéseitek és programotok helyett erről kezd el szólni a sajtó, hogy akkor most mi is a kapocs az LMP és az SZDSZ között.
Ha magyarázkodni kezdtek, azzal besétáltok a csapdába, hiszen ellenfeleitek éppen ezt akarják.

Inkább találjunk ki valamilyen új figyelemfelkeltő performanszot, amivel a saját programotokat tudjátok becsempészni a közbeszédbe.

Csak akkor van ugyanis esély jövőre az 5%-ra, ha többen megismernek benneteket, ha beszélnek rólatok és a céljaitokról.

alfredo 2009.06.11. 16:04:58

@Surko: Pedig szerintem érthető. Ha egy beszélgetés során valaki azt mondja, LMP=SZDSZ, akkor aki ezzel nem ért egyet az elmondja az ellenkező véleményét és az ahhoz tartozó érveit. Nem csak úgy, magában "mantrázzuk", hogy nincs közünk hozzá, hanem egy beszélgetés során. Egyébként én meg azt nem értem, ha te nem érted, hogy valaki válaszként sokadszor is elmondja, a két pártnak nincs köze egymáshoz, akkor miért világos számodra, ha ugyanilyen sokszor mások az ellenkezőjét álíltják ennek, pláne érv nélkül.
Egyébként én korábban az egyik poszt kommentjében azt is elmondtam, a Jobbikhoz sincs közünk, mert pl. az MSZP résztulajdonában lévő napilap ilyesmit állított.

alfredo 2009.06.11. 16:16:45

@Surko: Még annyi: ez egy korlátozottan a nyilvánosság előtt folyó vitában nem biztos, hogy szükségesek az általad javasolt egyébként bölcs és politikus lépések, azaz az alaptalan vádaskodások válasz nélkül való hagyása. Ez itt csak egy blog azt azt követő "beszélgetésekkel".
:)

takszi 2009.06.11. 16:45:26

@pic-ard: A semmelyik párt fogalmába gondolom a fidesz is beletartozik. Merem remélni hogy azért nem hangsúlyozzák ezt külön ki sehol, és azért csak én válaszolok neked, mert ezzel az egy dologgal még senki nem vádolta meg őket(legalábbis én nem tudok róla), így említésre sem méltó.

alfredo 2009.06.11. 16:50:09

@takszi: Szerintem meg azért sem lett kihangsúlyozva ez, mert pillanatnyilag a Fideszben kevesen érzik úgy, hogy süllyed a hajó. Ergo: kevesen ugornának át egy másikra.

werjio 2009.06.11. 20:20:23

Ehhez a süllyed a hajó témához lenne egy gondolatom. Ha politikus vagy és nem választanak meg egyszer csak, akkor egyelőre még nincs lehetőség ahol folytathatnád. Ugye itt 4 évente mindenki küzd, hogy bent maradjon és ezért mindenre képes, mert azután egy nagy para van, hogy mit kezdjen magával, meg státusz vesztés meg miegymás.

Nincs konkrét ötletem, de ha lenne valamilyen egyértelmű lehetőség, ahol minden politikus folytathatná ha nem választják meg, akkor talán kevéssé ragaszkodnának a kis székükhöz.

Talán, csak egy ötlet. Pénzügyileg sztem egyértelműen megéri, mert nem költenek 20-30 milliárddal többet (direkt keveset mondtam) egy metróra pl. csak amiatt, hogy kész legyen a köv. választásra (amelyik kapkodásnak később még iszonyat pénzvonzata van), hanem kerül + 1 milliárdba (itt direkt sokat mondtam) egy évben, hogy a bukott politikusok kapjanak még valami pénzt (és cserébe lehetőleg olyan munkát csináljanak aminek kevés köze van a politikához), miután nem kerültek be a parlamentbe.

Tudom, hogy halott ötlet, több sebből vérzik, mert közhangulat, miért kap pénzt, és az emberek többsége talán nem akarná elfogadni a logikát, hogy sokkal kevesebbe kerül így, mintha a költségvetés millióiból költ csak arra, hogy a saját helyét még megtartsa.

Az összegekkel és a példákkal dobálóztam, ha lehet ne abba kössetek bele, a mögötte meghúzódó elv a lényeg. (előre bevédekezős :)

Mindenesetre, ez ugyanúgy fogja érinteni majd az LMP-s politikusokat, hiszen ez teljesen érthető emberi reakció, hogy a saját jövőjét szeretné biztosítani valaki. Jelenleg különben nem tudom hogy néz ki ez, egyszer csak fel is út le is út és puff, nem kap több pénzt, vagy valami végkielégítést kap... (szerintem még akkor is az a fontosabb, hogy kapjon valami munkát - ergo még egy évig mondjuk fontosnak érezhesse magát, meg valami pénzt).

De az is lehetne megoldás, hogy ha nincs valódi szakmád - amiből megélhetsz - és abban tapasztalatod, akkor nem lehetnél képviselő.

Ti erre milyen megoldást gondolnátok? Pl. ha te lennél egy parlamenti képviselő, akkor milyen megoldás lenne megnyugtatóbb, ahhoz képest, hogy ha vesztesz a választás után, akkor kampec.

Wahun 2009.06.11. 20:49:38

@werjio: mi sem egyszerűbb; a bukott politikusokat fel kell akasztani :) ez sem eszementebb elképzelés mint a tied és annál jóval nagyobb motiváló erő lehetne a számukra, hogy értékelhető munkát végezzenek ...

egyébként csak nem érintett vagy, hogy ennyire sajnálod szegényeket? a szívem szakad meg értük ...

alfredo 2009.06.11. 21:16:37

@werjio: Milyen megnyugtató megoldás? Hát, attól füg, kinek kellene megnyugodnia... A politikusn számára biztosan megnyugtató lenne, ha például nem lenne több választás, nem?

:))

takszi 2009.06.11. 23:16:06

Méghogy a fidesszel senki nem vádolja az LMP-t.
kuruc.info/r/35/41942/

Most szépen írtok egy ugyanilyen postot a Fidesz-ről is. :))

alfredo 2009.06.12. 06:33:35

@takszi: Ciki lenne. Mármint a kurucinfóval vitatkozni.
:)))

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 09:08:42

@werjio: azért nem olyan elesettek ők...
9. § (1) Ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, a volt képviselő - újraválasztásának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül az alapdíjának [i]és pótdíjának a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult. Az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít.

(2) A képviselő kérelmére az ellátást egy összegben kell kifizetni.[/i]

Ehhez még hozzátenném hogy a volt miniszterelnökök, a köztársasági elnökök kapnak életük végéig nyugdíjat, illetve kiemelt nyugdíjat, ami 1,5 millió ha más jövedelme nem lenne, és elérte a nyugdíjas kort....

werjio 2009.06.12. 10:05:44

@sétáló bárányfelhők: tehát már van ilyen, és nem ér semmit...

tommerman 2009.06.12. 11:08:55

Van ebben valami romantikus harci gőg, talán az aktivista múlt teszi, talán a mai magyar valóság, de hogy kelljen egy poszt a majdan csatlakozni kívánó korábbi "máspártban" katonákhoz...

(bár már az szdsz-es poszt sorai mögül is kikandikált egyfajta harci készültség, így vártam valami ilyesmit.)

az LMP sikeréhez gratulálni lehet csak tényleg, bravo.

de.

biztos, hogy legkellemetlenebb feladatok között kell ezt a szinte -egyébként- említésre sem méltó tételt hangoztatni, miszerint ide nem, akkor sem, árnyéka sem senkinek, aki?

mit üzen ez az érzékenyebb lelkületű rózsafüzéreknek? miért kell ez?

annyi kellemetlen feladat lesz...van.
kell erős médiajelenlét, és nem csak a szoborra mászok jellegű, mert az csak egy bizonyos körnek hat.
szükség van könnyen emészthető szóvivőkre, nyilatkozókra. szükség van arcokra, akikről nem csak a belbudai értelmiség (másod és harmad generációja)hiszi el, hogy.
el kell adni a terméket, és nem elég, hogy a legfinomabb a portéka, ha zsírpapírba van csomagolva. (Schiffer-ről készült képek katasztrofálisak, pl.)
munka,munka munka. ehhez képest, hogy majd kiket KELL visszautasítani, és hogy mégcsak meg se próbálják ők.

hát nem tudom.

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 12:15:32

@werjio: Akkor adjunk még több pénzt, még tovább?! Sose elég....

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 12:19:04

@tommerman: De kell, mert irányt mutat azoknak akiket érint, és azoknak akiknek bebeszélték hogy ez a xy párt kezdeménye..... Már most próbálnak oda jutni, ezt én is hallottam...
Elvekre lehet építkezni, anélkül meg hova, minek?

Fecikun 2009.06.12. 13:41:37

@Éhesló: Először is , kikérem magamnak ,hogy szdsz-es lennék én vagy az LMP az Szdsz újjáalakult formája lenne, azt meg végképp kikérem magamnak ,hogy Kádárral dobálózol ,mert hozzá kábé annyi közöm van ,mint Marxhoz tekintve ,hogy 1990-ben születtem ő meg egy évvel előbb meghalt.És ha megértetted volna amit írtam akkor nem lennél félreinformálódva , nem azt írtam ,hogy tiltsuk be a szélsőséges pártokat ,mert ők az ellenfeleink hanem azért ,mert veszélyesek a társadalomra és a békére,ha nem hiszed írd be a Google-be ,hogy Adolf Hitler vagy Sztálin...kissé elborzasztó dolgokat fogsz találni! A történelem pedig előszeretettel ismétli önmagát...

Bartoki 2009.06.12. 15:39:21

@tommerman: "biztos, hogy legkellemetlenebb feladatok között kell ezt a szinte -egyébként- említésre sem méltó tételt hangoztatni, miszerint ide nem, akkor sem, árnyéka sem senkinek, aki?"

Bőven van elég tehetséges ember azok között is, akik még nem játszották el a hitelességüket.

tommerman 2009.06.12. 17:17:00

@Bartoki: nem vontam kétségeb ezt a tételt, mi szerint van elég tehetséges ember a jelenlegi "politikai garnitúrán" kívül is. sőt, náluk majdnem csak tehetségesebbek vannak. de, az ilyen arrogáns megnyilatkozások, ami a posztból lejön, szerintem nem keltenek jó érzést egy külső szemlélőben, ezért kár érte.

lehet ezt úgy magyarázni, hogy állásfoglalás, és hogy később ez (is) viszonyítási pont.

de ha így is van, lehet más a stílus.

"Ez nem a ti helyetek, nem a ti közegetek, nem is értenétek, ami itt folyik."

magunkfajták, magatokfajták, ha ismerős valahonnan.

alfredo 2009.06.12. 19:42:37

@Fecikun: Nyugi, Éhesló bevallottan szdsz-es, egyszerűen scak így provokál,l így akarja lejáratni az LMP-t!

alfredo 2009.06.12. 19:44:06

@tommerman: Csúnya dolog volt elkezdened magunkfajtáznod. Egy követ fújsz morvaiékkal. :(

Fecikun 2009.06.12. 21:19:14

@alfredo: Köszönöm, egyáltalán nem is értem minek irogat ide ha nem szereti az LMP-t.Én is megnéztem minden pártnak a honlapját , felelőségteljes választóként informálódni akartam a lehetőségeimről és én se irogattam se az szdsz se a Jobbik blogjába semmit mégha bosszantott is illetve nem értettem egyet velük, pont azért mert nem akartam olyan hangnemet megütni ami esetleg az ő szimpatizánsaikat bántotta volna tiszteletben tartom a döntésüket.

tommerman 2009.06.12. 22:00:33

@alfredo:

most vagy én nem értem a cinikus humorod, vagy Te nem azt, amit írtam.

a lényeg, amit mondani akartam: politikai identitásból se zárjunk ki meg nem fogható, alig azonosítható "utálom" csoportokat. mert a logika nem nálam megy Morvai-féle irányba.

Fecikun 2009.06.12. 22:06:15

@tommerman: Miért ne mondhatnánk azt ,hogy sok tehetséges ember van a parlamenten kívül..nem igaz talán ,hogy húsz év alatt nem sok mindent csináltak, de legalábis az uiós csatlakozás óta...ez így van leszámítva az utóbbi időben a Bajnai kormányt...kár ,hogy késön ébredtek ,de attól még az is igaz ,hogy egy tizenévesekből összeállított parlament is többet tenne 4 év alatt mint ők eddig...igenis ki kell mondani ,hogy hiába "értenek jobban hozzá"...mégis ilyen helyzetbe sodorták az országot.

tommerman 2009.06.12. 22:29:26

@Fecikun: persze, egyrészt hogy jön ez ide, de ki kell mondani, hogy egy kalap szart sem ért az utóbbi 7 év. és alig egy kalapot az előtte lévő 13. és nem értenek hozzá.

több bizodalmam van akár a poszt írójában is, mint az egész magyar parlamentben, még ha a poszt nem is sikerült teljesen jól.

Fecikun 2009.06.12. 23:31:28

@tommerman: Na akkor egyetértünk , a post hagy némi kívánni valót maga után ,de azokat tisztáztuk itt a blogban legalább is megpróbáltuk , mert az ide blogolók többsége egészen művelt és inteligens...a blogolással csak az a baj ,hogy sok mindent félre lehet érteni és ne feltétlenül hülye aki félreért valamit!

alfredo 2009.06.13. 08:23:29

@tommerman: Szósincs "utálom-csoportokról", szó sincs "megnemfogható, alig azonosíthatókról", pláne nincs szó kizárásról.

Kizárni eleve csak azt lehet, aki már bent van. Hogy utálok-e valakit vagy sem, az személyes érzés. Itt viszont az LMP-ről van szó. Egy párt pedig nem utálhat.
Az posztban említett csoport pedig elég jól behatárolható.
Sajnálom, hogy emiatt te elkezdtél morvaiskodni, magunkfajtázni. :(

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.14. 19:36:38

@takszi: ez mehetne inkább a humor rovatba, mint az egész kuruc.info :)
ez meg a másik förmedvény.
kuruc.info/r/26/41990/

Éhesló 2009.06.14. 22:29:30

@Bartoki: mélyedj el az lmp megalakulásának és kezdeti lépéseinek történetében.

Éhesló 2009.06.14. 22:50:08

@alfredo:
Ez régi vitánk:

2009.05.03. 00:01:25

@alfredo: Nem olvastad az LMP honlapját:
Hámori Hanna: "Ez az érdeklődés vezetett később a Szeretem Magyarországot Klubhoz, ahol másfél évig dolgoztam, és ahonnan némileg csalódottan jöttem el. Amikor pedig az érdeklődés tenni akarássá alakult, az SZDSZ szekerét próbáltam többféle módon tolni előre – sajnos a visszaható tehetetlenségi nyomaték jóval nagyobb volt..."
Rauschenberger Péter:"A rendszerváltáskor és az azt követő három évben aktívan politizáltam a Fidesz színeiben, évekig tagja voltam az SZDSZ nagykanizsai szervezetének."

Nos ez esetekben mindenképpen felvetődik, hogy állításod megfelel-e a valóságnak.

De van igazi politikai kalandor is:
A legszebb a Mile Lajos: "A nyolcvanas évek vége felé alapítottam MDF-et, egy kicsit SZDSZ-t is, meg FIDESZT is, lapot szerkesztettem, helyi ellenzéki kerekasztal megbeszéléseket vezettem, sürögtem-forogtam. 1990-ben országgyűlési képviselőnek választottak, elváltam, megnősültem, Kistokajba költöztem, meg Budapestre.
Az Országgyűlésben dolgoztam a Honvédelmi Bizottságban, majd a Kulturális Bizottságban. Tagja voltam az un. nemzeti liberális csapatnak. Elvegyültem, kiváltam, alapítója, majd országos alelnöke lettem a szép emlékű Magyar Demokrata Néppártnak. Az 1994-es nagy ruha után négy évig még tagja voltam a megyei közgyűlésnek, aztán 1998-ban felhagytam az aktív közéleti tevékenységgel."
És persze a showman Ivádi Gábor: "2004 és 2005 között egy évig a Fidesz választókerületi elnöke voltam, majd erről a posztomról lemondtam, és a Fideszből kiléptem. A 2006-os választásokon az MDF színeiben mérettettem meg magam, de szoros kapcsolatom velük ezen kívül nem volt."

Nem citáltam ide a Soros által pénzelt CEU-n végzetteket, mert már így is túl hosszú a lista. Az ő szellemi-politikai beállítottságuk sem valószínű, hogy más, mint SZDSZ-es társaiké. Csak szavakban, ígéretekben. Abból van elég. Mindenfelé.

Éhesló 2009.06.14. 22:53:12

@cowboy001: Ezt a stílust nem engedtem meg magamnak veled szemben. Tőled sem gondolom, hogy el kellene fogadnom. Sajnálom, hogy a veled nem egyező vélemények ilyen reakciókra késztetnek.
Ignore on.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.06.15. 07:13:06

@Surko: Na, így keletkeznek a rémhírek - a Nagy Szívdobbanás nem a Hősök terén volt, hanem a Kossuth téren. Összekevered a Békejellel.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.06.15. 07:35:10

@alfredo: Már a régi blogon is volt írtunk erről: egyszerre pénzeli az LMP-t az mszp, a fidesz, az szdsz, a jobbik stb. Talán arról nem volt egyedül még szó, hogy az mdf pénzeli az LMP-t :)

alfredo 2009.06.15. 09:19:53

@Éhesló: Ezeket a butaságokat már korábban is leírtad. Találtál két személyt, aki tag volt az szdsz-ben, de nem politikus. Ez magyon kevés. Akkor már sokkal inkáább igaz lenne a logikád szerint, hogy SZDSZ=FIDESZ, hiszen Fodorgábor...

Tudod, ha Kincze, Fodor, Horn Gábor, stb. lennének csapatostúl az LMP-ben, azt mondanám, igazad van. Azonban az lmp-ben lévő ex-szdsz-es politikusok száma: 0, azaz nulla. Ex-szdsz-es aktivistát (plakátragasztó) is csak kettőt sikerült összekaparnod. Kevéske, nagyon kevéske...

Ezek pedig bizony nem érvek!
Hogy Mile Lajos politikai kalandor? :)))) Hehe... Fiatal kiscsákó lehetsz te, azért nem emlékszel arra, hogy a rendszerváltás előestéjén az ellenzéki szervezekbeli tagság nem zárta ki, hogy más szervezet tagja is lehessen valaki. Mile is ott volt két ellenzéki szervezet gründolásán (MDF? SZDSZ), de aztán már csak az mdf-ben politizált - egészen addig, amig az túlságosan el nem távolodott tőle. Ő - megőrizve elveit - nemzeti liberalizmus - társaival átlépett az mdnp-be, majd 96-ban felhagyott a politizálással.
Meg ne sértődj, de két valamikori szdsz-es aktivista (tehát nem politikus) miatt egy pártot azonosítani az szdsz-szel legalábbis közvetett bizonyítékot mutat hozzánemértésedről. A rendszerváltáskori párttagságok nemismerete pedig elátámasztja tájékozatlanságodat. Nem vonom kétségbe, az élet számos területén bizonyára kiváló szakamber, esetleg hobbiszakértő lehetsz, de a mindenki számára ingyért hozzáférhető hazai politikai ismeretek terén kicsinység van még miről tájékozódnod.
;)

clownfish 2009.06.15. 10:19:59

a kurucok válasza a turuldíszítésre:
index.hu/bulvar/2009/06/15/serescsulkoket_raktak_a_holokauszt_emlekmu_cipoibe/

ezt valahol tudat alatt már vártam... és lőn!

valaki76 (törölt) 2009.06.15. 11:41:45

@werjio: Inkább az országgyűlés munkáját kéne átláthatóbbá tenni.

Ez jótékonyan hatna a szakmaiságra – ergo jóval több olyan szakpolitikus lépne be a politikába, aki szakmai múlttal, egzisztenciával rendelkezik és valóban szakmai szempontokat akar képviselni.

Jó példa:
Washington State Public Affairs TV network
www.tvw.org

Kizárólag Washington állam közügyeivel foglalkozik, riportok, panelbeszélgetések, hírműsorok, élőközvetítések, stb.

Az átláthatóság jegyében minden nyilvános esemény, ülés (pl. bizottsági ülések, de akár a legfelsőbb bíróság ülései is) azonnal publikálásra (videó, mp3 formátumban letölthető hanganyag, jegyzőkönyv)/archiválásra kerül.
(Media archives
Audio video archives)

Érdekes kísérlet a közügyek társadalmasítására – persze ez elsősorban szűk közönségnek szól, de ettől függetlenül hasznos szerepet tölthet be a szakmaiság erősítésében és a társadalmi vita kiszélesítésében.


Ráadásul nem különösebben drága –
a TVW mindössze 25 alkalmazottal és 13 millió dollár költségvetéssel működik.

Bartoki 2009.06.15. 12:05:22

@Éhesló: "mélyedj el az lmp megalakulásának és kezdeti lépéseinek történetében."

Egészen konkrétan mire gondolsz?

Surko 2009.06.15. 18:35:56

@Will-O-The-Wisp: Igaz, ott a pont, a szívdobbanás tényleg nem a Hősök terén volt...

Amúgy viszont továbbra sem értem az itt folyó vitát. Mit számít az, hogy az LMP-nek mely pártokhoz van eszmei kapcsolódása? Kár lenne tagadni, hogy az LMP-ben van liberális vonulat, amit nem takargatni kell, hanem büszkén vállalni.
Liberálisnak lenni egyáltalán nem szégyen, kár, hogy itt Magyarországon szitokszó lett belőle... Én büszkén vállalom, hogy liberális vagyok!

Viszont liberálisnak lenni nem egyenló azzal, hogy SZDSZ-es vagy, mert sajnos az SZDSZ fényévekre távolodott rendszerváltáskori valóban liberális szabadelvű önmagától. (Ahogyan sajnos az akkori Fidesz is.)

Vagyis (szerintem) az LMP-ben valóban van liberális vonulat (ahogyan zöld, meg konzervatív, meg szociális érzékenység is), de ez még (sőt messze nem!) jelenti azt, hogy bármiféle köze lenne a - hangsúlyozottan - mai SZDSZ-hez.

Leegyszerűsítve sokak számára:

LMP nem = SZDSZ
SZDSZ nem = liberalizmus
LMP (részlegesen) = liberalizmus

Surko 2009.06.16. 00:34:22

Még egy gondolat: ha az SZDSZ-es káderek mentőcsónakot keresnének, az biztos nem az LMP lenne, hiszen aki mentőcsónakot keres, az tutira akar menni, márpedig az LMP-nél még azért valljuk be van rizikó.
Vagyis a menekülő SZDSZ-esek az MSZP karjaiban kötnek ki és nem vállnak kockázatot. Csak úgy, mint történt az az ex-KDNP, ex-MDF és ex-kisgazda politikusokkal is.

Nem lennék meglepve, ha a most kizárt 3 MDF-est is viszontlátnám jövőre a Fidesz listáján...

Az LMP-hez legfeljebb egyszerű "hithű" liberálisok csatlakoznak, ami meg valljuk be nem is feltétlenül baj.

ypod 2009.06.16. 11:18:11

Ne hagyjátok magatokat. A mi - régi - generációnk alkalmatlan a demokratikus létre. Hiába "ellenáltunk" - már aki - a kádárizmus ott van a bőrünk alatt. Úgy gondolom, majd a ti gyerekeiteknek lesz esélye a normális gondolkodásra. A szocializmus egy olyan fertőzés, mint a malária. Amikor a legnormálisabb polgondolkodó vagyok, akkor is gyakran rajtakapom magam olyan következtetéseken, amelyek nem származhatnak ép gondolkodásból. ( ... és hányszor lehet olyan, amiket észre sem veszek ... )
Sok sikert!

Éhesló 2009.06.17. 22:11:43

@alfredo: index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/
Érdekes cikk.
Leírja a lényeget.
Lehet tagadni.
Ez némileg Surkonak is válasz, a kádervándorlásra.

halar 2009.06.18. 13:07:28

hát lányokfiúk kár, hogy már az elején nagytakarítást kell csinálni a kis tutajotokon
index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/

alfredo 2009.06.18. 14:34:04

@Éhesló: Az index, amelynek publicistája lefasisztázta az LMP-t? Aha. Egyébként Mali Zoltán tagja az LMP-nek? Nem.
Akkor emg miről is beszélünk?

Éhesló 2009.06.18. 18:36:59

@alfredo: Erről beszélünk:
"Az EP-választáson a Lehet Más a Politika (LMP) az ormánsági Drávapiskiben érte el a legjobb eredményt, a szavazók 51,35 százaléka voksolt rájuk. A második a Fidesz lett 27 százalékkal, az MSZP 18,9 százalékot kapott, a Jobbik 2,7 százalékkal negyedik. (A faluban összesen 37-en szavaztak.) Drávapiski korábban majdnem színtiszta SZDSZ-es település volt.

Drávapiski polgármestere az a Mali Zoltán, aki SZDSZ-es tagtoborzóként vált híressé a párt 2007-es tisztújítása előtt. A településen 2005-ben tűnt fel először, és a 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ színeiben a szavazatok 55 százalékának megszerzésével rögtön polgármester is lett.

Az SZDSZ tagjaként ezután helyi szinten pártszervezésbe kezdett, működése alatt nyolc-kilencszáz taggal nőtt a szabad demokrata párttagok száma."

lmp = szdsz

alfredo 2009.06.18. 20:17:36

@Éhesló:
Mali zoltán azt tesz szabadidejében, amit akar. De nem tagja az LMP-hez, köze nincs hozzá.
Nem lehet egy oylan emberrel értelmes vitát folytatni, aki érv helyett csak azt hangoztatja,lmp=szdsz. Ok, számodra az.

Éhesló 2009.06.19. 10:02:03

@alfredo: Elbeszélünk egymás mellett.
A létszám vicces. A tendencia érdekes. És nem a kissé kriminoid polgármester, hanem a "tagság", a szavazóbázis.
Összességében lényegtelen, lépjünk túl rajta.

alfredo 2009.06.19. 19:33:44

@Éhesló:
Szavazóbázis? Nincs olyan, hogy pl. a jobbiknak fideszes v mszp-s, az lmp-nek szdsz-es a szavazóbázisa, stb. Az lmp-re voksolók alkotják a pillanatnyi lmp-s szavazóbázist. Tökmindegy, hogy korábban kire szavaztak. Ugyanis nincs olyan, hogy szdsz-es (fideszes, mszp-s, stb.) szavazó. Olyan van csak, hogy valaki pillanatnyilag valakire voksol.
Az lmp szavazói között vannak olyanok akik korábban az szdsz-re voksoltak? Ettől még Horn Gábornak praktikusan 0% az esélye, hogy belépjen a pártba.

sztár 2009.06.20. 16:16:11

Végig olvastam a hozzászólásokat és nagyon vegyes érzéseim vannak. Egyfelől a hangnem, másfelől a kijelentések, hogy kik környékezzék, vagy ne környékezzék meg a pártot.
Én abszolut szimpatizálok a párttal, tulajdonképpen odaállónak érzem magam, de egyet kritikusan szeretnék kijelenteni, ami nem tetszik: féltem az lmp-t a fiatalok meggondolatlan, harcias, heves megnyilvánulásaitól, mert a pártban ezeket a hangokat érzem ki erősebben. Nem látom a kicsit higgadtabb és bölcsebb megnyilvánulásokat. Háborút, csatát fiataloknak kell elsősorban megvívniuk, és valószínűleg megnyerni is ők tudják. De most békeidő van - legalább is úgy gondolom - ezért sokkal fontosabb a bölcsebb és higgadtabb megnyilvánulás. (Egyébként ezt éreztem O.V.-nál is hogy a rendszrváltásnál a fiatalos, harci lendülete sokat jelentett, de a békeidőben ez a minden fronton harcolok, és úgy gondolom kivont karddal kell cselekednem, hát ez nem igazán jött be az embereknek.) Szóval és ismételten ne tévesszük össze a politizálás stílusát és módját háborús és bekeidőben.
1./ Ha van a pártban olyan párttag, aki valóban funkcionárius volt valamelyik másikban, akkor már nem mondhatjuk azt, hogy félre innen másoknak, mert már megérkeztek.
2./ A pártba csak úgy lehet bejutni, ha dolgozik valaki, ez egy jó gondolat, de ezt megint csak egy fiatal gondolhatja, hogy mindenki mindenhez ért. Van akinek kifejezetten tetszik az agitációs munka, míg más a szakmai programok, koncepciók, vélemények, stratégiák kidolgozásában tudna tevőlegesen résztvenni. Akkor tehát az ilyen ne jöjjön azért mert nem volt ott a plakátragasztáson? Azért azt csak nem gondoljátok, hogy a legjobb plakátragasztóból lesz az LMP prominense?
3./ Az SZDSZ-szel való azonosulást tulajdonképpen az ellenpontok gerjesztik, mert a cél minden konkurrens pártnál, hogy az LMP törpe párt legyen, image-ját a levitézlett pártokkal akarják összemosni és így lejáratni. Emiatt az LMP egyfolytában védekezik. Tessék már észrevenni, hogy folyamatosan védekeztek, reagáltok, ahelyett, hogy agálnátok. Nem azt kell bizonygatni, hogy mi miért nem, hanem azt, hogy mi kik vagyunk, s ebből olvassa ki azt valaki, hogy az megfelel-e az szdsz, mszp, vagy egyéb párt programjának.
A liberalizmus szavával való illetéstől ne féljünk, definiáljuk újra azt, és értelmezzük, hántsuk le a szó elfajult vadhajtásait és mutassuk meg valódi jelentés tartalmát. A liberalizmus nem szitokszó. A legközelebbi kommentemben részletesen leírom, hogy mit gondolok erről.

alfredo 2009.06.21. 04:33:04

@sztár:

Kedves sztár! ;)

Felsoroltál három pontot. Vegyük sorra!

1. Azt hiszem, teljesen félreértetted a blogot. Nem arról van szó, hogy ebben a pártban nincs helyök azoknak, akik valaha is valamilyen szinten politizáltak. Nem, itt nem erről volt szó.

2. Na, itt viszont én nem értem, mire is akarsz kilyukadni, mert sztem azt senki nem állította, hogy csak plakátragasztóból lehet az lmp majdani miniszterelnok-jelöltje. :)

3. Nem igaz, hogy az LMP "csak" védekezik, nem kívánja meghatározni magát. Sőt! Ennek pontosan az ellenkezője az igaz. Ezt magad is ellenőrizheted, ha ellátogatsz a www.lehetmas.hu lapra. Vagy ennek a posztnak a kommentjeire gondolsz? Ugyan már, csak nem hitted azt, hogy ezek a kommentek jelentik az LMP hivatalos honlapját, programját, közleményeit, stb.! Ez itt csak egy beszélgetés! Jó vagy rossz, ügyes vagy ügyetlen, de ez itt csak egy beszélgetés, magánemberek beszélgetése. ;)

Galadhriel 2009.06.21. 13:39:00

Drága fiúk! örülök, hogy Éheslónak minden felvetésére derekasan válaszolgattok, ez a célja. Ahogy elegánsan mondják, így kell tamatizálni.

Egy kérdésre viszont tényleg válaszolhatnátok. Rákerestem az összes Dráva... nevű falu választási eredményére. Mindeütt nulla, az LMP egy helyen kapott három szavazatot.
Mali falujában viszont tietek a többség. Ugye, ennek érdemes utánanézni, gondolom megtettétek.
- Malival volt korábban kapcsolatfelvétel?
- Mali önként lelkeskedett, s most a győzelem után, mint afféle hajótörött, nagy karcsapásokkal igyekszik a hajótok felétek. Ezt valószínűbbnek érzem, mint az előzetes kapcsolatot.
Harmadik eset nincs.

Áruljátok el drága fiúk: az első vagy második eset az igazi?

Kedves Márton! Ebben a nagyívű bejegyzésedből szerintem kifelejtetted a Mali-féléket.

G.

VayMárton 2009.06.21. 20:29:32

@Galadhriel: Helló, ebben a cikkben már benne van keretessel a véleményünk:
index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/

Galadhriel 2009.06.22. 18:41:16

Köszönöm, kedves Márton. Mali tehát önként bukkant fel és hozta a szavazatokat, vannak ilyen típusú emberek.

Erre írtam az előbb azt, hogy a posztodból kifelejtetted a Mali-féléket.

alfredo 2009.06.22. 22:37:19

@Galadhriel:

Lehet, hogy meg lehetett volna említeni, de szerintem a poszt egészen másról szólt. Én legalábbis úgy értelmeztem.

Galadhriel 2009.06.23. 02:04:34

@alfredo: A poszt valóban másról szólt, sajnos. Ki volt hegyezve egy-két pártra (a Tőletek szokásos elitellenesség, tudod). Persze ott sem mondta meg a poszt igazán, hogy kikről szól, emlékezz, hányan kérdeztek rá aggódva, vajon ők is ilyen hajótöröttnek számítanak-e vajon. Márton pedig szorgosan nyugtatta őket, hogy dehogy.

Állítólag kész volt már a poszt hetekkel előtte - hát, nem tudom. Nem látszik rajta. Szerintem vannak máshonnan érkező veszélyes figurák, (Mali inkább egy nevetséges alak ezek közül). Ha megnéznétek, a többi párt zűrös figurái sem annyira a más pártoktól úsztak a mai helyükre, jöttek ezek csak úgy.
A helyetekben ezek távoltartásán is gondolkodnék.

Ja, de igazán az lenne érdekes, hogyan fogjátok megtartani a most összejött számos aktivistát. OK, most szedik le az öntapikat. De van más megtartó erő számukra? Mert ők az igazi érték. Mármint szerintem.

alfredo 2009.06.23. 19:49:00

@Galadhriel:

Lehet, hogy sok zűrös figura nem más pártoktól, hanem pártonkívülről érkezik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a más pártokból érkezendő zűrös figurákat be kell engedni.
Az is lehet, hogy a posztból nem derült ki minden, de éppen ezért lehet kommentelni. Úgy gondolom, jelenleg nem sok olyan parlamenti párt van, mely az összeomlás határán áll, ezért aztán számítani lehet arra, hogy szerencselovagjaik egy szépreményű vagy annak tűnő (mindenesetre felfelé ívelő pályájú) pártba lépnének át. Hát, nekik szólt az írás, a vélemény.
Számomra világos.

Galadhriel 2009.06.23. 22:21:28

"nem jelenti azt, hogy a más pártokból érkezendő zűrös figurákat be kell engedni"

Jaj, Alfredo, ki mondott ilyet?

Ezen a szellemi színvonalon akartok Ti új politikát?

G.

alfredo 2009.06.24. 07:50:24

@Galadhriel:
Tőlem idézted? Akkor én mondtam.
És még az én szellemi szinvonalamon agyalsz?

Galadhriel 2009.06.24. 17:02:13

@alfredo: Persze, hogy Tőled, ott olvashatod kissé feljebb. Nem is értelek.

De a felvetésem, mielőtt közbeszóltál, ez volt:
az lenne érdekes, hogyan fogjátok megtartani a most összejött számos aktivistát. OK, most szedik le az öntapikat. De van más megtartó erő számukra? Mert ők az igazi érték. Mármint szerintem.

Ha valaki tudna érdemben írni erről ... pls.

alfredo 2009.06.25. 07:29:36

@Galadhriel: Ha tudod, hogy kitől idéztél, akkor végképp fura, ha azt kérded, ki mondta az idézett mondatot...

Volt egy hárombekezdéses kommented, szvsz egyértelmű mely részére reagáltam.
süti beállítások módosítása