júl
27

Rasszistázunk, rasszistázunk

Olvasom az Antikapitalista Blokk egész nagy teret nyert felhívását, mellyel az antirasszista koncertről szeretnék kigolyózni az általuk rasszistának tartott Beatricét (főleg Nagy Feró miatt) és Bikinit (főleg Németh Alajos miatt). Indokaik érdekesek.

Azt kétségkívül bebizonyítják, hogy a fenti urak többet mozogtak szélsőjobboldali körökben, mint amennyit a legtöbb egészséges ember szokott. Megértek mindenkit, akinek ez gyanús, végül is nem csoda. De hogy rasszisták volnának, arra ez már nem bizonyíték. S mivel a vád súlyos, a csúsztatás tipikus, ezért az eljárást legalábbis nem túl finomnak tartom.

Én szerencsés vagyok, elég sokat mozogtam és mozgok is radikális jobboldali, szélsőjobboldali körökben, közvetlen környezetemben jó pár olyan számomra egyébként kedves ember van, akik vállalhatatlan dolgokat képviselnek, és egy gyűlöletbeszéd törvény után sokat járhatnék beszélőre. Azért mondom, hogy szerencsés vagyok, mert az ország jelentős részét kitevő közeget így belülről ismerem; ismerem a motivációikat, tudom, hogy meglepően gyakran kifejezetten jó emberek, többnyire csak pár tragikus tévedésen csúszott meg a gondolkodásuk, világképük.

És tudom, hogy szó sincs arról, hogy a szélsőjobbos közegben való mozgás az egyben rasszizmust is jelentene. A szerzők egyik fő érve Nagy Feró rasszizmusára, hogy „napjainkban is a nemzeti radikalizmus szimpatizánsa”. Hát… ezt pár jól megadatolt rasszista idézettel kell alátámasztani, legalább.

A szélsőjobbos tábor tele van jobb sorsra érdemes, odatántorgott emberekkel, éppúgy mint a ballib tábor fundementalista szárnya. Mindkettőnek megvan a maga alja, és mindkettőben van egy rakás, egyébként egész jó fickó, aki valami kívülről érthetetlen okból el tudja viselni a közelségüket. (Vélhetően egyébként azért, mert annyira kétségbe van esve az ellenoldal kártékony voltától.) Az őszödi beszéd és az utána következő rendőri terrorhullám, Gergényi kitüntetése, mind olyan dolog, ami számomra legalább annyira vállalhatatlan, mint a szélsőjobbos közeg számos megnyilvánulása, mégse gondolom, hogy akik kibírták a ballib akolban, azok egytől egyig ezzel mind azonosulnak.

Mint minden párhuzam, ez sem áll minden ponton, de azért a hasonlat, remélem, érthető. 

A statisztálás, a legitimáció is bűn, és ebben biztos el lehet meszelni a fenti zenészeket. De az egy másik kérdés, az már nem a rasszizmus bűne. Ne tessék ilyen egybites módon gondolkodni.

Amúgy pedig cseppet sem biztos, hogy hibás döntés ilyen előadókat is meghívni egy antirasszista megmozdulásra.

Mert kikre kell egy ilyen rendezvénynek hatnia? Azokra, akik legalábbis nyitottak a szélsőjobbos cuccokra. Azokra meg valószínűleg nem Bródy Jánossal, az LGT-vel, Dopemannel és az Animal Cannibals-szal lehet hatni, hanem az olyan fellépőkkel, akiket ők ismernek és becsülnek. Ha egy olyan zenész, aki a Hősök terén a honfoglalás ünnepén rendezett állami koncerten a zsidó időszámításra utalva azt mondta a közönségnek, hogy „Lehet, hogy ti 1100 évesek vagytok, de én 5756” most elutasítja a rasszizmust, azzal az ügy nem lesz előrébb, csak az „antifákról” élő jobbos sztereotípiákat erősítik.

Ha egy nemzeti radikális körökben elfogadott zenész áll ki a rasszizmus ellen, annak van jelentősége és relevanciája, úgy általában is, a célcsoport körében meg pláne. Nem pont onnan kell embereket elhalászni? Ez nem azokkal megy, akiket ott tisztelnek?

Mindegy, belejövünk majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr981272218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.27. 21:51:09

Tegyük fel, hogy az említett urak nem rasszisták, csak más okból szimpatizálnak a (számukra mellékesen) rasszista erőkkel. Ebben az esetben is nagyon hülyén jön ki az, hogy egyszer haverkodnak velük, másszor meg jól megmondják, hogy nem kérünk a rasszizmusból. Ha komolyan gondolnák (nyilván nem), akkor igenis kutya kötelességük volna ezt az érintett haverjaiknak is a szemébe mondani. Egyet kell értenem a rednews-zal, akármi is az: szánalmas, röhejes és hiteltelen ilyen arcok megjelenése egy antirasszista napon.
Abban igazad van, hogy nem csak a megszokott liberális arcok kellenének. De nem is ezek. Pataky Attila, Demjén Rózsi és hasonlók kellenének, akik abszolút határozottan, köztudottan a jobboldalon állnak, de soha nem volt közük a rasszistákhoz.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.27. 21:55:52

@bm613: Ja és még egy: egy "nemzeti radikális" soha nem fogja elfogadni, hogy a rasszizmus helytelen. Ugyanis maga ez a kifejezés semmi más, mint a "szélsőséges rasszista" polkorrekt változata.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2009.07.27. 22:42:34

@bm613:

talán arra is gondolhatnál, hogy a "rasszizmus" fogalmának nincs mindeki (legtöbbek) számára relevanciája - szerencsére

Saddlenode 2009.07.27. 23:04:34

egyébként sztem ezt az egészet nem a rednews-osok kezdeményezzték, ők csak átvették. a kezdeményező az AKB volt, erről persze néhány beavatottan kívül nem sokat lehet tudni. akb.noblogs.org/

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.28. 08:17:21

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Ez egyrészt nagyon helytelen, minden gondolkodó embernek el kéne utasítania az ilyen elmebeteg eszméket, másrészt pedig nem is értem, mit akarsz, hiszen jelen esetben a rasszizmus a téma. Akár releváns, akár nem...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.07.28. 11:01:20

@bm613:
Vagy olyan zenészek, akik akár jobb-, akár baloldaliak, de soha nem volt közük rasszistákhoz.
Mert azért a rasszizmus nem jobboldali "szokás", ott van az mindenhol. Legfeljebb máshogy kommunikálják.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.28. 11:11:42

Szerintem ha egybekötnék egy Rock aganist Gypsiterror and Postkommunism-el akkor lenne értelme. :P

"Az őszödi beszéd és az utána következő rendőri terrorhullám, Gergényi kitüntetése, mind olyan dolog, ami számomra legalább annyira vállalhatatlan, mint a szélsőjobbos közeg számos megnyilvánulása,..."

Az nem zavar, hogy a "szélsőjobb" nem igazán bántott senkit, míg Gergényiék ténylegesen rengeteg brutalitásért feleltek? Hogy lehet egy vélemény, és a karhatalmi erőszak közé egyenlőségjelet tenni?
A gondolatbűn már ugyanolyan súlyú, mint 20admagaddal járókelőket szarráverni viperával? Amit csinálsz azt úgy hívják, hogy előítélet. A Jobbik még semmi rosszat nem csinált, de te már egy sunyi diktatúrával hasonlítod össze.

És én egyébként tényleg nem értem, hogy mi értelme van az antirasszizmusnak? Miért jó pl a brit úriembernek, hogy London egyes körzeteiben 70% a fekete, és őslakos be sem igazán teszi már oda a lábát? (A gettósodás, gettósítás mitől multikulti?)
Egyáltalán hogy veszi valaki a bátorságot, hogy idejöjjön egy baszott drága fesztiválra, kimozdulva az anyukám házánál valószínűleg 3szor nagyobb kertvárosi házából, és jól megmondja, hogy márpedig szemét rasszisták vagyunk?
Azt hiszem erre mondják, hogy hüpce.

Keer 2009.07.28. 12:02:36

Vay Márton úrnak:

Madarat tolláról, embert barátjáról, ahogy szokták mondani.

Míg az átlag ökopárt pl. Hollandiában a Marokkóiak hátrányos megkülönböztetése ellen küzd a Jobbiknál azért jóval puhább szélsőjobbos pártok előítéletei ellen, addig a gumigerincű LMP összefekszik a helyi bigottokal és támogatóikkal népszerűséghajhászásból. Drága Márton Úr! A fasizmusnak megvan a maga definíciója, amibe a Jobbik és az őt támogatók simán beleesnek. Maguk nemcsak elfogadják, de még védik is őket. Hogy tud így reggelente tükörbe nézni? Maguk szeretik (szeretnék) radikálisnak mutatni magukat, de Önökben semmi ilyen nincs, Önök csak a népszerű dolgok mellett mernek állást foglalni és csak az ellen mernek lázadni, ami ellen szabad. Csak a szavazatok számítanak? Gratula, mert erkölcsi tekintetben, sikerült már most az összes többi pártot alulmúlni.

en.wikipedia.org/wiki/Fascism
www.ratical.org/ratville/CAH/fasci14chars.html

clownfish 2009.07.28. 13:14:46

mi a franc értelme volt ennek a posztnak...

Viktus 2009.07.28. 14:13:51

Az egész témakör nevetséges itt magyarországi aspektusban. Magyarországon rasszizmus ellen harcolni kb. olyan, mint atombombát dobni egy hangyára. Az emberek itt nem rasszisták, hanem realisták. A cigányokat nem a bőrük színe miatt utálják, hanem a szocikultúrális összeférhetetlenségek okán. Ez mindjárt elvezet a lényeghez, amely nyugaton is szépen elvezetett a "tolerancia-multikluti" maszlag bukásához.
Itt rúgózik egy maréknyi budapesti álértelmiségi ezen a rasszizmusosdin miközben a liberális Hollandiában maga egy liberális holland párt mondja ki, hogy ez így ebben a formában bukta.
Az európai ember hiába toleráns a bevándorlók tömegeivel, ahol nagy létszámban jelenik meg egy másféle kultúra azt már igen nehéz integrálni a közösségbe, akármilyen liberális-toleráns is a befogadó nép. Hollalndiában meg a többi nyugati országban már itt volt a bukta ők lehettek húde hippik a muszlim közeg nem nagyon kapott rá erre a hú, de hippik legyünk cuccra, és megmaradt a saját kultúrális közegében, amely folyamatos feszültségekhez vezet.

Magyarországon még szerencsére nincsen ez a problémakör, de legalább akkora, vagy nagyobb problémát jelent a cigányság integrálása a társadalmunkba.

Árpád ezt kifejtett szépen irodalmian.

"Ahol aztékoznak
A cigányokkal kicsit más a helyzet, ugye. Városban és vidéken, Keleten és Nyugaton egyaránt. Velük mindenkinek van kellemetlen tapasztalata; a legtöbb persze nem első kézből, de az sem ritka. Viszonylag kevesen gondolják, hogy ez szorosan összefüggne a bőrszínnel, az öröklött adottságokkal. Genetikai meghatározottságnak talán túlzás lenne mondani. De azok már nincsenek kevesen, akik úgy vélik, hogy egy körülírható szubkultúra rendelkezhet olyan sajátosságokkal, amelyek a többségi társadalom számára aggályosak. Netán elviselhetetlenek.

Ilyenek Nyugat-Európa városaiban a bevándorlókból (vagy azok gyermekeiből) álló színesbőrű gangek. Ettől minket a sors egyelőre megkímélt, de ott bizony felmerül a kérdés, hogy vajon nem azért aktívabbak-e a magukfajta fiatalok többek közt a csoportos nemi erőszak és az utcai rablás terén, mert a magukkal hozott kultúra egyrészt jószágnak tekinti a nőt, másrészt a fizikai erőszakot az érvényesülés egyetlen eszközének. Tudniillik ezt tanítja nekik Afrika.

Ha a kedves olvasó egy azték közösség szomszédságában élne, bizonyára lenyűgözné az ő sokszínű, gazdag művészetük, vallásuk, rituális táncaik. Ugyanakkor kissé szorongana is annak tudatában, hogy ez a megejtően ősi kultúra embereket szokott áldozni isteneinek, és e célból időnként embervadászatot szerveznek a környéken. Erről a mániájukról sürgősen le kellene szoktatni őket, gondolná a kedves olvasó, sőt hozzágondolná, hogy ha nem szoknak le róla, akkor viszont vigyék el őket valahova máshova, minél előbb. Ezt a véleményét fenntartaná akár az összes parlamenti párt és ombudsman ellenében; sőt fontolóra venné, hogy azt a pártot támogassa, amely az aztékság sajátosságai közül a negatívakat sem hallgatja el. Még akkor is, ha az a párt igazságtalanul általánosít, és nem veszi figyelembe a beilleszkedett, vegetáriánus aztékokat.

Cigányok, hercegek, grófok
Hogy a cigányság egy része valóban a többségitől eltérő kultúrát képvisel, azt simán bevallja – többek közt – az antifasizmus okleveles élharcosa, Varró Szilvia. Így ír a Népszabadságban:


Ne kapjon szociális segélyt, aki nem tartja be "a társadalmi együttélés szabályait", és "életvitele alapján" nem felel meg "a közösségi elvárásoknak". Ez nem a kurucinfo szerkesztőinek, hanem szocialista politikusoknak az ötlete. (...) Ki szabja meg a betartandó szabályokat? Mely közösség elvárásainak kell megfelelni? Mi van, ha valaki a helyi cigányságot érzi saját közösségének, és azon normáknak felel meg? Lesz-e jogorvoslat az ily módon totális hatalmat élvező helyi potentátok döntése ellen?

Tehát van egy ilyen választási lehetőség szerinte, hogy az állampolgár eldönti, a kékekkel van-e vagy a pirosakkal. És ha úgy dönt, hogy ő ahhoz a közösséghez csatlakozik, amelyik megengedi a más uborkájának ellopását vagy az útonállást, akkor azt tiszteletben kell tartani. Ez az ő önmegvalósítása. Pro-choice. Hát nem, kedveském. A „társadalmi együttélés szabályait” úgynevezett törvényekben rögzítjük. Ebben benne van például a más uborkájának védelme, az útonállás tilalma, meg az iskolakötelezettség. Azokat, akik a törvényenkívüliséget választják, egyáltalán nem kell az államnak támogatni, vagy akár elviselni, annyiban hagyni. A betyárnak sose járt segély.

Ha van olyan szubkultúra, amelynek szabályai szerint polgártársaink kirablása, megkéselése vagy meglopása elfogadható, akkor azt nem kötelességünk partnernek, multikulturális színfoltnak, megőrzendő értéknek tekinteni. Azt a szubkultúrát fel kell számolni. Ahogy a bűnszervezeteket, a közveszélyes szektákat, a pedofilhálózatokat. Felvilágosítással, oktatással, esélyteremtéssel megelőzve a bajt, és erővel, szigorúan odacsapva, ha már bekövetkezett. A menthetőknek pedig mutatni a kiutat, és sürgetni őket kifelé.

Kulturális meghatározottságról beszélni valamivel kisebb túlzás, mint genetikairól.

De még az is hülyeség. Magatartásminták vannak, determináció nincsen. Ha az afrikai bevándorlónak a fejébe verik, akár elrettentő példával, hogy errefelé nem hadonászunk bozótvágó késsel, akkor egy idő után leszokik róla, és a gyereke lehet akár Barack Obama. Ha nem verik a fejébe, ha a machetés rablást kulturális performansznak tekintik, akkor nyilván úgy marad.

Ehhez képest a mainstream – gyakran tévesen liberálisnak nevezett – álláspont az, hogy cigánybűnözés nincs, ha vannak kulturális különbségek, azok legfeljebb népviseletben és hegedülésben nyilvánulnak meg, a törvényességhez való viszonyban soha. Minden ember színesbőrű, yeah. Ha esetleg mégis megfigyelhetők nemkívánatos viselkedésminták bizonyos kisebbségeknél, az csupán a kirekesztettségükből ered, és ellene csak úgy tehetünk, ha még jobban szeretjük őket.

Fogadás jobbról
Erre aztán persze bekövetkezik a szándékváltás. A hivatalos, parlamenti politika eddig tagadta, hogy egyáltalán létezne ilyesmi, ezért a szélsőjobb monopolizálta az egész cigánykérdést.

A szélsőjobbnak azonban nincsenek, nem is lesznek kutatóintézetei, szakértői, apparátusa, esze. A bázis jórészt írni-olvasni is csak telefonos segítséggel tud, tehát épeszű javaslataik se lesznek. Nem is azzal hódítanak, hanem a nyers, formátlan gyűlölettel, nevetséges masírozással, teljesen gondolattalan hörgéssel. Nem volna nehéz legyorsulni őket, okosabbat mondani, kompetensebbnek mutatkozni. Csakhogy az ortodox PC nyelve már nem elég a megszólaláshoz. Az éppolyan értelmetlennek hat, mint a nyilas uszítás. Csakis az ortodox PC egyeduralma mellett fejlődhet potenssé és veszélyessé az a politika, amely gyűlöleten és erőszakon kívül mást nem kínál.

Tessék szépen megnyugodni, nincs itt semmiféle Hitler. A követendő példák nemhogy szalonképesek, de övék a szalon. Tony Blair nem az a lovaglócsizmás fasiszta, mégis kibökte végül, hogy a multikulti ebben a formában tévedés. Nicolas Sarkozy sem hozott arabtörvényeket, csak annyit ígért, hogy bűnözni nekik sem szabad. Hogy a francia állampolgároknak nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, bőrszíntől függetlenül. Sem Nagy-Britanniában, sem Franciaországban nem pár ezer hibbant fasiszta diktálja a műsort. Nem övék a téma. Nincs fasisztaveszély.

Magyarországon is csak addig, amíg senki más nem nyitja ki a szemét és a fülét. Addig, amíg az érzékelhető valóságra egyedül a fasiszták reagálnak. És ha a hosszú csend után Kövér László az első fecske, akkor ne tessék fintorogni. Lett volna idő a békésebb ébredésre."

w.blog.hu/2008/12/10/a_hosszu_csend_utan

Ennyi. -

Viktus 2009.07.28. 14:17:14

Az egész témakör nevetséges itt magyarországi aspektusban. Magyarországon rasszizmus ellen harcolni kb. olyan, mint atombombát dobni egy hangyára. Az emberek itt nem rasszisták, hanem realisták. A cigányokat nem a bőrük színe miatt utálják, hanem a szocikultúrális összeférhetetlenségek okán. Ez mindjárt elvezet a lényeghez, amely nyugaton is szépen elvezetett a "tolerancia-multikluti" maszlag bukásához.
Itt rúgózik egy maréknyi budapesti álértelmiségi ezen a rasszizmusosdin miközben a liberális Hollandiában maga egy liberális holland párt mondja ki, hogy ez így ebben a formában bukta.
Az európai ember hiába toleráns a bevándorlók tömegeivel, ahol nagy létszámban jelenik meg egy másféle kultúra azt már igen nehéz integrálni a közösségbe, akármilyen liberális-toleráns is a befogadó nép. Hollalndiában meg a többi nyugati országban már itt volt a bukta ők lehettek húde hippik a muszlim közeg nem nagyon kapott rá erre a hú, de hippik legyünk cuccra, és megmaradt a saját kultúrális közegében, amely folyamatos feszültségekhez vezet.

Magyarországon még szerencsére nincsen ez a problémakör, de legalább akkora, vagy nagyobb problémát jelent a cigányság integrálása a társadalmunkba.

Árpád ezt kifejtett szépen irodalmian.

w.blog.hu/2008/12/10/a_hosszu_csend_utan

Ennyi. -

Galadhriel 2009.07.28. 21:44:17

Kedves Márton!

A szélsőjobbos tábor tele van jobb sorsra érdemes, odatántorgott emberekkel, éppúgy mint a ballib tábor fundementalista szárnya.

te érted, hogy mit írsz? Mi az, hogy ballib tábor fundamentalista szárnya?

Ők a vérbolsik? vagy vad liberálisok? Jelentenek még valamit a fogalmak, vagy csak ekézzük a többieket?

prometheus_X 2009.07.28. 21:57:21

A rasszizmus többek közt az antirasszistáknak köszönhetően vált valami trendi dologgá. Többször szóltam, kértem, hogy vegye le a napirendről az LMP ezt a felfújt lufit és hagyja bölcs ember módjára szépen leereszteni.

Rendben, nem történt meg, szíve rajta minden LMP-snek. Könyörögni nem fogok. Most viszont fogom szépen, és leeresztek én valamit: az LMP-s bannereket a sitejaimról. Oda, ahová való.

Nem fújok másokkal olyan lufit, amibe valaki "érthetetlen okból"* valaki rendszeresen beleszarik, mert nem akarom hogy szaros legyen az én szám is. Akinek ez ínyére van, az fújja tovább veletek a lufitokat.

*: feltehetően mert paraszt.

Üdv.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.07.29. 03:42:13

@prometheus_X: ezt nem értem. A poszt épp arra kísérlet, hogy ne a régi klisékbe merevedve próbáljunk közelíteni egy létező problémához, egy primitív előítélethet, amit rasszizmusnak hívnak. Huhogás a focimeccseken, négerek molesztálása a villamoson, stb.

@TaTa86.: "Az nem zavar, hogy a "szélsőjobb" nem igazán bántott senkit"
Hát csak párszor feldúlta a belvárost, felgyújtott egy tv székházat, kisebb terrorcsoportot szervezett... nem nagy ügy, végülis.

clownfish 2009.07.29. 09:06:43

@Lastres: ez azt jelenti, hogy a villamoson való négermolesztálás nem gáz? vagy próbáltad már?
akkor viszont ne panaszkodj, ha a cigányok kötnek beléd, mert nem vagy az. csak a logikádat követtem.

Feriaki 2009.07.29. 11:31:44

Tudsz róla egyébként, hogy a "szélsőjobb" az monarchista, a "radikalizmus" pedig természetéből adódóan mindig baloldali dolog? Gondolom nem. Olvass egy kicsit, mielőtt írsz. Legalább a középiskolai tananyagot...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 12:18:16

@Feriaki: Ezt nem a vicclap.hu-ra akartad beírni? Ekkora baromságot ritkán látok...

Feriaki 2009.07.29. 12:44:29

@bm613: Nem, az emberek sajnos óriási tévedésben élnek a bal és jobb jelentésével kapcsolatban, elsősorban azért, mert az erről szóló tudásukat a tévéből szerzik, nem a tankönyvből. Aki járt is középiskolába, régen volt az már, mit emlékszik ő arra, hogy honnan indult ez az egész baljobbosdi az alkotmányos monarchia idején...
Aki a karját lengeti, az egy darwinista-marxista "forradalmi" ideológiát követ, a szélsőjobb pedig azt jelenti, hogy ultrakonzervatív, tehát a királyság pártján van. Ennyi volt a mondanivalóm lényege. Persze így a Fidesz, mint jobboldali párt illúziója mindjárt kipukkad, és a Jobbikot is igen nehéz náczifasisztázni. Szándékosan vannak a médiában félredefiniálva ezek a fogalmak, nem tévedésből...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 13:10:47

@Feriaki: A Fidesz valóban nem jobboldali, inkább valami logikátlan ötvözete a mindenféle ideológiáknak, amely mindig úgy változik, ahogy Orbán szerint épp érdemes. Neki mindegy, mert saját ideológiája nincs, csak a hatalomra vágyik betegesen.

A Jobbik viszont mindenképpen náci/fasiszta jellegű párt. Ezen nem változtat az, ha te a náci/fasiszta jelleget nem tartod azonosnak a "szélsőjobb" fogalmával.

Az meg irreleváns, hogy annak idején mit jelentettek a "jobb-" és "baloldali" fogalmak. Ezzel az erővel a "hölgy" is menyétet jelent a mai napig, és hülye, aki "nő" értelemben használja...

A "karlengetés" miért volna akár marxista, akár darwinista? Marx valóban forradalomról írt, de volt mellette egy konkrét ideológia is. Aki forradalmat akar, de nem kommunista ideológiával, hanem pl. nacionalistával, az nem lesz marxista.

denisson23 2009.07.29. 13:47:27

Gazdasági értelemben véve Magyarországon a lakosság 88%-a baloldali, hiszen az államtól várja az élet különböző területein a megoldást. Ennek megfelelően a pártok nagyrésze szintén baloldali és eljátsza azt a varázsló szerepkört, amire megvan a fizetőképes kereslet, ahol a fizetőeszköz a szavazat. Az eszközként felhasznált ideológiákban és az ahhoz alkalmazott csomagolástechnikákban persze van különbség, de a tartalom eléggé hasonló.

Úgyhogy elmondható, hogy 20 év alatt nem sokat haladtunk előre az önálló, felelősségteljes, önmagát ellátni képes egyénekből álló társadalom irányába. Remélem, hogy a következő 20 évben jelentős előrelépés lesz ebben a tekintetben.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.29. 13:54:03

@Lastres: Most gondolkodóba ejtettél: Vajon érdemes-e vitatkozni azzal, aki az egyik szélsőség primitív propagandáját szajkózza, ezzel szándékosan ferdít, leegyszerűsíti a dolgokat, netalán hazudik, vagy nem?

Az utóbbi lehetőség mellett szól az, hogy érvelni csak érvekkel szemben lehet. Senki nem vitatkozik egy papagájjal vagy Szijjártóval.
Az előbbi mellett az, hogy talán így szerzek egy pirospontot...

Najó, csak hogy valami fényt gyújtsak: Az egyik oldalon van 200 futballhuligán a másikon 400.000 jobbikszavazó. Szerinted a 200 futballhuligán mennyire reprezentatív minta? Szerinted, helyes egy közösséget, egy alacsony nem reprezentatív mint alapján megítélni?
Egyébként feltűnt, hogy amióta megerősödött a Magyar Gárda nincsen kukaborogatás?
Erősödő, szervezett "szélsőjobb" -> Kevesebb balhé.

Na akkor ebből mit szűrsz le?

beszóló 2009.07.29. 14:16:50

Szerintem ez a nagyferós megközelítés hülyeség.
Inkább Tóta W-vel értek egyet. (Viktus)
Fejtsük ki, hogy mi is az a raszzizmus. És hogy az nem jó.
És az sem jó, amikor a kínai nyelvtanáromat kopaszra nyírt fiatalok véresre verik azért, mert kínai. Nagyon nem jó.
Véget kellene vetni annak, hoy "lábujjhegyen" beszélünk arról, hogy mi az a másság.
Egy többségi közösségnek pontosan tudnia kell, hogy a másság meddig elfogadható, érdekes számára, és honnantól sérti az érdekeit.És ezt törvényekkel kell szabályoznia. Különben az elfogadhatatlan másság tért hódít
Igen, ki kell mondani, hogy mi a véleményünk az uborkalopásról vagy pl.a fejkendős, pongyolás iskolai öltözékről. És ha az valakinek a másságához tartozik, akkor az nem elfogadható számunkra. Változtasson, vagy nem lesz többé része a közösségnek.
Amikor ez probléma egy társadalomban, akkor nyíltan kell beszélni róla, nem nagyferózni, hanem néven nevezni a dolgokat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.29. 14:18:53

@denisson23: Ezen nem csodálkozom. Nemcsak a legnagyobb tenderek vannak lezsírozva, de a legkisebb bodega felállításához is meg kell kenned a hivatalt. Az állam abszolút rátelepedett a "privát" szférára, ott tesz be ahol tud. (Hacsak nem fizetsz védelmi pénzt.)

A maffia pedig közismerten nem kapitalista, és nem az öngondoskodást szokta kitűzni célul.

Egyébként nem unod a címkézgetést? Náci, fasiszta, szélsőjobboldali stb stb. Mintha ennek bármilyen relevanciája lenne.

denisson23 2009.07.29. 14:33:16

@TaTa86.:

De unom, éppen ezért nem szoktam alkalmazni.

Illetve nincs is meg a következetesség a politikai erőkben, úgyhogy nehéz is lenne bármilyen (akár pozitív) cimkéket rájuk ragasztani, hiszen előbb-utóbb már nem lesz érvényes. Legfeljebb a "napraforgó" jöhet szóba, mint jelző, viszont az meg szinte mindenkire igaz, úgyhogy nem túl informatív. :)

Feriaki 2009.07.29. 14:51:09

@bm613: A "jobb" és "bal" még mindig ugyanazt jelenti, mint régen, nem lettek ugyanis újradefiniálva, csak egy inkonzisztens rendszerben próbálják eltorzítani őket, ahol magunkat vagy mást olyan oldalinak lehet beállítani, amilyennek éppen akarjuk.
A Jobbikról ne nyissunk vitát, de szerintem mindenképpen olvasd el a programjukat, mielőtt másodkézből hiszed el, hogy mit képviselnek.
A marxizmussal kapcsolatban: látszik, hogy jó nagy a katyvasz a fejekben.
1: A nácizmus egyike volt a marxista jellegű humanista rendszereknek. A fajelmélet szerinted min alapul? A darwinizmuson. A marxizmus egyik alapja, hogy a világot az embertömegek igényei szerint átformáljuk (vö. humanizmus), és ennek része az, hogy nem tetsző, illetve károsnak nevezett társadalmi csoportokat (népeket, osztályokat, bármit) kiiktatunk a képből. Erről a közös tőről fakad a gulág és a koncentrációs tábor. Hitler szerinted miért haverkodott össze egyből Sztálinnal? Mert közös ideológiára épültek a birodalmaik.
2: A marxizmusnak és a kommunizmusnak viszont nem sok köze van egymáshoz, a kommunizmus alapelvei már Marx előtt ki voltak dolgozva (Platón, Morus, Rousseau, Sain-Simon, Fourier, stb.), a két dolog a bolsevista politikai irányzatban lett összeerőltetve egymással, a kommunizmust fedőideológiának használták a(z egyébként antikommunista) proletárdiktatúra kiépítésekor. A kommunizmus és a nacionalizmus meg egymással nem állnak ellentétben, egymást nem zárják ki.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 14:55:45

@Feriaki: A programjukat tény, hogy nem olvastam, de a megnyilatkozásaikat igen. Ez alapján egyértelmű...
Hitler egy dolog miatt haverkodott Sztálinnal: Lengyelország felosztásáért. Utána felmondta a szövetséget, és megtámadta a Szovjetuniót. A totális diktatúrán kívül nem sok közös volt bennük.

Éhesló 2009.07.29. 15:23:32

@beszóló: Csak a fejkendő és pongyola zavar, vagy a kipa és a kaftán is?:)
Csak úgy mellékesen kérdem.:)

Feriaki 2009.07.29. 16:03:29

@bm613: Olvasd el a programjukat. A megnyilatkozásaikat sütheted, ha egy olyan médium tálalja, amelyik szándékosan nácinak akarja őket beállítani, és ennek megfelelően ragad ki részleteket egy gondolatmenetből.
Lengyelország felosztása után Hitler tudtommal nem mondta fel egyből a szövetséget, még Finnország lerohanásakor is megvolt, meg utána is egy ideig.
Hitler és a marxizmus témában érdemes megnézni a Soviet Story című dokumentumfilmet! Elég jó hideg zuhany a karlengetős emberkéknek is.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.07.29. 16:34:39

@TaTa86.: Nem értetted, úgy tűnik, amit írtam. Én - direkt - nem a jobbikról, pláne nem jobbik szavazókról írtam, hanem szélsőjobbról. Kopasz, feketeruhás, bakancsos csávók. Akik összeverik a négert a villamoson. Akik megverik az utcán "beszóló" kínai nyelvtanárát. És ne mondd, hogy ilyenek nem léteznek.

Ha a Jobbikot említetted, ők a Magyar Gárdával valóban nem mentek eddig el a tettlegességig (legalábbis egyenruhában, nyíltan); de az igazán extrém, erőszakos csoportok akkor élnek, és virágoznak, ha egy bővebb, elfogadó társadalmi réteg van körülöttük. Márpedig a jobbikos közönség, hogy úgy mondjam, nem zárt az olyan elképzelések irányába, hogy a négerek alacsonyabbrendűek, buták, a zsidók világuralmat építenek, hogy a cigányoknak a génjeikben van a lopás, satöbbi.

@clownfish: miért van az, hogy te mindent szándékosan félreértesz? Amit írtam, példák voltak a rasszizmus megnyilvánulásaira.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 17:14:01

@Feriaki: A "radikálisok" saját oldalain található megnyilatkozásokat is szoktam néha olvasni. Ezek sem adnak okot olyan következtetésre, hogy nem utolsó, aljas náci söpredékről van szó.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.29. 18:14:00

@Lastres: Én igazából a félnótás Budaházyn és a nemtudommilyenjelzővelillessem Toroczkain kívül senkiről nem tudok aki közösséget vállalna ezekkel az antiszoc lumpenprolikkal.
Őket szélsőjobbozni egyébként tényleg abszurd. Nincs bennük semmi ami akár csak emlékeztetne a jobboldalra. És egyébként semmit sem nyomnak a latba.
Ha valaki mégis folyamatosan őket emeli be a közbeszédbe, annak egy oka lehet: rajtuk keresztül démonizálni akar egy nagyobb csoportot. Ez pedig csúnya dolog. (Na kik csinálták ezt 65 éve, fekete egyenruhában, árpáccsávos zászlók alatt masírozva? :) )

Lehet hogy te nem a jobbikról és szavazóiról írtál, de én róluk írtam, és te nekem válaszoltál. Ráadásul az alanyt is megtartottad csak az idézőjelet vetted le.

"És ne mondd, hogy ilyenek nem léteznek. "
Nem mondom. Haverom acélbetétes bakancsban, fekete bőrkabátban, Nagy Magyarországos övcsattal közlekedik, és őt is fejelték már lesz kopaszok. Mert csak. Mert gyökerek. Unokatestvéremet is ütötték már le. (Jó mondjuk ő lezsidózta az egyiket, és azt nem szeretik.)

"Márpedig a jobbikos közönség, hogy úgy mondjam, nem zárt az olyan elképzelések irányába, hogy a négerek alacsonyabbrendűek, buták, a zsidók világuralmat építenek, hogy a cigányoknak a génjeikben van a lopás, satöbbi."
A jobbikosok afelé zártak, ahonnan csak támadás jön, és afelé nyitottak, ahonnan segítőkészség, szimpátia. Bár szerintem ez a legtöbb emberre igaz.
Egyébként a négerek tényleg butábbak (, érdekes módon azt mindenki elismeri, hogy erősebb a testfelépítésük, de az eretnekség, hogy kevesebb az iqjuk mint a fehéreknek, pedig elég logikus), a zsidóknak Magyarországon tényleg túl nagy a hatalmuk (világuralom baromság, de sokat tényleg ezt hiszik), az pedig legyen a szociológusok gondja, hogy miért lop a cigány, engem annyi érdekel, hogy lop.

@bm613: És mint tudjuk, a média soha nem alkalmazza kattintásszámnövelés érdekében a provokáció eszközét, továbbá abszolút reprezentatív képet közvetít...
Inkább próbálj radikális emberekkel beszélgetni, mondjuk egyetemistákkal. Persze utána nehéz aljas náci söpredékezni. :(

clownfish 2009.07.29. 19:58:21

@Lastres: nem azt írtad, azért is hökkentem meg rajta. azt írtad, hogy a rasszizmus primitív előítélet. ezek után írtad le a huhogást, stb. ha nem így akartad, akkor ok, megnyugodtam. bocs.

Feriaki 2009.07.29. 20:00:11

@bm613: Kíváncsi vagyok, konkrétan milyen megnyilvánulásokra gondolsz. Ugye nem azokra, amiket a kurucinfón olvashatunk?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 20:35:24

@Feriaki: Azokra is. De maguknak a Jobbikos politikusoknak a dumáira is.

@TaTa86.: A feketék közül sokkal kevesebben részesültek oktatásban, így TUDÁSBAN az átlaguk nyilván lejjebb van, de ez nem a képességeikre vezethető vissza. Miért volna logikus, hogy butábbak? Mert erősebbek? Az eltérő testfelépítésre van evolúciós magyarázat: náluk egészen a legutóbbi időkig komoly evolúciós előnyt jelentett (vagy talán még ma is jelent?) erősnek lenni, így az erősek több utódot hagyhattak hátra. Ezzel ellentétben az ész egyik rassznál sem járt nagy előnnyel, így nem várható el ilyen jellegű halmozódása az okos embereknek. Hangsúlyozom: EVOLÚCIÓS előnyről beszélünk. Soha nem az intelligensebbeknek volt a legtöbb gyerekük a fehérek közt sem.
A zsidók hatalmáról meg nem érdemes vitát nyitni. Te nyilván olvastál ezzel kapcsolatban bizonyos dolgokat, amiket elhiszel, én meg nem hiszem el őket, sőt a kiagyalóikat paranoid, beteg embereknek tartom. Mi a francért fontos, hogy azon kevés ember közt, akinek nagy a hatalma (ilyenek elkerülhetetlenül akadnak) több a zsidó, mint a teljes népességben? És pláne miért kell ezt valami összeesküvés-elmélettel magyarázni? Tök egyszerű: a jelen világrendben (és mikor nem...) a gazdagoké a hatalom. Most ezt az üzleti életben lehet elérni, így sok köztük a zsidó, ez tény. Amikor meg a nemesi cím és a földbirtok volt a mérvadó, akkor nem voltak köztük zsidók, hiszen nem lehetett nemesi címük és birtokuk. Ezzel terelődtek ők óhatatlanul többek közt a kereskedés, az üzleti élet felé. És ennek a máig tartó utóhatása lehet, hogy még mindig nagyobb arányban vannak ebben a szférában, mint máshol. Nincs emögött semmi összeesküvés, semmi rejtély. Ha nem tetszik, kéretik a többieknek követni az ő példájukat, és megváltozik az eloszlás. Nem volt ám marhaság Lenintől, hogy "tanulni, tanulni, tanulni". Hány iskolázatlan zsidót láttál? Azt hiszem, nem sokat találhatunk akkor sem, ha nagyítóval keressük.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 20:42:00

@TaTa86.: Az érdekeljen nyugodtan, ha lop a cigány. De ebből ne a "cigány" érdekeljen, hanem a "lop". Az meg (a te ténynek nevezett mondataiddal ellentétben) tényleg igaz, hogy a társadalmi státusszal függ össze a bűnözés. A társadalom perifériáján élő, iskolázatlan, nyomorgó emberek közül a fehérek ugyanolyan arányban válnak tolvajjá, mint a cigányok. Csak a cigányok felül vannak reprezentálva ebben a rétegben.

beszóló 2009.07.29. 20:42:07

@Éhesló:
A fejkendő és a pngyola sem zavar, de elfogadom, hogy a kisiskolásokat oktató pedagógusok és a tanulók munkáját megzavarja, hogy sok gondjuk mellett még ezekkel a jelképekkel is foglalkozniuk kell.
Ebben egyébként lehet, hogy nincs is igazam, de pl. Franciaországban komoly társadalmi vita folyt erről.
Az iskolai köpenyviselést inkább támogatnám.
A kipára és kaftánra vonatkozó kérdésedet provokációnak tekintem.

clownfish 2009.07.29. 22:34:14

@beszóló: "Az iskolai köpenyviselést inkább támogatnám." LOL nájlont a gyerekre!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.29. 23:03:49

@clownfish: Lehet az a köpeny tisztességes szövetből is. Akkor is baromság. Hadd hordjon a gyerek azt, amit ő (illetve kisebb korában az anyja) akar. A rendőrnek jó, hogy van egyenruhája, mert messziről észrevehető. A diáknak erre nincs szüksége.

VayMárton 2009.07.30. 00:32:08

@prometheus_X: Kedves Prometheus, sajnálom, ha így döntesz, döntöttél. Nem csak a bebukott bannerhelyekért, sokkal inkább a csalódásért, amit -szerintem nem igazán okkal - de kiváltottam.
Én ezt a kis írást kifejezetten az általad kritizált (és általam is súlyos bajnak tartott) jelenséggel szemben szándékoztam írni. Pont a szemben álló felek tétjeinek, a generált hisztinek csökkentéséhez, a téma műbalhékkal való tovább habosítása ellen akartam szólni.
Azt remél(t)em, átjött. De az, h a témát teljes egészében kerüljük, az rossz döntés lenne.
ÜDv: VM

Éhesló 2009.07.30. 09:24:30

@beszóló: A kipa és a kaftán sem zavar, de elfogadom, hogy a kisiskolásokat oktató pedagógusok és a tanulók munkáját megzavarja, hogy sok gondjuk mellett még ezekkel a jelképekkel is foglalkozniuk kell.
Ebben egyébként lehet, hogy nincs is igazam, de pl. Franciaországban komoly társadalmi vita folyt más vallások jelképeiről.
Az iskolai köpenyviselést inkább támogatnám.
A fejkendőre és a pongyolára vonatkozó megjegyzésedet az ejrópában több tízmillió számra békében élő és dolgozó, adófizető vallásos muzulmánok elleni provokációnak tekintettem.

Érdekelt, hogy reagálsaz rá.
Nos megtetted.
Ez téged minősít nem engem.

Éhesló 2009.07.30. 09:37:08

Szeretem, ha az lmp blogján olyan emblematikus témák kerülnek elő, melyekben a hazai társadalmi különbségeket, megosztottságot markánsan megjelenítő témákban nyilatkoznak meg az lmp szimpatizánsai, és esetenként a velük vitázók.
A mostani post is ilyen.
Le is esett az emberálarc rögtön és megjelent az szdsz többségellenes patás lába,és az álcaruha elvesztésével lám itt áll maga az szdsz és ordas többségellenessége maga.
Ennek örülök is meg nem is:
Örülök, mert ismét nyilvánvalóvá teszi az lmp és szimpatizánsai viszonyát a többséghez és az azt foglalkoztató társadalmi problémákhoz, és ennek szóhasználata, módja a megbélyegzés és a klisék az szdsz mostohaanyapárt örökségéből kerültek elő. Örülök ennek, mert sok sok ember ezt olvasva, meghallva pánikszerű menekülésbe fog, hiszen akinek ilyen 20 év után ez kell megkaphatja eredetiben elqrótól, vagy kóükadtól és lezüllött senki által nem támogatott táraitó.
Sajnálom, mert kiderült, hogy nincs elég csalódott fiatal, tapasztalat és tudás egy olyan politikai erő kialakításához, mely akár zöld, akár baloldali eszmei-ideológiai bázison, de nem a doktriner többségellenesség hangján szállna politikai versenybe a radikális jobboldallal a korrupt és lejáratódott elit elsöpréséért folytatott politikai harcban.

Ettől nem lesz más a politika. Lmp = szdsz.

Bartoki 2009.07.30. 12:00:39

@Éhesló: "Le is esett az emberálarc rögtön és megjelent az szdsz többségellenes patás lába"

Ööö... ez mikor történt? Én lemaradtam róla... :)

"Ettől nem lesz más a politika. Lmp = szdsz."

Magának mindenről ugyanaz jut az eszébe? :)

denisson23 2009.07.30. 13:39:02

@Éhesló:

Ajánlom figyelmedbe, azt a hozzászólásomat, amit a "Milyen csodálatos a világ" topic-ban írtam 2009.07.23. 14:22-kor.

Surko 2009.07.30. 14:51:31

@Éhesló: Akkor lesz kerek és korrekt a hozzáállásod, ha nem csak a negatív tapasztalataidnak adsz hangot, hanem értékeled és elismered a kinyújtott kezet is.

Ha olvastad az általam jegyzett "Milyen csodálatos a világ" posztot, akkor abban szerintem találnod kellett volna neked szóló szerintem pozitív üzenetet.

Ha a kinyújtott kezet nem fogadod, hanem csak az előítéleteidet hajtogatod mantraként, akkor magadat fosztod meg a társadalom alakításának lehetőségétől.

A fejedbe vetted, hogy az LMP = SZDSZ és ettől nem akarsz tágítani. Nem azért, mert igazad van, hanem azért, mert csukva van a szemed.

Jöjj és láss!

De azt ne várd, hogy az LMP idegengyűlölő és intoleráns legyen. Ha a tolerancia számodra egyenlő az SZDSZ-szel, és ha hozzád csak az idegenellenesek állnak közel, akkor az LMP nem a Te pártod. De ez nem az LMP hibája.

Éhesló 2009.07.30. 20:22:38

@denisson23: Olvastam, a postot is és a hozzászólásodat is. Most is elolvastam. Nincs vitám vele.
Ellenben az itteni postban és annak kapcsán rasszistázókkal, nácizókkal van.
Erről írtam.

Éhesló 2009.07.30. 20:33:18

@Surko: Nem gondolom, hogy az ördög ügyvédjeként itt hozá-hozzá szólva, vitázva a neked, vagy társaidnak megfelelés kényszere kellene vezessen.
A kinyújtott kezet ott látom, ahol "demokrata" és "liberális" emberek kiállnak a saját maguk által hirdetett értékek mellett. Nos erre felétek ez nem sűrűn divat, érdemes olvasnod a postot és a hozzászólásokat.
Lenácizni-rasszistázni 15% szavazót szdsz-es tempó, bár kétségtelenül egyszerűbb, minta tényekkel, az okokkal és a körülményekkel szembenézni.
Az erre történő próbálkozások rendre szdsz-es panelekbe torkollnak, nincs menekvés a mostohaanya öleléséből, a szakításhoz meg sem tehetség, sem mersz nincs már régen.
Ezt sajnálom, mint feljebb leírtam: a közmegegyezés alapja egy új társadalmi szerződés, mely elismeri a nemzetet alapjaiban alkotó magyar többség jogait a normális nemzeti létezéshez és amely büntetni rendeli a többséggel szembeni agressziót, az értékeik, hagyományaik, történelmük, nézeteik, ruhájuk, kultúrájuk rombolását, gyalázását, provokálásukat.
Minden itt kell kezdődjön, ezek után lehet a hogyan továbbról beszélni, vitázni.
Magyarország a magyaroké. Ilyen egyszerű.

Galadhriel 2009.07.31. 11:47:19

Kedves Márton!

Most, hogy elvesztettetek valakit, aki már azt sem szereti, ha a rasszizmusról beszélünk ebben az országban; s Te igen sajnáltad az elvesztését (hja, tudod, volt egy komcsi költő, aki szerint a macska nem foghat egyszerre benn és kinn egeret).

Szóval, ha ezen túl vagy, és látod, hogy egy ilyen laza cikkel nem lehet csak úgy felülemelkedni a politika csúnya vitáin:
Válaszolnál nekem is pls!? Tudod a fogalmak, amit használsz, jelentenek-e valamit?

Szia: G.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.31. 13:52:48

@bm613: "A társadalom perifériáján élő, iskolázatlan, nyomorgó emberek közül a fehérek ugyanolyan arányban válnak tolvajjá, mint a cigányok. Csak a cigányok felül vannak reprezentálva ebben a rétegben."

Na és mégis miért vannak felülreprezentálva? (Figyelem: ha szerinted a magyarok miatt, akkor bizony szélsőrasszista vagy.)
Mert nekik is van ingyen oktatás, államilag finanszírozott egyetem, diákmunka(!!! Valahogy nem hemzsegnek ott a rajcsávók.), diákhitel, vagy 1.000.000 cigány, ami bizony piacot jelentene, ha egymástól vásárolnának. De ezt nem fogják fel, veszik a Kínában gyártott amerikai márkás cuccokat, egymást meg leszarják.
Szóval a lehetőség megvan. Topmanager és atomfizikus nem lesz belőlük, de az alsóközéposztályba (ahova mondjuk a pedagógusok családjai is tartozik), simán fel tudnák magukat küzdeni.
Azért nem tudják ezt megcsinálni, mert képtelenek közép- és hosszútávon gondolkodni. Mohó algoritmus alapján gondolkodnak. (Igen máshogy gondolkodnak mint egy európai ember.) Ezért van az, hogy akkor is hazudnak, amikor 5 perc alatt rá lehet jönni, hogy hazudtak, és lopnak akkor is amikor lebuknak, és nem tanulnak az iskolában, mert az bizony 12év szívás, látható eredmény nélkül. Mert abban a percben épp az az optimális megoldás, hogy lóg, hazudik, lop, üt, baszik. Ha valaki nem tud 5 évre előre tervezni, az bizony marad a mocsár alján, és ez nem is baj. (Ez persze a kormányra is igaz. XD )

"Ezzel ellentétben az ész egyik rassznál sem járt nagy előnnyel, így nem várható el ilyen jellegű halmozódása az okos embereknek."
Nos azért nem egészen. Kínában, Mezopotámiában már több mint 7000 éve is fejlett államok voltak, ahol nem ugyanazok voltak a legfőbb szelekciós tényezők mint a dzsungelben. A félnomád/nomád életmódhoz is szervezettség, előrelátás, korszerű technika, kereskedelmi, diplomáciai kapcsolatok kellett, főleg úgy, hogy aki lemaradt, azt egyszerűen legyakta és megsemmisítette egy másik nép.
Ellenben az őserdőben, nem kell előre tervezni, vagy ha igen elég néhány napra. Minden nap szépen el kell menni vadászni, és az fog életben maradni, aki gyorsabban fut, messzebbre dobja a dárdát. És ha két törzs összecsapott nem az nyert, aki jobb lófajtát tenyésztett ki, vagy képes volt visszacsapó íj elkészítésére, esetleg jobb haditervet eszelt ki( ld: magyarok), hanem amelyik többen volt és erősebbek voltak. Ez a négereknél egészen a gyarmatosításig így volt. (A Földközi tenger partja, és Zimbabwe kivétel.)

Vagyis az afrikai közösségekből hiányzott az ami, képes civilizációt teremteni: nem volt, vagy nem nagyon találtak fémet, nem voltak háziállataik (itt elsősorban a lóra kell gondolni) így a haditechnika nem fejlődött, nem alakult ki virágzó kereskedelem, nem volt verseny a törzsek között, és nem kellett hosszútávon gondolkodni. Raádásul a nagyobb városokat igen hamar kiölték (volna) a vírusok.

"És ennek a máig tartó utóhatása lehet, hogy még mindig nagyobb arányban vannak ebben a szférában, mint máshol."
Vagyis először leírod, hogy a zsidóknak nincs is semmiféle hatalma, aztán kifejted, hogy logikus, hogy ők vannak felül, ők gazdagok, ebből következőleg nagyobb hatalmuk van... (Az okfejtésed logikus, és én is így gondolom. A cigányoknál leírtam, hogy nem véletlenül vannak ott ahol vannak, ez vonatkozik a zsidókra is.)
Szóval a legjobb elismerni: a zsidóknak bizony nagyobb hatalmuk van. Erről volt a vita, de akkor ez eldőlt. Összeesküvés nélkül.
Mellesleg engem marhára nem zavar, hogy ők vannak hatalomban, ami zavar, hogy nem igazán szeretik a konkurrenciát, pl azt sem hogy a magyarok beleszólnak, hogy is szeretnének élni, a saját országukban. A zsidó média sem azért rossz, mert zsidó, hanem mert belterjes, csak egyfajta gondolkodást jelenít meg, és mást nem is fogad el. Szerencsére az internet miatt ez már nem sokáig lesz így.

Egyébként nem szoktam összeesküvős cuccokat olvasni, többet ér, hogyha csak figyelem, miket mond/tesz a zsidó elit és középréteg.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.07.31. 14:40:37

@TaTa86.: Minimális mennyiségű eszes vezető elég volt egy nép sikeréhez. Az óriási többségben levő alsóbb rétegekben teljesen mindegy volt, hogy van-e esze valakinek. Valamivel több ilyen vezető kellett egy szervezett földművelő államhoz, mint egy félnomád afrikai harcos birodalomhoz, de nem jelentős a különbség.

Örülök, hogy elismered: az afrikaiak a külső körülmények (fém és ló hiánya stb.) miatt maradtak le.

A cigányok többsége meg természetesen nem "a magyarok" miatt áll rosszul, mivel ilyen kategória ugyanúgy nem létezik, mint "a cigányok" és "a zsidók". Viszont az tény, hogy nagyon sok magyar előítélettel áll a cigányokhoz, és ennek az a következménye, hogy ha egy cigány munkát keres, a legtöbb helyen úgy utasítják el, hogy nem is adnak neki lehetőséget a bizonyításra. Meg az is volt a következménye sokáig, hogy normális képességű cigánygyerekek tízezreit küldték kisegítő iskolába, így ők eleve kiestek a munkaerőpiacról, hiszen kisegítő után nem nagyon lehet szakmát tanulni, ráadásul az ott töltött évek alatt nyilván elégszer bele is verik a gyerekek fejébe, hogy ők hülyék...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.31. 15:37:41

@bm613: Én az ázsiai félnomád törzsekre gondoltam. Egyébként azért ez nem feltétlenül igaz. Egy szervezett hadseregnél bizony, mindenkinek együtt kell működnie, vagy legalább a többségnek. De ez igaz volt a (fél)nomád élet minden mozzanatára. Erős előre gondolkodó közösségként kellett működniük, hiszen mindenki öngondoskodó volt, csak háborúzni mentek együtt. Mivel nem voltak földjeik, gyáraik meg végképp nem, nem tudtak mit kezdeni egy agyatlan, de erős tömeggel.
Ha csak egy szűk intelligens réteg lett volna, akkor egyrészt, azok elhülyültek volna a belterjesség miatt, másrészt mindig jött volna egy félhülye hatalommániás benga állat, és leütötte volna, aki neki beszól.

"Örülök, hogy elismered: az afrikaiak a külső körülmények (fém és ló hiánya stb.) miatt maradtak le."
Őszintén szólva nem tudom, hogy mi mást tehettem volna. A majmok pedig azért maradtak el, mert elég erősek, és ügyesek hogy elejtsék a vadat, megmeneküljenek az ülözőiktől, elérjék a gyümit, nem kellett hozzá semmilyen eszköz. A delfinek meg a víz miatt szívtak, ahol meg a tűz viszonylag ritka. Ettől még kimondom, hogy a delfinek és a majmok iqja alacsonyabb az embernél.

Vicuska 2009.07.31. 16:20:06

Érdekes vita, sok igazság, még több indulat, ami akár építő is lehetne, ha a cél nem a letorkolás lenne.
A rasszizmus szerintem ugyanúgy létezik, mint a cigánybűnözés, és ugyanúgy gáz, mint azt mondani, hogy a megélhetési bűnözés elfogadható. Minél nagyobb a válság, minél szélesebb rétegek veszítik el az állásaikat, és ezzel a megélhetésüket és a státuszukat, annál erősebb lesz azok hangja és haragja, akik szerint ezért egy olyan réteg a felelős, mely - egy jobbik politikus szavaival élve - "történelmileg léha, parazita, élősdi és métely minden társadalomban". Arra senki nem gondol ebben az egykor szebb napokat látott országban, hogy a szegénység, az elkeseredettség, a befásultság és a teljesen ésszerűtlen szociális háló hatására már nem is nagyon látszik, hogy hol kezdődik a teljesen lesüllyedt magyar és az amúgy is ott tengődő cigányság között a választóvonal. Merthogy nincs. Rengeteg magyar él köztük, vagy csak ugyanúgy, mint ők, mert a rendszerváltás óta a magyar falvak eddig süllyedtek, az értelmetlen agrár- és gazdaságpolitika ide vezetett. Ez egyre feltűnőbb lesz, annál is inkább, mert eddig elég volt csak nem kinézni az ablakon, ha az ember átutazott Borsodon, Szabolcson, Hajdú-Bihar egy jelentős részén, vagy akármelyik K-i megyén, de ma már ugyanígy látszik a nagyvárosokban is. Nyíregyházán a megoldást a kitelepítésben látják, Debrecenben és Budapesten kezelni sem próbálják a helyzetet. Becsukjuk a szemünket, elfordulunk, és azt gondoljuk, a saját hibájuk hozta őket ebbe a helyzetbe.
De ebben az őrült világban egyre nehezebb hinni ebben...
Ott, ahol a magyarok egyre nagyobb százaléka nem különb tőlük. Szegények vannak, bűnözők vannak, tanulatlan bunkók vannak. Köztünk is. Egyre többen, mi mégis őket gyűlöljük akkor, amikor sok esetben ha akarják sem kapnak munkát, ha mégis, kevesebbért dolgozhatnak mint amennyit segélyként kiutalnak nekik. És itt kezdődik az állam és a szociális háló kártékony és felelőtlen hatása a morálra nézve...

VayMárton 2009.08.03. 14:26:42

@Galadhriel: Helló,
én az "bármennyire is kívánatos volna Orbán Viktor halála" típusú kijelentések gazdáira gondoltam, meg akik hosszú évek óta hetente jelentik be nagy nyilvánosság előtt, főműsoridőben, h csomagolják a bőröndöt, csípőből náciznak, stb.
Lehet, h erre más más kifejezést használna, asszem a többség így is értette.

Galadhriel 2009.08.03. 17:13:13

@VayMárton:

Kedves Márton, ez az igénytelenség Tőled fájt. Hiszen Te jól tudod, hogy fundamentalista az, aki erősen ragaszkodik a (vallási) alapértékekhez. Képes voltál fundamentalistának nevezni azokat, akik tahó módon Orbánoznak?

Abban igazad van: más kulturált ember erre valóban más szót használna.

Ha meg asszed', hogy itt a többség nem tudja a tahóságot megkülönböztetni a fundiktól, akkor nem becsülöd sokra a közönségeteket. (Erre sajna van más példa is!)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.08.03. 17:13:53

bocs, a kommenteket nem olvastam el mind, ezért lehet már más is felvetette: cigányzenészek miért nem szerepelnek ezen az antirasszista napon?

erről is lehetne írni, mert a meghívási politikát legalább annyira jellemzi, sőt, mint az hogy a list of hungarian evergreens most is fellép majd, ezúttal pont antirasszistaként...

abandi 2009.08.03. 20:22:01

Nagyon örülök, hogy somló felvállalta a faját!
Apám is megjegyezte, amikor meglátta az LGT csapatát egy fényképen: Kik ezek a rabbi képzősök ???
Azóta sokat tanultam én is róluk...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.03. 21:27:18

@abandi: A faja Homo sapiens sapiens. A tied viszont úgy néz ki, hogy valami más.

Vaúúú87 2009.08.04. 19:26:32

Szélsőjobb és hasonlók... hát, akkor leírom én is tapasztalataim ezzel kapcsolatban. Én LMP-HP-s voltam, nem is nagyon ismertem a Jobbikot, csak azt hallottam, szélsőséges rasszista elveket valló csoport a Magyar Gárdával együtt... Aztán eszembe jutott, mi lenne, ha alaposan utána néznék? Hetekig olvastam róluk jó sokat, és szimpatikus lett. Az, hogy valami nemzeti radikális, nem azt jelenti, hogy szélsőséges meg rasszista. Nem kirekeszteni akarnak, hanem létező etnikai konfliktust kezelni úgy, hogy ne sérüljenek emberi jogok. Igen, vannak erősen szidkozódó tagok, de én erre azt mondom: szólásszabadság van.
A Jobbik céljai annyira megtetszettek, hogy egy átmeneti szemlélődő időszak után, szóval nem hirtelen döntéssel: Jobbik-szimpatizáns lettem. Fájt, hogy pl. az egyébként becsületes HP egyetértett a Magyar Gárda betiltásával, ami pedig egy antidemokratikus ítéletnek minősül, hiszen nem követett el bűnt a M.G., hiszen fegyelmezetten mindenki az ellen vonul fel, ami ellen akar. A szó, hogy cigánybűnözés, nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző, hanem azt, hogy cigányságon belüli nagy arányú bűnözés. Utal arra, hogy azokban a falvakban, ahol sok roma van, bizony gyakran félnek az emberek valamiért, gyakran fenyegetik is őket, amiről nem számol be a sajtó és a rendőrség sem tesz ellene megfelelően. Ezért "masírozott" a M. G. az ilyen helyeken egyébként teljesen békésen, és ez ellen szólal fel a Jobbik is, ezt nevezik "rasszistának." Rájöttem, hogy itt nem mások vannak kirekesztve a média és sok csoport által: hanem a nemzeti radikálisok... Ezzel a véleménnyel, (és persze a valódi rendszerváltás híveként, ami bár az LMP-nél is megvan) egyértelmű, hogy a Jobbik való nekem. :)

Galadhriel 2009.08.04. 20:40:43

Látod, Márton, ennyit ér az ügyeskedés, amikor nagy megértéssel próbálsz "egyensúlyozni" ilyenekkel:
A szélsőjobbos tábor tele van jobb sorsra érdemes, odatántorgott emberekkel, éppúgy mint a ballib tábor fundementalista szárnya.

Amikor azon próbálkozol, hogy egyformán kezeled a széljobb tábort (15%, sok százezer), és (néhány) ostoba Orbánozó "ballib fundit".

Ideig-óráig meg tudtok nyerni magatoknak ilyen szerencsétlen oda-tántorgókat, mint az előbbi hozzászóló (aki szerint a Gárda teljesen békésen masírozott ...). De egy idő után neki úgysem tudtok elég radikálisak lenni.

Persze lehet, hogy nem tudatos számításból írsz olyanokat, hogy: Gergényi kitüntetése számomra legalább annyira vállalhatatlan, mint a szélsőjobbos közeg számos megnyilvánulása.
De attól ugyanolyan kínos ... és eredménytelen.

Ha gondolod, válaszolhatsz is.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.04. 20:41:45

@Vaúúú87: Te nagyon fura vagy. Megnéztem a másik blog.hu-s hozzászólásodat is. Teljesen egyetértek ezzel:
"Én is magyarnak tartom magam, de azért nem fogok más népcsoportokat utálni. Mert ha másokét nem tiszteled, azt jelenti, a magadét sem igazán... És nem csak a cigányok között vannak bűnözők, hanem mások között is. Akkor inkább szidjátok így: azok a rohadt bűnözők, de nem azok a rohadt cigányok! Ne mossátok már össze a kettőt lécci-lécci."
Ezek után meg ideírod, hogy Jobbik... amely hajszálpontosan azt teszi, amit te tökéletesen jól kritizálsz a fent idézett szövegben.

Vaúúú87 2009.08.06. 16:13:30

Tényleg én írtam, és most sem vagyok rasszista. Nem kerültem ellentmondásba magammal, csak rájöttem néhány dologra. A Jobbik nem olyan, mint amilyennek eddig képzeltem. Igen, vannak benne szélsőségesen cigányozók, a szimpatizánsok között. Az egyetlen párt, aminek hatékony javaslata van az etnikai konfliktusok enyhítésére, az egyik ugye a közbiztonság nagyfokú erősítése. A többinek nézz utána: egyik sem sért emberi jogokat. Ha konfliktust akarunk kezelni, azt nem lehet szavakkal, felvonulással... Beszélgettem jobbikosokkal, az egyik rátapintott a lényegre: ha valaki a rasszizmus ellen küzd, a kiváltó okokat szüntesse meg. Amit a Jobbik javasol, az a cigányság érdeke is lenne. Másrészt a Jobbikra helytelen elnevezés a szélsőjobb, mert az, hogy radikális, nem egyenlő azzal, hogy szélsőséges, egyszerűen nagyfokú változásokat akar! Elegem lett a médiából, az index.hu-ból is többek között, akik szélsőséges csürhének állítják be őket. Furcsa vagyok? Lehet... Baloldali beállítottságú családba születtem, az MSZP-t persze könnyű volt megutálni, én még akkor tapasztalatlan voltam a politikához, de hamar rájöttem, a HP-LMP az jó, szüleimnek is tetszett... De nemzetiekkel nem volt kapcsolatom. Csak aztán megtaláltam, mi a nekem való, úgy, hogy senki nem befolyásolt. Tehát így lettem jobbikos (már a családomnak is sikerrel magyarázom a dolgokat, mivel én lettem otthon már a "fő politizáló":), úgy, hogy egy szikra gyűlölet nincs bennem csak azért mert valaki cigány! De az sem állapot, hogy sokan félnek, akik olyan településeken élnek, ahol sok cigány van, és ez valamiért így van! Ez vezet konfliktusokhoz, amit valahogy meg kell oldani, meg az igazságtalan média, meg ez a sok nácifasisztázás, amivel (most már írhatom többes szám első személyben) nagyon elegünk van!!!

Galadhriel 2009.08.07. 12:27:46

Na fiúk, ha van 'cigány-politikátok',akkor most gyertek elő vele, mert ezt a a jóravaló Vaúúú87 gyereket ezzel lehetne vissza téríteni.
A kérdés, amit föltesz, az jogos és nagyon feszítő. De eddig csak a Jobbik válaszát hallotta. (És sajnos azt hiszi, hogy a félelmet keltő közbiztonsági helyzet gyógyítható félelmet keltő Gárda-vonulásokkal.)

Az a kérdés, kedves fiúk, tudtok-e jobb (és hihetőbb!) választ adni, mint a Jobbik.

Vaúú87 2009.08.07. 13:19:25

@Galadhriel: Nem csak erről van szó. Azért is gondoltam, hogy a Jobbikot választom, mert ahogy megismertem, tudom, hogy nem egy gyűlöletkeltő náci társaság sem a Gárda, sem a Jobbik. Az LMP-ben meg ilyennek állítják be a Jobbikot, ahogy a ballibsik által befolyásolt média is. Tudom, hogy az LMP nem befolyásolja a médiát és hogy tisztességes, de befolyásolja őket, ahogy nagyon sok embert is a média, ahol nem mutatják be hitelesen a Jobbikot és a Gárdát. Ez pedig tény. Régebben én is befolyásolva voltam, nagyon is ezzel kapcsolatban, amíg utána nem jártam, beszélgettem jobbikosokkal, és láttam, hogy nem erről van szó. És bántja az igazságérzetem, ha valaki igazságtalan jelzőkkel és vádakkal illeti a Jobbikot. Tiltakozom a Gárda betiltása ellen, ott voltam júl. 11-én a tüntetésen is. Az LMP és HP nem tiltakozik az ilyen döntés ellen, sőt. Szóval emiatt is lettem jobbikos. De nem akarok többet beszélni erről, leírtam, amit szerettem volna.
Tudom, hogy az LMP is tisztességes, és nem Szadesz-utód, jó a gazdaságpolitikai irány meg minden... De legyen más abban is a politika, hogy az ellenfeleket nem ugatjuk le igazságtalan jelzőkkel, olyan dolgokkal, (nyilván akik bizonyítottan ártottak hazánknak, hazudtak és csaltak, azokkal más a helyzet, azokat jogos leugatni, de itt nem ez van), szóval inkább tárgyalni, megismerni kellene. Szebb jövőt!

Kosinva 2009.08.07. 16:44:38

Önként vállalt politikai hovatartozásával senkit sem szabad sértegetni. Persze vannak veszélyes egyének, gondolok itt ritkaság számba menő anarchistákra és ugyancsak elégé kicsi és leginkább egymással is acsarkodó neofaszistákra. A Jobbik pozitív fejleményként néhol kezd elszakadni az utóbbi klubtól, ami nagyon örvendetes, de még sokat kell tanulniuk a demokráciáról, a liberális és polgári értékekről. Ha nem csak azt akarják elérni, hogy a jobboldal lejáratódjon. Hisz az MSZP a Jobbik ellen úgy utoljára még lehet tudja mozgósítani szavazóit, ami nem lenne örvendetes az országnak, ahol az emberek fele még mindig legszívesebben visszakúszna a Kádári Magyarország szépségeibe.
Amúgy a Jobbik csak abban téved, hogy az embereket a hazaszeretet és a nacionalizmus fűti, inkább a szavazatainak 70%-a a cigánykérdés felvetéséből adódott és hogy az emberek azt gondolták ezzel lehet protezsálni a jelenlegi körülmények és kormány ellen.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.07. 21:13:58

@Kosinva: "az emberek fele még mindig legszívesebben visszakúszna a Kádári Magyarország szépségeibe"

Fele????? A túlnyomó többsége... és Orbán meg is ígéri nekik.

denisson23 2009.08.07. 22:43:56

Igen, 80-90%. Sajnos. 20 év alatt nem sok változás történt a fejekben.

Mivel a politika érzelmekkel van átitatva, mindig lehet találni egy-két olyan húrt, amit eredményesen meg lehet pendíteni a szavazatszerzés érdekében. Ebből a szempontból a szocializmus nosztalgiája egy igazi jolly-joker, szinte mindenki épít rá.

És mivel a két legnagyobb párt - ebből a szempontból is, meg egyébként is - az érzelmekre alapozva politizál, ideális terepet biztosít a szélsőségeknek, akik szintén erre építenek. Amint ezen a hozzáálláson változtatnak, hirtelen vissza fog csökkenni a szélsőségek támogatottsága. Persze ehhez tartalmat kell tenni a politika mögé.

Spielberg 2009.08.08. 11:19:50

milyen cég? Antifitnesz Klub? Kik ezek??? Kit érdekelnek??? Költözzenek Csenyétére, ott legyenek anti-k!
süti beállítások módosítása