nov
29

Nem vész el, csak átalakul

Fiatal magyar demokráciánk egyik legnagyobb rákfenéje, hogy képtelen a megújulásra, a parlamenti patkó színei nem igazán változnak összetételükben, inkább csak arányukban. No nem mintha 1989 óta nem jöttek volna létre pártok tucatjai, melyek a Parlamentbe jutást tűzték ki célul maguk elé. A rendszerváltáskor létrejött pártok legtöbbje szépen lassan megszűnt létezni, mivel akik először nem jutottak be, azok később nem igazán voltak képesek beverekedni magukat az országgyűlés épületébe. Akik meg bekerületek, azok legnagyobb részt felőrölték egymást, s önmagukat.

A harmadik magyar köztársaság választási törvénye viszont egy olyan magas falat húzott a Parlamenten belüli és a kívül rekedt pártok közé, amit eddig csak a MIÉP-nek sikerült átugrania. Ez az 5 százalékos bejutási küszöb, mely alatti eredménnyel nem lehet bejutni a Parlamentbe. A történet persze úgy kerek, hogy ha megemlítem, az indulásnak is vannak nem csekély feltételei, mint pl. hogy minden egyéni választó körzetben való sikeres induláshoz 750 érvényes ajánlószelvényt kell gyűjteni. Ez ugye a nagyobb pártok talpas és zsoldos hadainak ténykedése folytán a kisebb (új) pártokat olyan akadály elé állítja, melynek leküzdéséhez legtöbbszőr kevésnek bizonyulnak.

A 90-es évek folyamán az egyéni jelöltekre leadott szavazatok 15-30 százalékát kapták olyan pártok, melyek végül nem jutottak be az országgyűlésbe. Ez az arány 2006-ban már csak 7 százalék körül volt (listás szavazatoknál csak 4 [!!!] százalék). Jól nyomon követhető az a tendencia, hogy a választópolgárok egyre inkább kezdenek a biztosan bejutó pártokra szavazni, féltik a voksukat a csak bejutásra - vagy arra sem - esélyes politikai formációktól.

Az utóbbi évek bejutásra egyik legnagyobb eséllyel rendelkező pártja tagadhatatlanul az LMP lett (a Jobbik után). Néhány hónappal a megalakulása után már 2,6 százalékot ért el az EP-választáson, ami rendkívül bíztató eredmény volt. Néhány hete Dunakeszin már 4,7 százalékot ért el a párt önkormányzati képviselő jelöltje. Múlt vasárnap pedig Kispál Gergely, az LMP első polgármesterjelöltje ért el 7,8 százalékot az időközi választáson.

A párt eredményei szépen felfelé ívelnek, s immáron stabilan a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék körüli vagy afölötti eredményeket érnek el, ahol elindulnak. Ezzel bebizonyították, hogy az LMP-re leadott szavazat jövőre nem lesz elveszett szavazat, s ha a párttal szimpatizáló választókban ez mielőbb tudatosul, akkor jövőre nem csak egy, hanem mindjárt két új párt is lesz a Parlamentben. De addig az LMP előtt még sok munka áll, melynek legnagyobb tétele az átlagpolgárok megszólítása lesz. Remélem sikerülni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr301545724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.11.29. 12:21:01

kicsit fura, hogy miközben a bejutási esélyekről bizakodva értekezel, felveted "az átlagpolgárok megszólításának" ügyét is, mint olyasvalamit, ami még előttetek áll.

ez nekem így szokatlan: szóval Ti 5% "nem átlagpolgárban" gondolkoztatok eddig?

Frank'Leó 2009.11.29. 16:42:05

stabilan a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék körüli vagy afölötti eredményeket érnek el, ahol elindulnak.

A nagy kérdés az utolsó két szó: ahol elindulnak. Mert Csornán például nem. Miért?
Egy ismerősöm gonoszkodva annyit mondott a hétvége után, hogy átlagban (Csorna+VIII.ker.) 3,9%.

Ez azért veszélyes, mert a biztató adatok Dunakeszin és a VIII.-ban születtek, mindkettő elérhető egy órán belül bringával a 0 kilométerkőtől. A választópolgárok nagy része pedig ennél távolabb lakik.

Pollack 2009.11.29. 18:04:03

@Frank'Leó: A csornai időközi választás - ahogy a józsefvárosi is - hirtelen jött, a felkészületlenül ért minket, nem terveztünk az őszre választási kampányokat.
Csornán nem is voltunk még készen annyira, hogy megpróbáljunk elindulni, a 8kerben viszont igen.
Tény, hogy vidéken nehezebben és lassabban megy a pártépítés, de tavaszig lényegesen jobban fogunk állni, mint most ősszel.

Frank'Leó 2009.11.29. 20:07:16

@Pollack: Akkor hajrá!

OFF: Béla! Nem mintha a férfiakat arcról ítélném meg, de nem tudnál valami emberibb ábrázatot kirakni?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.11.29. 23:32:52

@Frank'Leó: Béla? Legyen új, populistább az arckép, csak e nevet ne árulnád el! ;)

acel 2009.11.30. 10:22:57

Valmely valósáágshow kapcsán mondta valaki hogy ha egzs csupasz degget mutatnánaka tévében azt is néznék az emberek. és megszeretnék. Ennek ellenkezője is igaz, ha nem szerepelsz a médiában akkor buktad a választást. A médiaszereplés csak pénz kérdése. Sok pénz kérdése. A jelenleg rendszerben új párt csak igéretek fejében kaphat jelentős támogatást. Tehát helyből korrumpálódik.
És a jelenlegi média irányultságai miatt a kis pártok ténylegesen nem kapnak szerepet a mádiában.

Jó példa a MDF ahol a media megjelenések után sikerült ismét előtérbe kerülniük.

Éhesló 2009.11.30. 16:22:14

A lepényhal megy elől, a reményhal meg utoljára!
Még pár hónap, oszt kiderül, mire elég ez a poszt szdsz projekt és a médiahátszél...
1% lesz biztos, az pedig már elég lé 4 évre túlélni.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.11.30. 16:55:21

@Éhesló: és az orosz támogatás a Jobbiknak mennyire elég szerinted? Nem akarsz erről is beszélni?
Az 1% legalább tisztán, törvényszerűen megszerezhető támogatás.

2009.11.30. 18:37:59

@Éhesló: Médiahátszél? Ne kacagtass! Az LMP-nek nincs gárdája, amivel tuti bekerülni a híradóba. Elég csak megjelenni egy-két cigányok lakta faluban, elvinni oda egy suzukit, amiért nem kár, oszt máris ott a médiaszél!

Éhesló 2009.11.30. 18:48:21

@Lastres: Mivel nem vagyok a jobbik képviselője, hanem csak szimpatizánsa, potenciális szavazója és forrást erre a vádra, amit itt is megvillantottál, még senkitől nem láttam, ezért talán a dolog komoylsága miatt itt és most megérné megadni azt a forrást, ami alapján ilyesmiket állítasz.
Én néhány kérdést tettem fel, ami talán rámutat arra, miért is futnak oly sokan putyincárhoz gyors vizitekre, ha akarnak valamit.
Szerintem mi akarunk valamit tőle:
- minimum stabil és szerződésszerű energiaellátást,
- maximum piaci lehetőségeket, esetleg az olajeurókból barátságos, átlátható és orosz állam által is felügyelt befektetéseket (mint a sógorok és a németek).

Erre jobbikozás a válaszod?
Komolyan ilyen gyengén álltok?

Éhesló 2009.11.30. 18:56:52

@iii: Azt nem tudom mitek van, de az LMP jelenléte
mind a kezdésnél, mind az ep. választásoknál erőteljesebb és kiterjedtebb volt mint a jobbiké, szerencsétlen miépről nem is szólva (ők is indulók voltak mellesleg).
Szerencsére a társadalmi támogatottságotok (lmp) nem.
Ennek ellenére most is gyakrabban kerültök képernyőre, mert a PC politikai kör inkább benneteket nyom, mint a jobbikot a parlamenten kívüliek (ők sokan vannak) közül.
A jobbik gyakorlatilag médiazárlat alatt van, csak negatív annotációban említhető, vagy még abban sem.
Ez tudatos médiastratégia a ballib részéről (mdf és fidesz támogatással), csak kontraproduktív, mert az emberek ismerik az elfogultságukat és tudják, mit és miért hallgatnak el.
Felnőtt egy új generáció, amelyik nem az acéli-kádári hazugságözönt ismerte meg, hanem az mszp-szdsz hirkatyvalékát és véleménydiktátumát.
Mindkettőt jól olvassa és érti.
Ezért nagyobb a jobbik támogatottsága a felsőfokú oktatásban a fiatalok között.
Ma még.

2009.11.30. 19:23:08

@Éhesló: Ez azért van, mert az LMP nem antipárt, nem felforgató szándékkal jött létre, ezért van egy kis jószándék a médiában is. Ennek ellenére az EP-választások óta sehol nem volt a képernyőn, max. egy-két nyilatkozata került be. Az egyetlen, ami áttörte ezt, az ivádiak akciója volt, de ott is csak érintőlegesen volt említve az LMP.

A ballib médiafölény mára eltűnt, a jobboldalnak sokkal nagyobb médiaháttere van, kezdve a Duna Tv, HírTV, Echo TV, Inforádió, számtalan újság, internet. Az Echo-ban magam láttam Vona Gábort igen hosszan szerepelni és nem negatív értelemben. Az igaz, hogy ezek a médiák a Fidesz kezében vannak, ha nem is direktben és nekik a legnagyobb vetélytársuk épp a Jobbik lesz. Kígyót melengettek a keblükön! :)

lasponya 2009.11.30. 19:23:09

A médiába szélerőművekkel bekerülni igencsak nehéz.DE elővehetnénk pl.a jó öreg Bős-Nagymaros vizlépcső ügyét,ahol szlovák testvéreink jól megtépték a rohamozó magyar huszárokat.A jelenlegi parlamenti pártok mind aszisztáltak a kivégzésen.

Frank'Leó 2009.11.30. 19:41:18

@Pollack: Ezt elhibáztam!

Visszavonom a Bélát, nem adatvédelmi okokból, mert a 8ker.blogon olvastam a leveled, az igaz neveddel, de rosszul emlékeztem. Igaz egy betű egyezik, de az kevés. Szóval bocs, hogy elírtam!

Éhesló 2009.11.30. 20:49:11

@iii: Amit írsz, a szóhasználatod, az kemény osztályharcos kiképzésről tesz tanúbizonyságot: "antipárt" "felforgató szándék". Ezt hol olvastad a programjukban, vagy csak ez a véleményetek ti kis csibész "liberális" "demokraták". Nono!
Ezen az alapon, ti is gyorsan lehettek bármik, elég ha rátok sütik olyanok, akik médiahatalommal, pénzhatalommal, befolyással rendelkeznek. Rossz lenne a kádárkolbász rosszabbik oldalán lennetek, ahol ( a te szóhasználatodat alkalmazva) a "média kicsit kevesebb jóindulatot" mutatna felétek, nem is szólva az államhatalom olyan nem kis befolyással rendelkező részeiről, mint a titkosszolgálatok, rendőrség, apeh, vpop és kedves társai.
A média elfogultságairól nem nyitnék itt vitát, felesleges, magad is elismerted (ez nem mellesleg téged /is/ minősít).

2009.11.30. 21:15:14

@Éhesló: Hát igen, nehéz elismerni az igazságot. Nem kellett erre sehol sem kiképezni, elég körülnézni az országban. Nem az LMP támogat bakancsos félkatonai alakulatot, nem a mi köreinkben lázítunk úgy általában a pártok, az alkotmány ellen, vizionálunk pártok felett álló "népi" ellenőrzést, szentkoronás hablatyot, stb. stb.

Fogalmam sincs, a média elfogultságáról szóló elismerés miért is minősít engem. Az viszont nagyon is minősít téged, hogy állandóan a másik minősítgetésével vagy elfoglalva. És ez igaz barátaidra is.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.11.30. 21:54:23

"A jobbik gyakorlatilag médiazárlat alatt van"
Ezzel egyetértek. És hogy emiatt a pozitív üzenetei nem jönnek át (pl. mezőgazdaságban nagyon hasonló a programja, mint az LMP-nek). De a valóság az, hogy nem is akar bekerülni, mert az nem illene az imidzsébe.

2009.11.30. 22:12:35

@Lastres: Szerintem óriási különbség van a Jobbik EU- és külfödiellenes mezőgazdasági programja és az LMP-é között. Az LMP nem akarja államosítani a földtulajdont, már itt kezdődik az egész, nem akarja az EU-állampolgárokat is kiszorítani, csak ezt helyben működéshez köti.

Éhesló 2009.12.01. 14:59:35

@iii: Ilyen szervezetek létrehozását az alkotmány nem tiltja. Tegyétek meg, amennyiben irigylitek, és ennyire hasznosnak találjátok a létrehozását a párt népszerűsítésében.
A demokráciában - bármennyire is fáj - bármit vita tárgyává lehet tenni, mert nem dogmák alapján működik, hanem a többségi elv alapján. Nem igazán értem a görcsös ragaszkodásotokat rosenfeld toldozott foldozott alkotmányához. Ennyire a szívetekhez nőtt? Írjátok bele a programotokba, hogy elutasítjátok az alkotmány módosítását, új alkotmány kialakítását.
A minősítésedet nem kívánom viszonozni, csak annyit jegyeznék meg, hogy ami nekem hablaty, az neked lehet becses érték és viszont. De ezt egy "toleráns" "liberális" "demokratától" elvárni nyilván nem lehetséges.
Azért minősítenek(le) a médiáról általad írtak, mert egyik bekezdésben azt írod, hogy "barátságos" a média veletek, másik bekezdésben pedig a jobbos túlsúlyról hablatyolsz (hogy kedvenc jelződet használjam). A kettő nyilvánvalóan nem igaz egyikkel a másikat cáfolod. De nálatok ez ritkán jelent akadályt a vitákban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.01. 15:04:01

@Éhesló: Nem tudom, hogy az alkotmány tiltja-e, vagy valami más. Mindenesetre sem náci szervezet, sem pedig akármilyen irányultságú félkatonai alakulat nem engedélyezett Magyarországon. Ha azon esetleg lehet is vitatkozni, hogy náci szervezet-e a gárda, azon semmiképpen, hogy félkatonai alakulat. Márpedig az tilos. Kész. Akkor is, ha minden héten új néven alakul újjá.

Éhesló 2009.12.01. 15:54:50

@Lastres: Erre nem vennék mérget. Nagyon nem. Van (megítélés kérdése de többé-kevésbé) értelmes üzenetük - nem kevés - de ez a jelenlegi hatalmi elitre "életveszélyes".
Ezért vannak zárlat alatt.

Rigo' 2009.12.02. 10:43:39

@lasponya: A vízlépcsőt elővenni nem véletlenül nem akarja senki. A demokrácia ára már 10 éve is közel 400 milliárd HUF volt. Ennyit buktunk azon, hogy papírkutyáztuk a szlovákok C variánsát és leállítottuk saját részről a kivitelezést.
Ez mindenkinek fáj, pláne, hogy (Hága szerint is) a szlovákoknak volt igaza úgyhogy most inkább kuss van meg valami látszólagos megoldáskeresés, ha jól tudom...

sztd 2009.12.02. 11:55:14

Nagyon okosnak képzelem magam, és most kezdtem el aktívabban nézni az oldalt, ezért (is) van, hogy ennyivel később reagálok. :)
Először akarom elhinni, hogy néhány komment után már az egymásnak való beszólásokból áll a vita.
Az LMP-nek (ha komolyan veszi azt ami hirdet), sok mindennel lehet problémája, de a Szent-Korona alapú alkotmány (vagy annak lehetősége) biztosan nincs köztük.

A Jobbiktól pedig az megtanulható, hogy a problémát (és a megoldásokat) azon a szinten kell megfogalmazni, ahol az emberek ismerik, és elhiszik. Pl.: nem azt kell mondani, hogy "terjesszük a megújuló energiaforrásokat, mert az környezetbarát", hanem azt, hogy meg "ne a fűtésszámlára menjen a minimálbér", "támogatást az épületszigeteléseknek, és a fűtésrásegítésnek" vagy valami ilyesmi.

Nem állítom, hogy az választás könnyű lesz, de az LMP-nek az önkormányzatokban is lehet helye, és így 4 év múlva is lesz keresnivalója:
www.passzivhaz-akademia.hu/passzivhaz_hirlevel/passzivhaz_hirlevel_2009_aprilis/onkormanyzatok_a_passzivhazakert.html

Persze mindez csak akkor igaz, ha az LMP hirdetett elveket a fenntartható fejlődésről komolyan gondolja. Egyébként minden fölösleges.

lasponya 2009.12.02. 20:38:19

@Rigo': Igy igaz,de a 400 md valószinüleg alulbecsült érték.Az ügy érdekessége számomra,hogy különböző fórumokon lázas ötletelés folyik ( itt is )az energiafüggőség csökkentésére: mint az atomerőmű kapacitásának növelése,a korlátozott teljesitményü szél és geothermikus energiaarány növelése,a szemüktől nem látják a Dunát.Persze azt meg remélem hogy a LMP szimpatizánsai nem vonultak 89-ben Vargha János után.

Éhesló 2009.12.02. 21:04:33

@iii: Egy gyöngyszem párttársadtól a "liberális" és "demokrata" osztályharcos hozzáállásról, amit egyik mondatodban elismersz a másikban tagadsz.
amennyiben őt hitelesnek fogadjuk el, akkor ez a helyzetleírás is engem igazol:
"A svájciak most konkrétan azt hangoztatják, hogy nem toleránsak az intoleránsokkal szemben. Megjegyzem, hogy ez a hazai közéletben egy teljesen elfogadott gyakorlat a demonstrációk engedélyezésétől Jobbikosok média-meghívásán át a blogok moderálásáig számtalan területen – a helyességéről szóló viták meg persze zajlanak."

Persze, a viták zajlanak a médiaterror meg tombol.
Egy benneteket "toleráns" "liberális" "demokratákat" hasoinló módon kezelő hatalom kapcsán, a "rossz oldalra szorulva" hasonló szituációban már fasizmusról
ajvékolnátok.
Remélem a net és az archívumok megőrzik ezeket a véleményeket, hogy a jobbik hatalomra jutásakor idézni lehessen őket, mint követendő gyakorlatot.....

Éhesló 2009.12.02. 21:10:17

@bm613: egyet?
www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2009EP.pdf

"....A globális világuralmi rend egy pénz- és profitközpontú, a hasznosságot/hatékonyságot, „versenyképességet” és minél nagyobb gazdasági növekedést kizárólagos vezérelvekként kezelő értékrendet próbál a világra, így Magyarországra
is rákényszeríteni. Ennek lényege, hogy a kérdéseket, dilemmákat abból a szempontból közelítik meg és döntik el, hogy milyen megoldás, milyen válaszhoz több hasznot, pénzt, profitot, mi a „hasznosabb” (utilitarista szemlélet). Ezt nevezzük pénz- és profitközpontú gondolkodásnak.
Ezzel állítjuk szembe az ember- és közösségközpontú gondolkodást, amely nem azt kérdezi, mi a jó a profit, a pénz, a verseny szempontjából, hanem, hogy mi
a jó az ember(ek) szempontjából. A döntés vezérelve itt a hasznosság helyett az igazságosság. A profitközpontú, haszonelvű szemlélet és az emberközpontú szemlélet élesen különböző emberképet (s vele társadalomképet és államképet)vall magáénak. A mi emberképünkben az ember méltósággal és emberi jogokkal
felruházott személy, akinek az életében célja van, küldetése van. Fontos még, hogy a mi emberképünkben az ember nem atomizált, magányos individuum,
aki elsődlegesen versenyben van embertársaival, illetve fő célja az egyéni szabadság maximalizálása, hanem közösséghez tartozó lény, aki életét másokkal
szolidaritásban, másokkal együttműködve, örömöt és teljességet hozó emberi kapcsolatokban (család, falu, munkahelyi közösség, egyház, nemzet, barátságok)
éli. Emberképünkből következik társadalom- és államfelfogásunk, amelyben a cél és a rendeltetés nem az egyéni szabadság maximalizálására törekvő ember
„békénhagyása”, a közösség és az állam szerepének minimalizálása, passzivitásra, be nem avatkozásra kényszerítése. Ezzel szemben a társadalom és az állam
célja a közjó szolgálata, annak előmozdítása, hogy az emberek a küldetésüket, az életcéljukat betölthessék, közösségeik megmaradjanak és virágozzanak....."

Ez nektek olyan mint ördögnek a tömjénfüst, igaz?

Pollack 2009.12.02. 22:23:58

@Éhesló: Okés, akkor most jött el az a pont, amikor megkérlek rá, hogy vegyél vissza magadból! Tehát ne toldd a Jobbikos propagandát, különben kitiltalak mint Rózsa Misit!
Emellett pedig örülnék, ha egy kissé moderálnád önmagad, s nem hagynád, hogy elszaladjon veled az (éhes)ló.

Köszönöm.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.02. 22:47:22

@Éhesló: Konkrétum nincs benne egy szál sem. Általánosságok, amik részben még szépen is hangzanak, de semmit sem jelentenek, amíg meg nem töltik őket tartalommal. Ami tartalmat viszont hallunk tőlük, az korántsem szokott szép lenni.

Éhesló 2009.12.03. 21:48:34

@Pollack: Felültem egy szimpla provokációnak, amikor válaszolni mertem. Legközelebb óvatosabb leszek, némi öncenzúra ezek szerint itt sem árthat.:(
Off
Mi az amiben nem értesz egyet az idézetben foglaltakkal?
On

törzsmókus 2009.12.14. 10:58:55

@Éhesló: szerintem az zavarja, h 1-2 hsz után az összes blogbejegyzésnél átcsúszik a téma az LMP térfeléről a jobbikéra, a te aktív közreműködéseddel.
nemtom, fizetnek-e érte, mint rózsamisit, v lelkesedésből csinálod, de ügyesen, meg kell hagyni.
nem dicséretnek szántam.

törzsmókus 2009.12.14. 11:03:06

de tényleg, egy ilyen blog arra volna jó, h az LMP-ről és terveiről ötleteljünk. ehhez képest mindenütt oda lyukadunk ki, h:

Éhesló: heh, mit akartok, eszdéeszkettő. bezzeg a jobbik.
bm613: náczii!! nácziii!!
Pollack: bakker hagyjátok már abba, ban lesz.

ezek között elvész a valódi tartalom, vagy ha van is vita, az már a jobbikról szól.
süti beállítások módosítása