sze
08

Kóser-e buzizni?

Nem akarok egy újabb posztot a melegfelvonulásról, csupán olvasom a Neten az ezzel, s általában a melegekkel és más kisebbségekkel kapcsolatos cikkeket, hozzászólásokat. Közben pedig elkezdek azon gondolkozni, hogy egyes esetekben ki, miért és mikor használ politikailag korrekt kifejezéseket, más esetekben pedig nagyon másokat. No meg azon is, hogyan lehetne ezeket az írásokat csoportosítani a fenti kérdéseket figyelembe véve.

Az első kört nem túl nehéz fülön csípni, hisz ide azok tartoznak, amelyek fröcsögnek a gyűlölettől, és bármiféle másságot kizárólag cinikus, lekicsinylő és becsmérlő módon közelítenek meg.

Aztán vannak olyan írások, ahol az előző csoport mondatait mintegy felidézve vicces, cinikus közegbe helyezik a nem pc kifejezéseket. Az efféle „lazább” cikkekben és hozzászólásokban a „buzizás”, „bipsizés”, „cigusozás” ugyanúgy elterjedt, mint a szélsőségesnek számító oldalakon, de egészen más kontextusban használják azokat. Extrém példa és egyesek szerint az elfogadhatatlanságba hajló görbe tükröt tart elénk Sicratman, „Buzi-e vagy?” című dala. (Nekem speciál tetszik.) Időnként egészen jól sikerülhet a humor, máskor öncélúvá válik. Megint máskor összemosódik a komolytalan a komollyal, csak egy bizonyos kör értheti meg a hozzászóló vagy cikkíró szándékát.

Érdekes csoportot képeznek azok, akik próbálnak ugyan pc-k lenni, de mégsem jön ez mindig össze. Kilóg a lóláb. Olyan cikkírók vagy hozzászólók ők, akik ha például zsidó származású honfitársainkat látják a TV-ben, összenéznek és csendes megjegyzést fűznek a látottakhoz („Ott vannak ezek mindenhol”, stb.). Tevőlegesen nem lépnének föl ellenük, de azért „nem zörög a haraszt” alapon meg van a véleményük az adott csoportról. Nyíltan nem támadják őket, de a kódolt üzenetek azért egyértelműek.

Jellemző a „cigány”, „buzi”, „zsidó” kifejezések tudatos kerülése. Helyette inkább a „kisebbségi”, „homoszexuális” vagy a sokszor nem is releváns „izraelita” szavak tűnnek fel. Jóllehet a „zsidó” és „cigány” kifejezések kontextus függően pc-k lehetnek, de ezek politikailag korrekt használatához némi intelligencia és egyfajta befogadó érzékenység szükséges. Ha bármelyik hiányzik, a dolog nem működik.

Értelemszerűen a valóban pc írások képezik az utolsó csoportot, bár ezeket meg néha unalmasnak találja az olvasó… Különösen az olyan kifejezések láttán, amit nem is ért. Pl.: LMBT. Íme itt a segítség.

Szóval nem is olyan könnyű viccesnek lenni és úgy buzizni. Ha valaki például azzal érvel, hogy van néhány meleg barátja és azok is buzizzák egymást, gondoljon arra, hogy látott-e már olyat, amikor egy baráti társaságban elterjedt köszönési mód volt a „Szia, te köcsög!”, vagy ehhez hasonló. Gondolom a válasz, igen. A körön belül mindez nem furcsa, de azon kívül enyhén szólva meghökkentő. Különben is rég lejárt lemez a „Nekem vannak meleg/roma/zsidó barátaim és ők is…” kezdetű mondatok. Csupán két hiba van ezzel: 1. egy kalap alá veszi az egész névvel jelölt csoportot: általánosít, 2. az adott barátot kiemeli a csoportból, így a többiről egységesen írhat/gondolhat bármit, azaz nem történt semmi.

Azt javaslom tehát, hogy érdemes jól meggondolni mielőtt elkezdünk buzizni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban még mindig jobbak az unalmas pc kifejezések.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr121368605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galadhriel 2009.09.08. 16:03:23

Jó kis áttekintés!

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.09.08. 19:24:26

Az a baj a pc-vel, hogy hiába mondod, hogy LMBT, ha közben azt gondolod, köcsög buzi.
Ez különben nyilvánvalóan kimutatható a használt pc kifejezések változásán, és hogy semleges legyen a példa, vegyünk egy amerikai példát. (És nem bajlódok az angollal, egyértelműen látszik a magyar kifejezésekből is, mire gondolok.) Ugye a néger becsmérlő, ezért eleinte feketék voltak, de amikor már az sem hangzott jól, akkor jött az afroamerikai. Most meg már ez sem tűnik tökéletesnek, pedig közben megválasztották Obamát is... Ettől persze nem teljesen hülyeség korrektül beszélni, de azért ne legyenek illúzióink!

Nyár 2009.09.10. 16:20:06

Én azzal értek egyet, hogy mindenki az lehessen, ami. De azzal, hogy ő más, nem kell hivalkodni. Hogy ki mit csinál a hálószobában, az az ő magánügye, nem tartozik rám, nem is érdekel. Tehát utálom, ha látom valakin, hogy meleg. 10-20 éve még nem vettem észre, most meg minden második srácon látom, hogy tuti az. Akkor viselkednének normálisnak megfelelően, ha nem játszanának rá arra, hogy ők mások. Csak akkor kényeskednének, ha a kedvesükkel vannak. Mikor heterók között, akkor viselkedjenek úgy, ahogy viselkedtek a melegek 10-20 évvel ezelőtt. Akkor is voltak, mégsem ez volt a téma. Én visszataszítónak tartom, de azt gondolom, hogy ha az anyja lennék valamelyiknek, (megszakadna a szívem)biztos teljes szívemből szeretném őt, de neki is csak azt tudnám tanácsolni, hogy a másságával nem kell kérkedni, elég, hogy gyakorolhatja, és akkor sem engem, sem senkit nem zavar. Okafogyottá válna az egész hajcihő körülöttük.
(Volt a családban egy, ő nagyon kellemes, kulturált ember volt, van a lányomnak is egy ilyen barátja, nekem nagyon tetszik, mert jóképű, férfias, mióta megtudtam, hogy meleg, csak a női nemet sajnálom, kár érte. De vele sincs semmi bajom.)
A zsidókhoz nem értek (a melegekhez sem), számomra elég misztikusak, megfoghatatlanok. Amit másoktól hallok róluk, az nem valami előnyös rájuk nézve. Ezek alapján, akár utálhatnám is őket. De konkrét tapasztalatom nincs, azt sem tudom ki a zsidó és ki nem. Eddig minden könyvben, amit olvastam róluk, mellettük álltam. Ezek mind II. vh. könyvek voltak. Tehát érthető. Állítólag ott találhatóak meg, ahol sok pénz van, valószínűleg ezért nem ismerek egyet sem.
A cigányokhoz nem tudok nem érteni, mert már nem minden második embertársam az, ha nem mind. Nagyon utálom őket. És itt kikre gondolok? Akikre illik. Nem a kubikos cigányra, aki ellentétben "A" cigánnyal, nicsak, DOLGOZIK, és még van egy pár kivétel, akiken csak a külső jegyek miatt tudni, hogy cigány származású, de a viselkedése megfelel a magyar átlagnak. Hanem akiktől félni kell, akik beléd kötnek az utcán, lehetsz te nő, férfi, fiatal, vagy aggastyán, akik kilós aranylánccal pöffeszkednek, ha nem arrafelé laksz, akkor lásd iwiw. De aki arrafelé lakik, az láthat éjszakánként olyan baseballütős verekedéseket, Merciből kiszálló jattos védelmi pénzt beszedő kisebbségieket, és sorolhatnám. Engem ne bélyegezzen meg senki rasszizmussal, mert féltem az életem és az értékeimet(lásd szegény falusi öreg nyugdíjasokat, akiket meglopnak). Ha a félelem, a normális élet utáni vágy = rasszizmus, akkor rasszista vagyok. Ez egy ilyen ország. Kívánom annak, aki védi őket (az őket alatt a bűnöző, de jól élő cigányokra gondolok), hogy az ő közelükben lakjanak ilyen kedves szomszédok.
Hú, nagyon durva voltam. Félek is, hogy mit szóltok hozzá.

BaGé 2009.09.10. 23:10:03

Kedves óvadóc!
Alapvetően teljesen igazad van, de gondolj bele hétköznapi életünk során sem vágunk mindent egymás fejéhez. Az nem képmutatás, ha kulturált módon fogalmazzuk meg, akár kemény kritikánkat is, pedig lehet, hogy közben jóval durvábbakat gondolunk.
Ugyanígy a pc kifejezések használata kulturálttá teheti a kommunikációt, még ha el is fed érzéseket. Ugyanakkor van egyfajta nevelő hatása is. Itt is működhet a "szómágia". Ha sokat használom, talán elkezdek egy picit másképp gondolkodni "róluk". (Nem vagyok naiv, tudom, hogy sok esetben tuti nem, de az a kevés eset is valami már. És persze igazad van, illúzióink azért ne legyenek.)

BaGé 2009.09.10. 23:56:12

Kedves Nyár!
Félni azért ne félj, de az tény, hogy úgy érzem számodra nem sok minden "ment át" ebből a posztból.
Kezdjük a melegekkel. Először is igen lazán bánsz a számokkal. Mondjuk úgy, hogy (finoman szólva is), túlzásokba esel. ("Minden második srácon látom"). Hát akkor szerintem baj van a szemeddel...
Amiről pedig beszélsz az az ízlés. Szerintem sokféle felháborító, visszataszító és kellemetlen viselkedéssel találkozik az ember nap, mint nap. Ezek között vannak melegekkel és nem melegekkel kapcsolatosak egyaránt. Mivel a melegek nincsenek túl sokan, ezért én pl. sokkal több heteró visszataszító emberrel találkoztam már, mint meleggel. Persze az sem jó, ha valaki "kérkedik" másságával, ahogyan írod. De miért gondolod, hogy az összes meleg ilyen? Miért alkalmazol ítéletet egy egész csoportra? Miért nem zavar, amikor heteró párok tapperolják és smárolják egymást nyílt színen? Őket is utálni kéne? Mert látszik rajtuk valami, amit valaki nem szeretne látni?

Más. Zsidók. Azt mondod, amit másoktól hallasz, az nem valami előnyös rájuk nézve. A kérdés, ha sokan mondják, akkor már el kell fogadni, vagy sem? (Hitlert is milliók imádták, rengetegen éltették, aki ezt nem fogadta el, nem így érzett az számított furcsának...)
Felmérésekből is lehet tudni, hogy Magyarországon elég jelentős a rejtett antiszemitizmus. Erre utaltam a poszt közepe felé. Ők azok, akik "ezek"eznek, "azok"oznak, "azért nem teljesen véletlen, hogy őket nem szeretik"eznek, stb.
Azok tehát, akik nem sok jót gondolnak a zsidóságról elég magas arányban vannak jelen a kelet-európai társadalmakban, köztük Magyarországon. Nem lehet, hogy ezért hallasz, "nem sok jót" róluk?
Ja, és még valami, nem azért nem ismersz egyet sem, mert a "pénz közelében vannak", és te nem, ahogyan mondatodból kikövetkeztethető. Több oka is lehet ennek. Pl. azért, mert vidéken élsz, és a vidéki zsidóságot kiirtották a II. Világháborúban. Vagy, mert nem mondta meg neked az adott személy, hogy ő az, és ugye nincs az arcára írva, s ahogyan te is mondod, te fel sem ismernéd.

Romák. Érdekes társadalomban élsz te... Egyedül maradtál. Hisz azt írod, minden második fiú meleg, és az összes körülötted élő ember roma. Ráadásul mindkettőt utálod. Nagyon sok embert utálhatsz akkor magad körül. Nem lehet könnyű. (Ebből - amit írsz - az is következik, hogy minden meleg fiú roma - bocsánat a szószerintiskedésért, értem én, hogy nem pont így gondolod, de azért van abban valami abszurd, amiket írsz, lássuk be.)

A normális élet utáni vágy nem rasszizmus. A bűnözőkkel szembeni kemény fellépés sürgetése nem rasszizmus. A tenyérbemászó, suttyó alakok megvetése nem rasszizmus. Az agresszív bunkóktól való félelem, nem rasszizmus. Ha mindezt összegezzük, a problémát leegyszerűsítjük, és egyetlen népcsoportra "kenjük", az a rasszizmus.
Üdv,
BaGé

Éhesló 2009.09.11. 11:10:01

A PC újbeszél nem tudja kezelni a "tabu" és más "tiltott" témákat, mert az emberi leleményesség és gondolkodás a tiltott és kicsavart értelmű PC újbeszél szavai helyett megalkotja a saját új nyelvét és a új szavait a tiltottak helyett. Ezeket a média és a megmondóemberek "dekódolják" majd a tiltott szavak és témák listájára teszik, mire a társadalom ismét körülírja az adott tiltott témát, szót és a folyamat indul előröl....
Ezek után nincs olyan kényes társadalmi téma, melyet egy fogalomkörben és egy szóhasználattal lehet leírni, mert már maga a beszélt nyelv is felosztja a vitázókat, a "műveletlen" nem Pc és a "művelt, haladó" PC közönségre.
Ezt használja ki a Jobbik, amely tudatosan nem PC közegben és nyelven kommunikál, maga mellé állítva azokat az embereket, akiket nem érdekelnek a lejáratódott "elit" által felállított tabuk és tilalomfák.
Ezért is reménytelen a harc a jobbik ellen a PC "térből" mert Pc módon nem tudják hitelesen megfogalmazni sem a megoldatlanul gennyedő nem PC társadalmi problémákat, sem azok megoldását.
Ezért lenne sikerre ítélve minden olyan friss és még hitelét nem vesztett politikai erő, mely más megközelítéssel, de szintén nem a PC térben venné fel a harcot az újbeszél és a problémák szőnyeg alá seprése ellen.
De ez úgy tűnik reménytelen elvárás, mert jelenleg az lmp is azzal van elfoglalva meneteljen-e a buzik mellett, szemben a többséggel, vagy a háttérből támogassa őket, hátha van néhány olyan lmp szimpatizáns ,akinél ez (hasonlóan az mszp rasszistáihoz) inkább taszítást okozna, mint kötést....

Nyár 2009.09.12. 08:17:21

Igyekeztem pedig tárgyilagos lenni, hát nem sikerült. Mindig elragadnak a személyes élmények miatti előítéletek. Valóban túloztam, ezzel jelezve a tendencia mértékét. Erős volt, belátom. A szemem sem a régi. Az ellenpélda, miszerint van más szemetszúró viselkedés, másoktől fél méternyire való smárolás, tapizás. Valóban, és van még ehhez hasonló, a közízlést zavaró viselkedésforma, részegség, kötekedés, utcán való árusítgatáős, kórház híján szabadon lézengő elmebetegek, stb. Talán az a különbség, hogy ők nem irányítják magukra a figyelmet, és nem kívánják, hogy fogadjuk el őket olyannak, amilyenre sikeredtek. A smárolás egyébként nem túl jó példa, mert ez egy olyan zavaró tényező, amit minden normális ember átélt, csinált, aztán mikor idősebb lett, már nem csinálja és irigykedik a fiatalokra, hogy ők még csinálják. De ennek semmi köze a magamutogatókhoz. Egyébként közülük is vannak számomra szimpatikus elemek, akik nem értenek egyet a külső jegyek kihangsúlyozásával, a magamutogató, megbotránkoztató viselkedéssel.

Sokan mondják, már el kell fogadni?
Nem, nem is fogadtam el, de hogy várható el, hogy tisztán lássak? Ez szinte olyan, mint a titkosított ügynöklista. Ha nem tudsz valaminek utánanézni, magad kezdesz gyártani valami elfogadható elméletet. Hiába olvasok regényeket, ott minden zsidó szimpi, néha van köztük is egy-két gyengébb jellem, de ez még nem rontja a képet, sőt hihetőbbé teszi. De hogy miért utálja őket minden második ember, ha nem minegyik? (Már megint egy túzok. Nem költői, emberi túlzás, amivel nyomatékot szeretnék adni annak, hogy igenis van egy ilyen probléma, amit meg kéne oldani.) Statisztikát kéne csinálni, 10 millió emberből mondjuk 1 millió zsidó, milyen az összetétel? Hány % zsidó van a vezető pozícióban, hány közülül politikus, hány dolgozik a tv-ben, és mennyi az átlagember közülük? És ha igaz a szóbeszéd, én nem tudom, hogy igaz-e, te sem tudod, akkor talán kiderülne, hogy az arány eltérő a 9 millió nem zsidóval szemben. Valószínűleg jobb génállománnyal rendelkeznek, összetartóbbak, stb. Inkább el kéne lesni tőlük, hogyan csinálják.
Tehát ezek kérdések, nem állítások, hiszen fogalmam sincs róla, mi a fikció, mi az igazságalapja annak, amit hisznek a zsidókról. Tehát egy lépést sem jutottam előrébb.

Valóban nem könnyű.
"(Ebből - amit írsz - az is következik, hogy minden meleg fiú roma - bocsánat a szószerintiskedésért, értem én, hogy nem pont így gondolod, de azért van abban valami abszurd, amiket írsz, lássuk be.)"
Ráhibáztál, a srác, akiről írtam, cigány is. De ettől még jóképű és művelt, tehetséges, művésznek tanul.
És az is igaz, hogy abszurd, amit írok, abszurd ami körülvesz. Pedig csak 3 dolodról beszéltünk, sajnos több is van, amit nehezen viselek (mai magyar politika). Nehogy félre érts, a zsidókat nem viselem nehezen, nem tudom, kik ők. Helyettük a politika, ami mételyezi az életem.
Most már azt is tudom tőled, hogy ez az én hibám. Nem vagyok elég toleráns, sem elég tájékozott, üldözési mániában szenvedek. Majd kezeltetem magam. Jaj, ne! Az egészségügy! Erről már ne is beszéljünk. Tényleg paranoiás vagyok.

denisson23 2009.09.12. 13:19:39

@Nyár:

Igen, tényleg előremutató lenne, ha nem egyedi jelenségekből vonnánk le általános következtetéseket, hanem az eloszlásokat vizsgálnánk, mert abból megalapozottabban kiolvashatók tendenciák, amelyek adott esetben teljesen különbözhetnek a saját (nem reprezentatív) személyes tapasztalatinktól. Sajnos jelenleg kevés embernek van meg arra az igénye, hogy ennyire lemenjen a dolgok mélyére és ezt könyörtelenül ki is használja az ország "vezető elit"-je. Az ingoványos terep ugyanis ideális az érzelmi alapon történő politizáláshoz, amelynek fő célja nem a valódi megoldáskeresés, hanem inkább a mézesbödön feletti kizárólagos rendelkezési jog megszerzése/megtartása, a bödön másik oldalán ülők földbedöngölése által.

Együttműködés, kooperáció, stratégiai tervezés, megoldás centrikusság, felelősségteljesség. Ezeket hiányolom leginkább. És szerintem sokan vannak még ezzel így az országban.

Ha érdekel, a "Magyarország ma" topic-ban néhány, az általad említetthez hasonló témakört, problémakört fogalmaztam meg, kíváncsi lennék a véleményedre.

nikname 2009.09.15. 11:41:24

Szerintem mindket esetben (a rasszizmus, es ami ettol szerintem teljesen kulon kezelendo jelenseg, a melegek megitelese) celszeru utanagondolni, hogy mi a jelenseg oka, celja.

Eloszoris a rasszizmusrol: Az ember - mint ahogy sok allat is - kepes arra, hogy bizonyos ismert tenyek alapjan valoszinusegi kovetkezteteseket vonjon le kozvetlenul (meg) meg nem figyelt tulajdonsagokrol. Primitiv pelda: ha egy barack a fan zold, akkor valoszinuleg eretlen, ha sarga, akkor valoszinubb, hogy mar erett. (Most ne menjunk bele ennek a peldanak az ervenyessegebe) Ezeknek a kovetkezteteseknek az alapja lehet beidegzodes, vagy a korabbi tapasztalatok felhasznalasa (illetve ember eseten valahonnan, mondjuk konyvbol megszerzett es elfogadott tudas, szabaly).

Szerintem a rasszizmus ennek a kovetkeztetesnek az elfajult esete. Tehat pl. ha egy emberrol semmi mast nem latunk, csak azt, hogy cigany, akkor tulzottan nagy valoszunuseggel bunozonek/ertektelennek/stb. gondoljuk.

En azonban szemely szerint az antirasszizmust, azaz etnikai dimmenzio tudatos, feltetel nelkuli figyelmen kivul hagyasat epp olyan veszelyes, es naiv dolognak tartom, mint a szelsoseges rasszizmust (amikor is az etnikai dimmenziot szinte kizarolagosan vesszuk figyelembe).

Ha tehat az a szemelyes tapasztalatunk, hogy a "kilós aranylánccal pöffeszkedő" cigany emberek nagyobb valoszinuseggel veszelyessek vagy eroszakosak, akkor teljesen termeszetes es indokolt reakcio felni toluk (nem gyulolni oket).
Hasonloan, ha statisztikai ertelemben olyan, hogy cigany bunozes tenyleg letezik (ahogy az elozo hozzaszolasokban mar valaki emlitette, errol persze nem all rendelkezesre felmeres), akkor teljesen helyenvalo pl., ha a rendorok hatekonysagnovelesi cellal tendenciozusan ciganyokat igazoltatnak.

Ez persze nem kell, hogy azt jelentse, hogy minden ciganyt gyanusitani kell, vagy hogy a cigany szarmazas bizonyito ereju indok egy eljarasban, vagy hogy ciganyokkal nem kell ugyanolyan tisztelettel banni a priori.

Es meg valami: A statisztikai osszefugges nem feltetlen jelent kozvetlen ok-okozati osszefugest.
Tehat ha be is bizonyosodik, hogy van olyan, hogy cigany bunozes, ez nem implikalja, hogy a ciganyok helyzeteert kizarolag ok maguk a felelosek, vagy hogy a verukben van a gonoszsag, vagy hogy a legjobb strategia provokalni/megfelemliteni oket felvonulasokkal meg ilyenek. Ezek a kovetkeztetesek azok amik igazabol a szamomra negativ ertelemu, buta rasszizmus meghatarozo jegyei.

A melegek eseteben en azt gondolom, hogy a melegeknek - ha szeretnenek valamit elerni elfogadottsagukat tekintve- fel kell ismerniuk nehany tenyt, igy pl. azt, hogy - szerintem biologiai, evolucios okoknal fogva - nagyon gyakran egy (hetero) ferfibol undort es agressziot valt ki annak a latvanya, vagy csak gondolata, hogy ket ferfi szexualisan erintkezik. Ez egy sztereotipia a nem meleg ferfiakra, de szemelyes tapasztalataim szerint ez eleg gyakori. (Ugyanigy pl. az is valoszinu, hogy lezbikus nok latvanya/gondolata inkabb izgatolag hat, amit ugyancsak biologiai hagyatekkent lehet ertelmezni) Ezt figyelembe veve tehat szerintem nem meglepo, hogy meleg felvonulasok, vagy a meleg kapcsolatok kulisszatitkainak nyilt bemutatasa provokaciokent hat sok heteroszexualis ferfi szamara, igy inkabb kontraproduktivnak erzem. En tehat attol fuggetlenul, hogy mi a megitelesem a melegekrol azt gondolom, hogy a meleg buszkeseg napja, a felvonulasok, es egyebek rossz strategia reszei.

Mellesleg ez a rossz strategia hasonlo a zold mozgalmak kontraproduktiv strategiaihoz es kommunikaciojahoz, es ha mar LMPs blogra irok, konstruktiv celu kritikakent hozzateszem, szerintem az LMP kommunikacios strategiaja is rendkivul rossz. (kuldtunk be ajanlocedulakat, es szavaztam is az LMP-re,tehat tenyleg nem ellensegeskedesbol irtam)

magyarország 2009.09.16. 17:41:23

LMP érdekes módon alakult a semmiből, de futotta arra, hogy már az aktivistákat felköltöztesse Budapestre-vidékről!
Majd hirdetésre is futotta-valamiből?!
Aztán volt bukott politikusok is beintegrálódtak-tanácsadóknak?!
Nem lepődnék meg, ha az SZDSZ nek lenne kinyújtott keze!
Idejében érdemes lenne szint vallani, mert ez a Nemzet nem érdemel még egy árulást!
LMP egyenlőre rossz kezdeményeznek tartom, mert hazudik és nem őszinte!

BaGé 2009.09.17. 01:13:08

Igen "magyarország"! Egészen jól látod, de én még kiegészíteném. Az LMP egyfelől bukott judeobolsevista erők gyűjtőhelye. Rengeteg pénzük van, mert "azok" (akik támaogatják őket) mindig a pénz közelében vannak. (Egyébként elég sok homoszexuális is legyeskedik körülöttük, engem a múltkor majdnem lesmároltak egy LMPs rendezvényen.) Másfelől ha elolvasod programjukat jópár helyen kilóg a lóláb: vidék politikájuk pl. sokkal közelebb áll a jobboldalhoz. Ez azért is van, mert a jobboldali pártok is támogatják titokban a pártot: tanácsadókkal, és még több pénzzel. Miért jó ez nekik? Mivel a következő országgyűlési választások után bent lesz a Parlamentben az LMP, a komcsik is és a jobbosok is tudják majd befolyásolni a pártot akaratuk szerint. Ilyenek ezek, csak a pénz érdekli őket, meg hatalom. De hát tudtuk ezt már régóta, nem? Nincs új a nap alatt!

elhinchaviola 2009.09.17. 16:49:26

@magyarország: aktivistákat költöztettek Budapestre? Ezt miből gondolod? Honnan? Kiket? Budapestnek is néhány tíz aktivista munkájával sikerült itt-ott láthatóvá tenni a pártot.20db óriásplakátot é 2db city lightot gondolsz elsöprő kampánynak? Vidéken még ennyire sem futotta. Bukott politikusok? Kik? Miben buktak meg? Hova integrálódtak?
süti beállítások módosítása